lørdag 19. januar 2019

Min favorittsommerblomst!

Cosmos bipinnatus 'Picotee'

La oss forlate den frosne hagen midt i januar og ta et dykk i arkivet. Bloggen TrädgårdsFägring ønsker at vi skal vise vår favoritt blant sommerblomstene. Jeg velger meg Cosmos bipinnatus (pyntekorg). Valget er enkelt, for den må bare være med i en hage som eller er stappfull av roser og stauder. Lett å så. Ikke mat for sneglene. Fin å plukke inn langt utover høsten. Den er på sitt beste akkurat når rosene trekker seg litt tilbake, peonene er ferdig for lengst, og mange av liljene også er ferdige med blomstringen.

 Lathyrus odoratus

Men det er flere favoritter! Erteblomster. Blomstererter. Finnes det noe mer sommerlig enn duftende erteblomster (Lathyrus odoratus). De er minst like rause å plukke inn i vaser som pyntekorgen. Finnes jo også i et utall fantastiske fargenyanser. Vanskelig å velge, så man må jo unne seg noen frøposer...

 Antirrhinum 'Striped'

Løvemunn må jeg alltid ha. Selv om jeg hvert år strever med å finne plass til dem i mine (over)fylte bed. Har du først prøvd dem, blir de faste på sålista. Den høye, mørkerøde og mørkbladede Antirrhinum 'Black Prince' er egentlig min signaturblomst, men her viser jeg den morsomme 'Striped'. De sår jeg i februar.

Lobelia, Callistephus chinensis og Viola

 Her har hele tre favoritter slått seg sammen. Lobelia er jo utfyllingsplante nr. 1. Sommeraster er et ganske nytt bekjentskap for meg. Brukte dem i krukker i år. Mange fine farger! Ministemor er også fast inventar. Så billige å kjøpe at jeg ikke gidder å så.

Zinnia med admiralsommerfugl (Vanessa atalanta)

En sommerblomst jeg trodde var vrien, men som jeg har "fått til" de siste par år, er Zinnia. Blitt skikkelig fan av den. Som man ser er den en sommerfugl- (og bie)magnet. Sår dem i dype "root-trainers" ganske sent på våren, rett i drivhuset.

 Rodochiton atrosanguineum

Til sist en favoritt blant mange hagegale: Blodbeger (fysj, for et navn), som heter torneroses kjole i Sverige. En ivrig klatre- og hengeplante som holder det gående til frosten og vel så det. Må såes nå i januar.

God såing 😃

Deler hos
TrädgårdsFägring
All Seasons

25 kommentarer:

 1. Flera av mina favoriter :) Cosmos absolut, lejongap är nödvändiga, lobelian för täcka upp för de andra och zinnian kan bli en primadonna. Blodbägaren har jag inte testat men den ser fin ut på alla bilder jag ser och alla lovordar den. Fina exempel allihop!

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant de er nødvendige :) Takker!

   Klem,
   Irene

   Slett
 2. How many beautiful flowers!! Like them all also. But the last one is not popular in Russia though, you said, it is good in winter. Have a good day! Catherine

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot :) The last one is very popular in Norway. Have a great Sunday!
   /Irene

   Slett
 3. Mange favoritter her, ja! Cosmos har jeg hatt i mange år, og de har selvsådd seg så mye at det nesten har blitt for mye av det gode ;)
  Blodbeger har jeg hatt så lenge at jeg husker ikke når jeg hadde de første ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Vanskelig for Cosmos å selvså her, for plantene står så tett. Og jeg graver altfor mye i bedene...
   Da har de blitt må-ha!

   Slett
 4. Hei!
  Dine favoritter er mine favoritter. Det er det som er fint med hage, vi kan ha så mange favoritter vi vil.
  Nydelige bilder. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Gøy! Ja nettopp. Hi-hi. Akkurat så mange favoritter vi vil :D
   Tusen takk og ha det fint! Irene

   Slett
 5. Hei.
  Her er det mye flott, også mange av mine favoritter.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Tusen takk. Ja noen av dem er synonymt med sommer, og må med.
   God søndag.
   /Irene

   Slett
 6. Hurra for sommerblomstene! Jeg skulle så gjerne sådd flere, men plassen inne begrenser utvalget. I år har jeg kjøpt tre ulike cosmos, dvs fire med sjokoladecosmos. Det er så fint når de står i full blomst på sensommeren. Jeg tror jeg må skaffe meg mer vekstbelysning og ta kjelleren i bruk. Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de hører med for å sikre frodig blomstring. Fra nå og ut april blir det stadig trangere i vinduskarmene! Det har også blitt noen plantelys etter hvert, men lysstoffrørene under kjøkkenskapene funker også :) God søndag!

   Slett
 7. Det var mange vakre sommerblomster, skjønner godt at de er favoritter.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk! Ja, og enda er det flere...

   God søndag!

   Slett
 8. Hei
  Cosmos er en må ha plante når sommeren kommer, og de er jo så fargerike og fine. Blodbeger har jeg hatt en gang, og den ble så fin. Du har virkelig mange fine favoritter.

  Klem Vivi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Var solgt fra førte gang jeg så dem. Ja, og det er flere til :)

   Klem
   Irene

   Slett
 9. Hej Irene!
  Fina favoriter du har. Vackra bilder. I år skall det bli luktärter och zinnia har jag tänkt mig. Har läst att det kan vara svårt med zinnia men skall följa ditt råd med root trainer, så går det nog bra.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika!
   Tusen takk! Så bra :) Ja, de trives med å stå i ro til de skal plantes ut. Sår erteblomstene på samme vis.
   God søndag!
   /Irene

   Slett
 10. Wow! wow!Wow! I don't know which one should I say as my favorite as I love them all. Each is so beautiful. The last one seems like alien. I need to research it and see if I can grow it here.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much :) The "alien" need several months from seed to bloom, but then it lasts for a long time.

   Slett
 11. Your photos showcase the flowers nicely. The blood chalice is very dramatic. It would be fun to try to grow some. Flower peas (we call them sweet peas) are some of my favorite flowers, which mean I need to sow a whole bunch of seeds this year.

  SvarSlett
 12. Beautiful flowers and their colors. I like Cosmos bipinnatus because of the color and Lathyrus odoratus because of the wonderful fragrance.
  You could link such a nice post. The link party starts every Saturday and is called Winterglück.
  Warm greetings from Germany.
  Loretta

  SvarSlett
 13. Heisann, jeg beundrer deg som klarer å holde fast ved blomsterinnslagene midtvinters. Deilig å se farverike sommerblomster nå når det er kuldegrader ute. Heldigvis har jeg en bukett nydelig tulipaner foran meg på bordet.
  Takk for vidunderlige bilder ;:OD)

  SvarSlett
 14. What beautiful flowers! I think my 'favorite' changes every day!

  SvarSlett