torsdag 14. august 2014

Austin on my mind...

Neida, jeg har ikke begynt å skrive engelsk på bloggen! Men roseforedleren David Austin er engelsk som noen, og denne posten er viet Austinrosene som blomstrer nå! Noen hevder at Austin-rosene er spinkle, pinglete og vanskelige, og gir dem opp. Gjør som Austin sier, og plant tre eller flere sammen! Noen av mine har bukket under i harde vintre, mens andre overlever år etter år. Når det kommer til gjenblomstring, duft og fargespill, måler få seg med disse rosene.

'Crown Princess Margareta' etter regn

'Crown Princess Margareta' har jeg ønsket meg noen år, men ikke funnet plass til før i fjor høst, da jeg kjøpte den på salg. I førstefloret bar den altfor store blomster på ynkelig tynne grener. Nikket så dypt at det var umulig å beundre den ordentlig. Håpet virkelig at busken ville vokse seg kraftigere i løpet av sommeren.

'Crown Princess Margareta' i kveldssol

Det har den gjort! Inntrykket er et helt annet når en kan "se rosen inn i øynene" og ikke minst ta inn den deilige duften... Synes nok at en rose som er oppkalt etter kronprinsessen (dronning Victorias datterdatter) som giftet seg med prins Gustav Adolf av Sverige, og bygget opp den  fantastiske hagen på Sofiero ved Hälsingborg burde prestere bra....

'Teasing Georgia' - kanskje

I den forhenværende krypbuskfuruskråningen nedenfor terrassen hersker det litt kaos i forhold til nøyaktig hvilke roser som bor der. En iherdig, og langgrenet rose med lysegul fage, aller lysest ytterst blomstrer der. Byr fram de velduftende blomstene til den som går forbi i trappen. 'Teasing Georgia' ble introdusert i 1998, og har mottatt flere utmerkelser. Oppkalt etter den tyske mediapersonligheten Georgia Meyer.

'Geoff Hamilton', ikke helt utsprunget

'Geoff Hamilton' (1997) har typisk oppadvente blomster, svært tettfylte, med form nærmest som et beger. Høy og kraftig busk, som har satt mange knopper nå i august. Navnet fikk den etter den populære TV-gartneren som døde i 1996.


'Geoff Hamilton' mot italiaklematis (Clematis Viticella)

Den har en litt kald rosafarge, som er lett å kombinere med andre farger. Tilhører Leander-gruppen, likesom 'Crown Princess Margareta'.

'Brother Cadfael', stor og trofast blomstrende

Varmere rosa er 'Brother Cadfael' fra 1990. Kraftigvoksende busk, med store blomster og gammeldags roseduft. En av de siste til å gi seg med blomstring langt utpå høsten.

'Harlow Carr' - liten og søt

Litt mindre (men mange) sjarmerende blomster med knapp i midten, har 'Harlow Carr' (2004) Minner mye om gammeldagse roser, også i duft. Litt spinkel i veksten ennå, etter at jeg plantet den i fjor.

Nå kommer favorittene mine på rekke og rad:

'Crocus rose'

En perfekt rose med de lekreste fargesjatteringer. Hvis den forsvinner, må jeg ha en ny eller tre.

'The Alexandra Rose'

Hun blomstrer mellom kraftige liljestengler. En stor busk med rikelige blomsterflor. Svak duft. Ikke vanskelig å se canina-gener her. Neste år må jeg huske å ta stiklinger!

'Tradescent'

'Tradescent' (1993) fikk etterhvert kraftige grener hos meg. Starter tidlig med blomstring, og nå er det på'n igjen. Utsøkt på alle måter, denne mørke skjønnheten.

Deler hos Laura med I Heart Macro 
Deltar på Bloggparty hos Håkan i Malevik :-)

48 kommentarer:

 1. Ja, Austin har fått frem mange flotte roser! Jeg fikk endelig tak i Geoff Hamilton nå i sommer. Men ennå har ingen av knoppene kommet ordentlig ut. Får den litt regn så råtner de bare. Men håper den ovelever her og kommer med nye blomsger til neste år. Jeg har kjøpt så mange Austinroser i sommer, at jeg er litt engstelig for om de klarer vinteren alle sammen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, må vel regne med noe svinn med slike edle sorter... Men noen av dem er forbausende herdige.
   Geoff har jeg tilfeldigvis plantet nærmest under verandaen, så den slipper unna det verste regnet. Lykke til med overlevelsen!

   Slett
 2. Oi oi! Mye lekkert her :-)) Jeg kjenner at jeg blir inspirert til å gå ut og handle roser :-)) For jeg har fremdeles ingen.. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :-)) Noen må du jo prøve, for eksempel noen enkle som tåler regn!
   Ha en fortsatt fin helg!

   Slett
 3. Hei Villrose

  Austin er et ikon i roseverdenen. Hans betydning kan ikke overvurderes. De talentfulde og sunde frembringelser har glædet så mange!

  Selv er jeg jo til de mindre fyldte og "The Alexandra Rose" er da lækker!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!
   Ja, og det er jo mange produsenter som har tatt etter hans ide om å lage nostalgiske roser av å krysse historiske med moderne sorter.

   Ikke sant ;-) Han har laget flere enkle også, men de er ikke så lette å få tak i.

