torsdag 9. februar 2012

Rød dramatikkDagens X-faktor blomsterklassen hos Moseplassen er rød.
Ådustoremin! Nå skal hagens dyprøde dronninger ut å konkurrere. Det blir hett! Hvordan skal man klare å kåre én enkelt vinner uten å bli klort til blods av kvasse torner? Kan ikke gjøre annet enn å kåre ni klare vinnere...
Folkens, gjør klar for et fargesprakende show!

Nr. 1) Litt iskaldt regn affiserer ikke en dronning! Dame de Coeur, selveste hjerterdamen, har lengst ansiennitet av rosene jeg har plantet i hagen. Sommeren 2005 hadde jeg ingen anelse om hvor man kunne finne alle de fantastiske rosesortene jeg mente fantes. Men roser skulle jeg plante! På en tur til det store, men ikke velassorterte hagesenteret, fant jeg noen smale potter med roser på tilbud. 49,90. Stakkar! Kanskje de ville komme seg hvis de kom i dyp, god jord på hagens luneste plass, inntil bergveggen? Stilkroser har jeg ikke satset på siden, men hjerterdamen svarte på stellet, og har gledet oss med kjempestore mørkerøde blomster fra tidlig sommer til frost hver sommer siden den gang. Har også utsikt til henne fra kjøkkenvinduet:


Nr. 1) Kjenn duften! David Austins 'Tradescent' er egentlig kjent som både pinglete og vanskelig, men den fargen er bare MÅ-HA for meg... Faktisk har Tradescent klart alle vintrene siden 2006, i motsetning til mange andre roser. Hun er ganske lav og har tynne grener som må støttes opp. Hun er den tidligste av Austinrosene til å blomstre, og remonterer bra! Min favoritt blant de mørkerøde rosene byr seg fram:

Nr. 1) Kjøpt som L.D. Braithwaite (David Austin). Noen påstår det ikke er den, men flott uansett! Røde roser er "must" i en velmøblert hage. De lyser opp, og blir spesielt framhevet av den grønne komplementærfargen rundt:


Bra sjatteringer i denne? Samme rosen i et annet stadium.:

Nr. 1) Nå er det på tide med noen tulipaner! Frynsepulipanen 'Burgundy Lace' soler seg, og titter over på de pastellfargede i skyggen under epletreet:

Nr 1) En nellik i knallfarge! Vet ikke hvilken sort, for den ble med hjem fra et hageselskap med plantefrelste, hvor småpotter bytter eier over en lav sko.

Nr. 1) Klatrerosen Dortmund er en ønskeplante. Har knipset den i en annen hage, og vil gjerne ha en til å klatre sammen med klatrehortensiaen min!

Nr. 1) Knallrødt er også godt representert hos georginene. Den livlige saken under her ble med hjem fra Lisboa som knoll. Har ikke noe navn, men jeg kaller den 'Flammende fra Portugal':


Nr 1) En hage uten røde fargeklatter kan jeg ikke tenke meg! Se bare her så fint det blir med kraftige røde innslag i georginebedet:

Nr. 1) Den fargerike turen avsluttes med favorittløvemunnen 'Black Prince' som jeg sår hvert år. Den er kjempefin både blant mørkerøde og rosa roser, sammen med sølvfargede planter og mye mer:

7 kommentarer:

 1. Her var det mange lekre roser! Og den Løvemunnen var jo til å dø for!

  SvarSlett
 2. Kanskje det blir noen småplanter til overs ;-)

  SvarSlett
 3. Her var det mye lekkert.
  Lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
 4. Oj, så mange flotte bilder!
  Lykke til!

  SvarSlett
 5. Bilder som varmer godt en kjølig vintermorgen! Lykke til!

  SvarSlett
 6. Rød lykke som varmet vinterkaldt blikk i stor grad. Herlig! :)

  Lykke til!
  Har et lite Løv lotteri på gang, så velkommen inn om du vil. :)

  SvarSlett