søndag 2. juni 2013

Et par nye roser og litt til

Er en stakkar hekta på klatreroser, er det veldig lurt å satse på noen av de mest herdige. Klatreroser er en risikosport på våre breddegarder. Med noen engangsblomstrende Geschwind-roser bør man være sikret noen som til enhver tid rager godt over meteren..

'Nympe Tepla' (Geschwind 1886)

På en bue som står i delvis skygge, er det litt av en utfordring å få noe som kan trives. Clematis av viticella-typen går helt utmerket. Men det hadde vært moro å få til en rose også. Etter noen bomturer, satser jeg nå på setigera-hybriden 'Nymphe Tepla' :-)

'Northern Yellow', gallica x kordesii

En annen rose jeg ble veldig nysgjerrig på, er en gallicahybrid fra 1977! Remonterende! Behagelig, mild duft. Foredlet av Rolf Sievers i Tyskland. Med den blekgule fargen, passer den perfekt inn i mitt måneskinnkonsept...

Grunnen til at rosene blomstrer allerede nå, er tyvstart i drivhuset til Hesleberg gartneri.


Blekgul er også denne nasissen. Ved siden av en hvit Muscari jeg liker veldig godt.

Cardamine pentaphyllos

Nede i den skyggefulle delen av hagen blomstrer fine Cardamine pentaphyllos. Den visner ned etter blomstring. Ved siden av har jeg nettopp plantet en Deinanthe caeruela 'Blue Wonder', som blomstrer vakkert på ettersommeren.


En forsinket påskelilje støtter seg mot Acer shirasawanum 'Aureum'. Sistnevnte plantet jeg i fjor. Den, og flere andre lekre viftelønner har klart denne vinteren helt utmerket.


Narsissene holder fortsatt på, ja! Avslutter denne helgen med denne soltilbederen. For en gangs skyld slapp vi billig unna det heftige regnværet som har rammet Oslo og områdene nord og øst for oss. En usedvanlig kraftig bygelinje er på vei nordover...

Med dette rekker jeg vel å bli med på Vivis helgegleder i aller siste sekund :-)

12 kommentarer:

 1. Lykke til med spennende, nye roser! Lekker blek gulfarge.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, ikke sant? Kommer nok flere bilder...

   Slett
 2. Så vakre roser, klatreroser er jo så flott men jeg har mistet minst en i vinter så jeg skal bli flinkere til velge litt tøffere sorter.
  Nydelige blomster og bilder, klem fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi må nok bare lære å satse på de herdigste til buer og lignende...

   Slett
 3. Vakre bilder du viser! Du har mye i hagen som ikke går her nord.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Hm, ja. Men de herdigste av roser går i nord også!

   Slett
 4. Nydelige roser! Den gule var virkelig delikat. Jeg må bli bedre på roser skjønner jeg;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes utrolig mye fint og spennende av roser. Det gjelder å finne planteutsalg som fører dem!

   Slett
 5. Virkelig flotte roser. I år har eg mista så mange roser at eg må vente an å sjå om det blir nye. Men visst det blir skal det ver av den herdigaste sorten....inga hjelp her på desse kanter å kjøpe dei flotte jålete rosene. Så fine bilder du viser av flott blomstring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tandre stilk- og klaseroser har jeg heller lite av. Men det finnes mange fine herdige busker, både historiske og moderne. Ikke minst rugosa-sorter.For klatrere er det enda viktigere at de er sunne og herdige.

   Slett
 6. Hei Henger meg på som følger for herdige roser er noe av det jeg har lyst på mer av. Spesielt til skogshagen min er det et stort ønske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen skal du være :-)
   Jeg planter rosebusker på de merkeligste steder. På naturtomten og i bratte, skyggefulle skråninger...

   Slett