onsdag 15. februar 2012

Sjarmøretappen i X-faktor, blomsterutgaven

Siste innledende runde! Tid for et oppsamlingsheat i sort, grønt, ubestemmelig og flerfarget. Trodde ikke jeg hadde så mange kandidater. Trodde jeg visste hvilken som skulle med til Anne på Moseplassen. Tok feil! Kandidatene myldret fram fra glemselen i arkivet. Kamp til siste kronblad.

1) Rød- og hvitstripete blomster faller jeg lett for. Roser med denne kombinasjonen er både muntre og attraktive på en gang! Virkelig noen jeg ser fram til å treffe hver sommer. Absolutt Ferdinand Picard, som er en av de beste og herdigste remontantrosene. Kommer fra foredleren Tanne i Frankrike, og så dagens lys i 1921. Med god jord og gjødsel og stell som passer en så flott framtoning i hagen, svarer den med rikelig blomstring fra slutten av juni til oktober:

2) Rødsvart og hvitt er heller ingen dum kombinasjon. Et blikkfang av de sjeldne er også Dahlia 'Night Butterfly'. Bare navnet er nok til å friste en plantetulling over evne:


3) Fest i tulipanbedet blir det med 'Happy Generation' som er en Triumph-tulipan. Må bare ha en (stor ) gruppe med denne. Blågrønne blader med sølvhvit kant trekker ikke akkurat intrykket ned:

4) Festen fortsetter med en annen av favoritt-tulipanene, Carnaval de Nice som ble intodusert i 1953. En dobbel og sentblomstrende sort. Den starter som grønn og hvit før den viser sin doble røde og hvite blomst! Dufter gjør den, og har elfenbenshvite dekorative kanter på bladene. Den skal symbolisere evig lykke og perfekt kjærlighet. Ikke dårlig!


5) Rødrosa og hvit er denne høyst sjarmerende klematisen Piilu. Kommer fra Uno Kivistik i Estland. Kompakt vekst med lysende blomster, først i dobbel variant, og senere på sommeren med enkle blomster:

6) Grønn av misunnelse er Echinacea 'Green Envy'. En helt fantastisk tiltrekningskraft på denne purpursolhatten som er alt annet en purpur...


7) En til av de grønne kommer her, nemlig Echinacea 'Coconut Lime'. Et skikkelig bustehue som sjarmerer alle som går forbi nederst i skråningen:


8) Helt svart, er Alcea rosea 'Nigra'. Etter noen ferier i dejlige Danmark, fikk jeg en ustoppelig trang til å prøve stokkroser! Valget falt på denne staselige staudestokkrosen som trives utmerket inntil husveggen hos meg:


9) Rødsvart og hvit yndighet, kalt 'Magpie'. Denne fine akeleien har jeg sådd:


10) Liljen 'Netty's Pride' har ikke så store, men til gjengjeld riktig mange blomster. Veldig glad i denne brunsorte med hvite tupper:


11)Rosa og gult blir veldig attraktivt på yndlingsmodellen blant rosene, 'The Alexandra Rose' fra David Austin. Ja, han har foredlet fram enkle roser også! Selvfølgelig med 'det lille ekstra':


12) Hvilken farge liljen 'Tom Pouce' egentlig har, er ikke godt å si. Ofte lansert som blå, men som man ser en blanding av litt av hvert. Sies at jordsmonnet også bestemmer hvilken nyanse den får:


13) Den ganske vanlige, og akk så flotte orientliljen Stargazer må også sies å ha en X-faktor:


14) I avdelingen for dagliljer er det også mange ekstra fine flerfargede. 'Bali Watercolor' er i en særklasse både i størrelse og fargeprakt!


15) Dagliljen 'Eleonora' er mer utsøkt duslillarosakrem:

16) Må bare ha med et dagliljebilde til, som en pastelleksplosjon:

13 kommentarer:

 1. Å kjære vene, så mye flott på en gang!Her var det høy siklefaktor altså :-) Fikk noen nye tulipaner og roser på må-ha-lista.

  SvarSlett
 2. Her var det mye flott, ja. Den rosen var yberlekker! Hvordan er herdigheten på noe sånt? Hva er det den egentlig heter? Dumme spørsmål, men sånn er det bare når en ser noe en bare må ha... ;-)

  SvarSlett
 3. Herr Picard skal iallefall inn i min hage denne våren! Gud å lekker!

  SvarSlett
 4. Her var det vannvittig mye flott.

  SvarSlett
 5. Ferdinand Picard er navnet, og herdigheten H4 sånn omtrentlig.

  SvarSlett
 6. Her var det mye vakkert å kvile øya på! Den første rosa var jo nesten som et sukkertøy, nydelig!
  Jeg er svak for mørke blomster og synes at den svarte stokkrosa var super lekker!

  Ønsker deg en fin kveld!

  SvarSlett
 7. WoW for et fantastisk lekker bustehode av en solhatt - denne SKAL jeg ha.
  Mye flott ellers også men den solhatten tok kaka.
  HVOR HAR DU KJØPT DEN "sikle" :-)))
  denne X-faktorgreia her kommer til å koste meg dyrt "sukk"

  SvarSlett
 8. Her var det mye lekker.
  Ferdinand Picard er en av de fineste polkastripede rosene jeg vet om.
  Lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
 9. Ordentlige polkagriser øverst her, jammen flotte! Lykke til!

  SvarSlett
 10. OBS! For de som bare må ha rosen Ferdinand Picard, men har på kanten herdighetssone: Anbefaler Bourbonrosen 'Honorine de Brabant', H5, underskjønne stripeblomster og gjenblomstring langt utpå høsten!

  SvarSlett
 11. Du har mange fine morsomme tofargede blomster. Likte Austinrosen og den grønne solhatten, må nok lete etter dem :-)

  SvarSlett