fredag 19. juli 2024

Rosa Eisprinzessin, en blå Corydalis m.m.

 


'Eisprinzessin', stakkar, fikk slå ut blomstene under det evinnelige regnværet som har preget juli så langt. Men er det en som kler regndråper, så er det vel henne. En Kordesrose fra 2002. Jeg plantet denne i fjor. Den har såvisst overlevd den harde vinteren. Dermed passer jo navnet bra. Rosen skal være dedisert til Emese Hunyady, en ungarsk skøyteløper født i 1966. Hun deltok i 6 vinter-OL, og vant blant annet gull på 1500 m og sølv på 3000 m under OL på Lillehammer.




Nå blomstrer den blå lerkesporen, Corydalis elata. Skikkelig himmelblå er den, og annerledes enn de andre lerkesporene på alle måter. Sent blomstrer den, og ikke sprer den seg som en gal, som de fleste andre. Trofast kommer den igjen år etter år, lett skjult innunder andre planter. Ja, det er markjordbær den vokser sammen med. Bruker dem som markdekker i alle bed.



Nå skinner endelig sola igjen. Liljene slipper å bli ødelagt av hardt regn. De asiatiske liljene er nå i full gang. Finnes det noe lekrere enn hvite liljer?



Tja, Kanskje syrinhortensia, Hydrangea paniculata 'Limelight' mot blå himmel. Nå trenger vi å se blå himmel resten av sommeren!



Deler hos

onsdag 10. juli 2024

Lykkefund og flere roser



Ut fra toppen av  morelltreet byr rambleren 'Lykkefund' på en gedigen brudebukett.
To tuslete planter kjøpt en høst for noen år siden, på salg hos Plantasjen, dominerer stort i hagen nå i juli.

 

Det andre eksemplaret vokser opp i et epletre, og over i et annet. Sånn ser det ut, selv om jeg sikkert har halvert rosen på grunn av nedfrysing i vinter. Humler og bier er begeistret for disse blomsterrike ramblerrosene. Kanskje får vi noen epler i år også?



Vakre 'Louise Odier' har selskap i Langbedet. Hun er ikke så plaget av svartflekk som hun pleier. I dette bedet er det et kaos av roser som jeg må ordne opp i. Den ene ligger over den andre, som ligger over den tredje. Regelmessig slagregn slår de lange grenene ned. Ja, i dag bøtter det ned, så jeg venter til i morgen når det skal bli bedre.



Hvor er disse når man trenger dem? Det er jo alltids noen lus som må fjernes. Ser dessverre ikke så alt for mange marihøner, selv om hagen byr på fristende mat.



'The Bishop', også kalt 'Le Rosier Eveque', er en favoritt blant gallicarosene. Den blomstrer så rikt og dufter godt. På bildet ser det ut som fargen har bleknet noe-


Her er også 'The Bishop', sammen med en stivklematis, Clematis recta. De kaster seg utfor en skråning.




Den stripete, nette busken 'Camaïeux' (også en gallicarose) sammen med noen klaser av klatrerosen Balsgårds 'Freja'. Sistnevnte gjenblomstrer, og er et resultat av et svensk prosjekt for å foredle fram rosesorter for nordisk klima. Dessverre ble dette prosjektet stoppet etter noen år. Det finnes noen sorter til salgs i Norge.




På roseportalen blomstrer nå en fin klatrende sort etter Rudolf Geschwind; 'Aurelia Liffa' fra 1885. Den har store, tettfylte blomster med en behagelig duft. Svært hardfør setigera-hybrid.



Fra Langbedet med 'Louise Odier' foran, 'Tuscany' og 'Chianti'? Albarosen 'Madame Legras de St. Germain' i tårnet og bakover.



På en rusletur langs elva som renner forbi hagen, traff vi på denne lille stokkandfamilien med ganske nyklekte unger.



Deler hos






torsdag 4. juli 2024

Roser som leverer


Dvergschnauzeren Kalita ønsker velkommen. Rosen 'Himmelstürmer' til venstre, gallicarosen 'Duchesse de Montebello' mot husveggen til høyre.



En nærmere titt på 'Duchesse de Montebello'. Den remonterer ikke, men har et overveldende flor. Og en herlig duft.
 


Favoritten blant austinrosene leverer også. Selveste 'William Shakespeare 2000'. Den både gjenblomstrer bra og dufter godt. Her trives den blant stjerneskjerm (Astrantia major) og kattemynte (Nepeta fassenii).



Vinneren i år, må være 'Balldronningen av Hakadal', eller 'Chloris' som den egentlig heter. De andre høye slyng- og klatrerosene har frosset ned, og måtte klippes godt ned en etter en. Men 'Balldronningen', som i grunnen er en stor busk, kaster seg over en rosebue, og er nok blitt minst tre meter høy uten antydning til nedfrysning.



Helt praktfull er hun i sommer! Verd flere bilder. Dette er en albarose foredlet av franskmannen Jacques-Louis Descemet før 1815. Den har gammeldags, sterk duft.



'Chloris' tåler en skyggefull plassering og en del regn. Det er rosen sin, det! Men husk at 'Balldronningen av Hakadal' tar sin plass, og gjerne setter rotskudd.


Deler hos