onsdag 11. september 2024

Noen dagliljer - Hemerocallis



Dagliljer er lettstelte og hardføre stauder, som også bidrar med flott bladverk i bedene når de ikke blomstrer. Bladverk er det eneste denne sorten har bidratt med i flere år, inntil den endelig blomstrer nå. Kremhvit og lekker er Hemerocallis 'Arctic Snow'.

 


Den står selvfølgelig i det hvite bedet. Her har den fått et av sommerens utallige regnskyll.



Hemerocallis 'Jayne Mahan' er alt annet en hvit. En meget spesiell og blomsterrik sort med bølgete kanter, gulgrønt svelg og en dyp mørk rødfiolett farge. Den har blitt så svær at jeg nok må dele den til våren. Kanskje noe for plantebyttemøtet i hagelaget?


En annen spesiell dagliljesort er Hemerocallis 'Destined to See'. Den synes godt i bedet!



'Sammy Russell' er en god og velkjent sort. Den har jeg delt flere ganger, og har flere steder i hagen.



Noen dagliljesorter blomstrer tidlig på sommeren, andre sent. Hemerocallis 'Eleonore' blomstrer over en lang periode, og holder på fortsatt. Her er den avbildet i slutten av juli...



... og her er den nå i september. En sort jeg absolutt anbefaler.
Så det var noen av hagens dagliljer.


Deler hos

My Corner of the World

onsdag 4. september 2024

Flere flotte Dahlia (georginer)

 


Det er så mange herlige sorter og grupper av Dahlia. Når vårkatalogene kommer, er det lett å gå amok i "godtebutikken".  Noen knoller har jeg hatt i mange år. Noen råtner eller tørker inn om vinteren, og da må man jo velge noen nye. Ikke sant?
Over her er en typisk halskrage-dahlia. Enkel, men med en ekstra rad med korte kronblader rundt støvbærerne. Dette er Dahlia 'Impression Famoso'. En lav sort med en uimotståelig sjarm, synes jeg.



'H. S. Kiss', som er en anemonedahlia med mørkt bladverk, har jeg vist før. Den har blomstret i hele sommer, og er aldri sett uten pollinerende insekter. Her er en blomsterflue på plass.



Intens i fargen er denne anemonesorten, 'Princess Nadine'. Flere Dahlia i aprikostoner skimtes i bakgrunnen,



I en krukke på terrasen står denne, som skal være Dahlia 'Porcelain'. Blomstene blir etterhvert hvite med rosalilla tupper.


Nå er vi kommet til den første høstmåneden, og kan ta et tilbakeblikk på sommeren. Denne type skyer har dominert mye. Også denne dagen er regntung, med flere nedbørrekorder i Telemark og Buskerud. Ikke her, heldigvis. Men vått er det. Skyen er jo en amboltsky, Cumulonimbus incus, med Cirrus (fjærskyer) i toppen.



Men Dahliablomstene "står han av". De bidrar med sitt eksotiske fargeshow uansett vær og vind. 'Uncle B' er en praktfull dekorativ-dahlia i plommerødt med hvite kanter.


Her er en sort med omvendte farger; dekorativdahlia 'Radegast'. Stilig?



Kom forbi denne humlen, som ser ut til å ha falt i staver i en aksveronika (Veronica spicata).
Nå ser jeg, og helt sikkert plantene veldig fram til noen fine varme sensommerdager.