fredag 19. juli 2024

Rosa Eisprinzessin, en blå Corydalis m.m.

 


'Eisprinzessin', stakkar, fikk slå ut blomstene under det evinnelige regnværet som har preget juli så langt. Men er det en som kler regndråper, så er det vel henne. En Kordesrose fra 2002. Jeg plantet denne i fjor. Den har såvisst overlevd den harde vinteren. Dermed passer jo navnet bra. Rosen skal være dedisert til Emese Hunyady, en ungarsk skøyteløper født i 1966. Hun deltok i 6 vinter-OL, og vant blant annet gull på 1500 m og sølv på 3000 m under OL på Lillehammer.




Nå blomstrer den blå lerkesporen, Corydalis elata. Skikkelig himmelblå er den, og annerledes enn de andre lerkesporene på alle måter. Sent blomstrer den, og ikke sprer den seg som en gal, som de fleste andre. Trofast kommer den igjen år etter år, lett skjult innunder andre planter. Ja, det er markjordbær den vokser sammen med. Bruker dem som markdekker i alle bed.



Nå skinner endelig sola igjen. Liljene slipper å bli ødelagt av hardt regn. De asiatiske liljene er nå i full gang. Finnes det noe lekrere enn hvite liljer?



Tja, Kanskje syrinhortensia, Hydrangea paniculata 'Limelight' mot blå himmel. Nå trenger vi å se blå himmel resten av sommeren!



Deler hos

20 kommentarer:

  1. Så vakker den rosen er, og spesielt med regndråper på. Blå corydalis er vel en staude, eller er den også en løk/knoll? Den har en nydelig blåfarge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker! En staude, mener jeg. (Lenge siden jeg kjøpte den). Nydelig blåfarge, ja :)

      Slett
  2. Hej Irene!
    Idag har vi haft det riktigt soligt och varmt. Sommaren kom tillbaka i alla fall för en dag. Men det skall fortsätta några dagar till. Vackra blommor. Min Limelight hoppas jag, kommer att blomma, tror att någon varit och smakat på den också. Vilken speciell färg på din Corydalis. Den är vacker.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Marika!
      Så fint at dere har fått en smak av sommer. Samme her. Tusen takk! Limelight er vel en av de beste sortene. Det synes muligens rådyrene også. Min ble hoppet ned en vinter, så halve treet brakk. God helg!
      /Irene

      Slett
  3. Preciosas flores, me encantan. Un beso.

    SvarSlett
  4. Smukt billede af is-prinsessen - og flot den kan tage både kulde og regn og endda se så dejlig ud! Håber virkelig du får blå himmel og tid til at nyde dine blomster i skønt vejr. De dejlige liljer ser ud til at nyde solen.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Ja, jeg er imponert av isprinsessen. Ønsker deg også noen fine sommerdager!
      /Irene

      Slett
  5. Men så vacker ros! Wow! Här är hett och vindstilla på ön och lite regn skulle inte vara fel alls...
    Njut av helgen nu!
    Kram från Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Jeg er imponert over isprinsessen. Både skjønnheten og overlevelsesevnen. Nå nytes det, selv om det har hopet seg opp av oppgaver ute etter alt det regnet. Du kan gjerne få litt :)
      God helg!
      Klem, Irene

      Slett
  6. Ja, markjordbær er flott som bunndekker. Jeg har en høy blå lerkespore, husker ikke navnet, den har blitt full av gress som har vokst innover fra plenen. Fikk akkurat spadd den opp i går før regnet kom, fint i dag, så får se om jeg får renset den. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt genialt, og hyggelig å plukke fra hånd til munn mens man luker. Blå lerkesporer er lekre. Bra du fikk berget din. God ettermiddag!
      /Irene

      Slett
  7. Meget smuk billede af rosen med vanddråber. Sikke et flot syn! Tak for god info om Corydalis elata. Jeg har ikke haft Corydalis i haven fordi den spreder sig så meget, men nu vil jeg prøve den flotte blå sort.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :) Ja, de fleste Corydalis sprer seg ivrig. Men de (untatt de gule, som er håpløse) forsvinner raskt etter blomstring, så de er tilgitt. Den blå er helt trygg.

      Slett
  8. Lovely photos! The first is my favorite.
    Thanks for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2024/07/a-visit-to-philadelphias-reading.html

    SvarSlett
  9. So beautiful flowers, I like all of theme,
    but this withe rose with the raindrops are the queen !

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much. No doubt she it is the garden queen.

      Slett
  10. The flowers are super amazing

    SvarSlett