   Ha en fin kveld!

   Slett
 4. Oh my goodness. Gorgeous flowers!

  SvarSlett
 5. Fantastiske roser, og veldig fint at du forteller om opphavet til navnene! Tror jeg har en plan om å opparbeide en rosehage! Deilig inspirasjon, tusen takk!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! En god plan :-) Jag liker aller best å blande alle mulige vekster med hverandre: Stauder, klatrere, roser og andre busker. Fare for kaos, men fint og frodig på sitt beste!

   Slett
 6. Åh, så fina färger på dina rosor. Man riktigt känner doften också.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Austinroser har fantastisk duft!

   Slett
 7. My goodness your roses are wonderful. So many beautiful colors and petal shapes. I wish I could grow these roses but most roses are not forgiving of our nasty winters.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks :-D Nasty winters here too, but rarely below 17 degrees Celsius below zero (1,4 F), and always a lot of snow. I think spring dryness and black frost are the worst enemies.

   Slett
 8. Nice photos, great flowers! I love it!

  SvarSlett
 9. Fina rosor! Jag kan riktigt känna doften genom skärmen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Prøver å legge ut duften på nettet...

   Slett
 10. Så underbart vackra! Vilken njutning :)

  SvarSlett
 11. Underbara rosor! Crown princess Margareta är så fin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, hun har fine fargetoner.

   Slett
 12. Fantasia bilder på fantasiska och friska rosor du visar. Inte utan att jag blir lite avundsjuk. För två år sedan grävde jag opp ett antal rosor här och väntar nu innan jag vågar sätta nya.
  tack för din kommentar hos mig!

  Kram Luna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-) Oi. Ja, roser er - noe utfordrende. Noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg gidder å kjempe med dem, men jeg klarer ennå ikke å la være å forsøke. I år har de vært ekstra fine :-)
   En gang får du kanskje en kjempeide om akkurat noen utsøkte roser som kan passe inn, og er i gang igjen...

   Klem til deg

   Slett
 13. OMG! Så mange fantastiske roser du har. Jeg har en rosebusk som ble plantet i fjor, men det blir flere etter innlegget ditt:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre :-)) Jeg prøver jo å inspirere, og roser ligger mitt hjerte nær...

   Slett
 14. I also admire many of the Austin roses, I enjoyed your lovely blooms. I have Evelyn and would like to get Molineux.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nice to hear. I have Evelyn in a large pot. Molineux is a very fine sort!

   Slett
  2. There must be 2 roses named Molineux, the one I know is a yellow with kind of golden center.

   Slett
  3. I only know the Austin rose, as you describe it.

   Slett
 15. Dear Villrose, really beautiful roses. I also have many David Austin roses.
  Groetjes from Holland
  Hetty

  SvarSlett
 16. Thank you, Hetty! I believe you have :-)

  SvarSlett
 17. Å de er jo så utrolig vakre alle sammen, roser får en aldri nok av.
  Nydelige bilder også, ha en fin kveld.

  SvarSlett
 18. Your roses are so beautiful! Our summer is too hot so mine are barely surviving now. I can not wait to see them bloom!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you :-) Oh! One have to be patient and water...
   They certainly will be fantastic!

   Slett
 19. Ååå...her kommer den ene fristelsen etter den andre!...jeg som sa meg fornøyd med Austinrosene jeg kjøpte i sommer....men jeg må jo ha....Crown Princess Margaretha
  og 'Crocus rose'...nydelig alle sammen:))

  SvarSlett
 20. Tack for kommentaren hos mig:)
  Så många underbart vackra rosor!!! kan nästan känna dofterna genom bilderna...
  Mina få stackars rosor tog stryk av för tidig (optimistisk) klippning och den alltför starka värmen vi hade. Ska se om jag kan pyssla om dem riktigt nu i höst istället så att de får kraften tillbaka.
  Ha det gott!!
  //lisa

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-D
   Oi, da! Stakkars små. De kommer seg nok fint, skal du se!
   Ha det fint :-)

   Slett
 21. Jag blev förälskad i dina rosor. Den aprikosa Crown Princess Margareta är ljuvlig. Nästa år skall jag testa om det går att ha Austinros i min zin. Jag önskar dig en härlig vecka! Zinnia

  SvarSlett
 22. Så trivelig, da :-) En del av Austin-rosene er herdigere enn man skulle tro. Og er de ikke herdige - vel, vel, så har man hatt en vakker sommerblomst...
  Ha det bra!

  SvarSlett
 23. Your Austin roses are gorgeous and yes, they're thin but ever so lovely. I had them back in our house where I had a huge garden with flowers. Soemtimes I miss it, but most of the time I don't, it was a lot of work and now it would be very expensive to have a gardener as we did 15 years ago. Love your garden.
  Thanks for popping in to visit.
  Have a great week.
  FABBY

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello, Fabby!
   Austins are must-haves anyway :-) Gardening is my recreation and hobby, and the garden is suitably small to manage. A contrast to my sedentary job.
   Wish you a wonderful weekend :-)

   Slett
 24. Absolutely gorgeous photos!!! Wow! Greetings from Montreal, Canada.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! Nice to hear from Canada :-)

   Slett