søndag 5. august 2018

Solsikker og solstikk!Helianthus annuus 'Velvet Queen'

Nå er det solsikkenes tur! Grunnet plassmangel i de solrike bedene (Ja, de er forbeholdt roser og noen heldige stauder), har jeg solsikkene i noen store krukker på plattingen. Gøy å prøve ulike sorter. Spesielt fine er noen av de mørkeste. Har tidligere fortalt om en velteulykke i drivhuset i vår. Da kræsjet blant annet de nennsomt merkede solsikkespirene i gulvet mens jord sprutet til alle kanter. Greide å berge tre solsikkespirer, og de nyter soldagene for fullt nå.

Liatris spicata 'Alba'

Nei, dette er ingen solsikke, men akssøyleblomst (Liatris spicata). En skikkelig tøffing, har det vist seg. Den har tålt de knusktørre forholdene i sommer. Den vanligste er lilla, men jeg synes de hvite er vel så stilige.

Ja, akkurat sånn fortsetter sommeren å være ut i august. Evig blå himmel og stekende sol. Sistnevnte ble visst for mye for meg, for jeg har prestert å bli satt ut av solstikk et par dager. Skal ikke gå for mye i detaljer, men hodepine, kvalme og generell slapphet er symptomene.

Sol er bra, men det kan bli for mye. Pass på hodene, folkens!

Se spennende blogger hos:
TrädgårdsFägring
All Seasons

27 kommentarer:

 1. Det gjelder å ta ta det litt rolig. Ikke lett når en holder på i hagen.
  Har mest lilla og blå akssøyleblomst, men det dukker opp en hvit innimellom:-) Det er vakkert med hvitt i kveldslyset nå.
  Ha en fin kveld, og nyt sensommeren/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kom nok da jeg måtte rett ut og vanne i timesvis etter en ukes ferie...
   Ja, med litt mørkere augustkvelder er det fint med hvitt i bedene :)
   Takk, og det samme til deg!

   Slett
 2. I've not seen brown sunflowers around here. They're pretty!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! There are many pretty sorts worth growing :) I love the dark ones.

   Slett
 3. Hej Villrose!
  Dina solrosor är fina, jag har gula runtom i trädgården, som fåglarna har sått. Har Liatris men lila färgade. Köpte vita trodde jag, men alla var lila. Fick ersättningsleverans, och de var också lila. Den är fin.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takker! De har ingen sjanse ellers i hagen, selv ikke der fuglene søler frø. Planter så tett at ingenting kan spire. Ha-ha, det er vel typisk. Men de lilla er jo fine...
   Ha det godt!

   Slett
 4. God bedring med solstikket, her er varmen heldigvis nede i tålelig. I år har jeg ikke solsikker, i år som det kunne ha funket i forhold til sneglene, men sånn er det. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo takk, er oppegående nå. Ja, det er vel typisk. Har dem bare i kasser på plattingen, så de klarer seg.
   Ha det godt!

   Slett
 5. Èn solsikke har jeg, men den får masser af blomster og er smukt broncefarvet som din. Godt du fik reddet nogle af de spirer der faldt på gulvet. Min er selvsået, så det var nemt.
  Jeg har haft solstik og vil ikke anbefale det til nogen. Tag den med ro og pas på dig selv fremover!
  Liatris er sjov fordi den springer ud fra toppen og ned. Er der andre blomster som gør det?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. De er vakre :) Så heldig du har vært, som ahr fått riktig farge på de selvsådde. Kanskje de er frøekte?
   Ja, da vet du hvordan det er. Holder meg unna den verste varmen.
   Det vet jeg sannelig ikke. Er veldig glad i de flotte spirene.

   Ha det fint!

   Slett
 6. Flotte solsikker! Solstikk var jeg på nippet til å få her en dag, og det var veldig ubehagelig. Liatris har jeg også i begge farger, men de hvite er ikke like villige som de lilla. De selvsår seg i bedet, og jeg har de veldig mange steder nå ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, du er i faresonen :o Hatt funker, men best å holde seg i skyggen når sola steker som verst. Tilbrakte nok for mange timer i sola med å vanne osv. etter ei uke på ferie...
   Her har faktisk de hvite overtaket akkurat nå. Setter stor pris på flotte spir :)

   Slett
 7. Hei.
  Flotte solsikker. Det har jeg ikke i hagen i år. Hvit akssøyleblomst forsvant for meg i vinter. Solstikk er ikke å spøke med. Når jeg er ute i hagen bruker jeg solhatt. Ellers har jeg holdt meg mye i skyggen.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk, takk. Hadde ikke før jeg fant ut at de kunne dyrkes på drivhusplattingen. Trist da, for de er så fine. Har nok ikke brukt solhatten i sommer, slik jeg pleier, og det har straffet seg. Skyggen er best!
   Ha det fint.

   Slett
 8. Perfection in those sunflowers!

  SvarSlett
 9. Gorgeous flowers! I can't wait til spring arrives here!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! It will be there any minute :)

   Slett
 10. Fina solrosor som verkligen passar den här hemskt varma sommaren! Nu var det svalt i morse, men nu ska det bli lika otroligt varmt igen!
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Solsikker har vel aldri passet bedre enn i sommer! Det virker som den "verste" varmen har gitt seg her nå. Mulig å sove om natten igjen...
   Klem

   Slett
 11. Vackra solrosor. De brända färgerna passar extra fint i år. Ta det lugnt i solen.
  Ha det fint
  Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Ja, spesielt i år er de helt riktige. Har lært nå at hatten må på...
   Ha det så godt!

   Slett
 12. Flott! Solrosorna är helt underbara och det är kul att det kommit så många nya att jobba med. Jag älskar att ha dem i buketter på hösten :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
 13. Det var en väldigt vacker solros, fantastisk färg! Jag ska satsa på fler nästa sommar, i år dök det upp en som fåglarna sått mitt bland mina pelargoner :-)

  SvarSlett
 14. Den flotteste bloggen som finnes,lærerik og inspirerende ( til de grader)Etter at jeg leste det du skrev om Geschwind har jeg lest mye om ham og vil skaffe meg en " Erinnerung an Brod". Det er mye forskjellig info om rosen. Må spørre deg, er den remonterende? Noen skriver ja, noen nei. Liker den sol eller skygge? Hva er erfaringen din med ditt vakre eksemplar.Jeg koser meg med bloggen din og vakre bildene dine. Hilsen Ilona

  SvarSlett