onsdag 12. september 2018

Dahlia bonanza


Dahlia 'Eveline' har jeg hatt i mange år

Dahlia, eller georginer som de kalles i Norge og Danmark er noen fascinerende knoll-planter.  Akkurat nå blomstrer de for fullt. Med ekstra gode sommertemperaturer, var det noen som startet allerede i juli.


Disse eksotiske skjønnhetene tåler jo ikke frost, så knollene må inn i en kald kjeller om vinteren. Det kan være litt vrient, da de må være akkurat passe tørre, men ikke for tørre. Sikrest resultat har jeg med de som overvintrer i krukken sin i drivhuset. Temperaturen der er litt over 0 grader. Ikke en dråpe vann får de, før de spirer om våren.


En eksotisk skjønnhet er i ferd med å springe ut. Jeg har alltid store potter med Dahlia på drivhusplattingen. De bor i pottene sine fra år til år, og flytter altså inn i drivhuset om vinteren

 Dahlia 'Seattle' springer ut

Synes blomstene er spennende, akkurat når de springer ut også.

 Dahlia 'Seattle'

'Seattle' lyser virkelig opp i det tunge regnværet her i går. Den tilhører dinnerplate-gruppen, som sier noe om hvor store blomstene er.


En dekorativ sort med mørkt bladverk fra i fjor. Har ikke navnet på den i farta.

Dahlia 'Bright Eyes'

Men denne har jeg navnet på! Den enkle 'Bright Eyes' ble en favoritt i fjor, så jeg er veldig glad den klarte seg 😃

Dahlia 'Twyning's White Chocolate'

Store, enkle blomster, med en liten frynsekant innerst mot den gule midten! Denne her er et ekte blikkfang i hjørnet på terrassen. Samme sort som var avbildet her med sommerfugl.

Dahlia 'Fleurel'

Nok en tallerken-(Dinnerplate-)Dahlia, som imponerte stort som nykommer i fjor.

Mange har jeg i krukke, noe som går helt fint. De som jeg setter i jorda forspirer jeg først, til de blir rundt 15 cm høye. Så surrer jeg kobbertape nederst på alle stilkene. Det hindrer brunsneglene i å krype opp.

Ja, det er fort gjort å få litt havesyke når disse kommer på markedet om våren. Koster ikke all verden heller, å prøve en knoll eller tre...

24 kommentarer:

 1. Hvilken BONANZA! Jeg må få Eveline tilbake i sortiementet mitt ser jeg. Fleurel var jo bare lekker, som myk bomull.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bonanza er det (tji-hi!). Eveline er en av de beste sortene, vil jeg si. Må-ha. Ja, den er også veldig bra. som finnes

   Slett
 2. Oj så många fina dahlior! Eveline och Fleurel blir nog mina favoriter. Jag brukar ha några dahlior i pallkrage varje år. Tyvärr har vi ingen källare så att jag kan vinterförvaro dahliorna. Vinden kan bli för kall. I sommar har dahliorna växt sig alldeles för höga. Ha det fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. De to er virkelig verd å dyrke! Nei, de må jo ha det frostfritt... Men ikke så veldig kostbart å kjøpe nye hvert år heller. Går til og med an å så dem. Pallekarm må jo fungere bra. Ha det godt!

   Slett
 3. Nydelige dahlia! Det er så fine når det neste annet har takket for seg. 'Eveline' kjøper jeg hvert år, for overvintringen er jeg ikke så god på. Hun må jeg bare ha hvert år, så da må jeg bare kjøpe den på nytt :)
  'Fleurel' var ny for meg, og den var utrolig vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) De gjør det de kan for å pynte opp. Ja, jeg kjøper også henne igjen om hun går ut. Utsøkt lekker md de lys lilla tuppene.
   Ikke dum, den heller, nei :)

   Slett
 4. Hej Villrose!
  Fina dahlior, mina har äntligen piggnat till. Jag har dem i krukor eller i en stor låda som maken snickrat. Har inga sniglar men många blommor har blivit uppätna av tvestjärtar som gömmer sig inne bland kronbladen. Tack för tipset om koppartape, det har fungerat bra på odlingslådan mot snäckor, men har inte tänkt på att man kan lägga det runt plantan.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takker! Det var jo bra. Men trist at "noen" spiser på blomstene. Jeg er at "noe" smått har gjort de øverste bladene på enkelte planter krøllete og deformerte. Alle planter har visst sine dedikerte fiender!
   Ha det godt!

   Slett
 5. Så mange fine georginer du har, her har de ikke gjort så mye av seg i år, håper jeg får se litt til dem før frosten kommer. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Særlig de i potter har blomstret rikt en stund. I fjord var det en del som aldri rakk å blomstre... Ha det godt!

   Slett
 6. Skjønne Dahlia. Og et fint tips mot snegler har du også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Og det fungerer faktisk!

   Slett
 7. Hei.
  Nydelige dahlier. Falt spesielt for bright eyes. Nydelig. Takk for tipset.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Tusen takk. Den sjarmerer stort, og passer godt i en krukke.
   Ha det godt.
   Irene

   Slett
 8. Das sind wunderbare Blüten und noch schönere Farben!
  Viele Grüße
  Loretta

  SvarSlett
 9. Hei Villrose.
  Mange vakre Dahlia, og jeg falt helt fot "Bright Eyes"
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Eirin.
   Ja, den falt jeg pladask for i fjor :)
   Tusen takk fra Irene

   Slett
 10. Fantastiske blomster! Jeg savner mine veldig men måtte gi opp georginer i hagen pga brunsneglene. De sto tydelig høyt oppe på menyen.. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, de er jo nesten utrolige. Brunsneglene er helt ville etter dem. I år var de får, og jeg har mine triks... Ha det fint!

   Slett
 11. Hei!
  Vakre Dahlia. Det er en blomst jeg er kjempeglad i. Ja, det er lett å bli smittet av havesyke om våren.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk! Lett å bli glad i dam :)
   Ha det fint!

   Slett
 12. Dahliaer er vældig fine - jeg har også mere end en her i haven.

  SvarSlett