mandag 6. oktober 2008

Ekkel skrapelyd og fin tur

Før oppstandelse i dag, hørte jeg en karakteristisk skrapelyd utenfra veien. Joda, frosten har kommet på besøk i natt. Lyden fra isfjerning på  bilvinduer var dessverre ikke mulig å tenke bort :-(
Mens vi har vært borte, har det også vært et himla uvær her. Den tyngste krukka på terassen med diger palme i hadde velta, og mye annet av planter lå strødd, eller flatt utover. Georginene står heldigvis flotte enn så lenge.
Ikke særlig stas å være gressenkemann her, skjønner man. Bikkja (staaakar) har hatt magesjau innedørs (!), og vært altfor lenge alene hjemme. Rett i dusjen med den, da jeg kom hjem. Nå er humøret på topp og alt bra igjen...
Men turen til Praha ble kjempebra. Dannelse i bøtter og spann (ja ikke bokstavelig, altså). Nemlig! fantastisk mye flotte og gamle bygninger i denne byen, og sjarmerende også. Vi trasket og tråkket i timevis hver dag, og stupte tidlig til køys. Fikk med oss de største severdighetene, men ennå mye ugjort. En kveld var vi på fin konsert med sangere og ballett. Mozart  og Strauss-aften.
Matkulturen måtte også testes ut. Tsjekkia er ikke akkurat kjent for mager, lett og kolesterolfattig kost. Men det har skjedd ting der også. Første dagen havna vi på et typisk vertshus med trebenker og -bord, stinn brakke og hyggelig stemning. Det krydde av effektive kelnere, og maten var vellaget og god. Svineschnitsel og potetsalat. Mor skeiet ut med en pils (måtte jo det, der!). Datter ville ha dessert, en kake vi tolket til å ha rømme og frukt  som ingredienser. Det var bløtkake med et lass med krem pluss rømme mellom lagene. Undertegnende var meget fornøyd med sin  espresso.
En både kulinarisk og estetisk opplevelse, var besøket på en kubistisk kafe. Anbefales!
Shopping, er det kultur? Nuvel. Med nesten 18-åring på tur, måtte vi sette av noe tid til å titte i butikker. Jeg benytter også gjerne anledningen til å handle når jeg er ute og reiser, for det blir aldri tid ellers. Kjøpte 6 enkle sjampanjeglass i krystall, som kostet "nesten ingenting" (kjekt å ha!). Og dattera fikk en del klær...
Hagemessig er det også mangt å oppleve i Praha: Gamle, flotte og barokke hageanlegg er det flere av i Mala Strana nedenfor den berømte borgen. Å sette seg på en benk inni en av oasene var skjønn avkobling fra storbyens trafikk og ståk. Rundt benken ruslet og flakset en flokk nysgjerrige påfugl!
Hotellet var helt ok, og rimelig sentralt til severdigheter og handlegater. Lå ved en sterkt trafikkert gate, så overraskelsen var et nydelig hageanlegg i 3. etasje (!) inn mot den stille bakgården.
Siste dagen, fortsatt i knallvær, fik mor "lov" å besøke botanisk hage, en kort spasertur fra vårt hotell. Mye fint å se på, til tross for godt ut på høsten. De har en morsom samling siv, plantet i små bassenger, og en imponerende kaktussamling.

3 kommentarer:

 1. FLotte bilder! Høres ut som dere har hatt en topp tur også. Sånt lever man lenge på!

  SvarSlett
 2. Kjempebra å lese for meg som drar dit for første gang om noen uker!

  SvarSlett
 3. Ja, vi var enige om at Praha kan vi godt tenke oss å besøke en annen gang :-)

  Morsomt, Vicky. Gled deg, og ta med gode sko!

  SvarSlett