torsdag 30. september 2010

Bitt av frost

Rim i gresset 30. september 2010

I dag skjedde det altså. Det uungåelige. Hostaene i skråningen ved trappa sladret om nær forestående frostnatt med "heng" i bladverket for et par dager siden. Og i natt kom "Hufsa" luskende...

Historiske roser henger fortsatt med. Rose de Resht

Håper ikke den tidlige frosten varsler en like tøff vinter som i fjor. Fikk lissom sansen for de milde vi nesten var blitt vant til.


Stilkrosene gir seg aldri! Mange knopper på lur

Vært litt hageslapp i det siste. Vakkert, tørt vær forleden fikk meg heldigvis ut en god økt. Bra å få halt fram mengder av vassarv, brennesle og lignende fra bedene før vinteren!

En og annen løk har også kommet i jorda. Foreløpig "bare" noen Martagonliljer, våriris, hundetann og annet småsnask. Venter snarlig storinnrykk av tulipaner osv. Ja - har faktisk behov for påfyll både i tulipanbedet (plante inn noe sort og hvitt blant de gamle, uutryddelige gule og røde) og langbedet (de som var der er blitt små og puslete).


Blush Noisette lever og blomstrer foran Estland-klematisen Mikelite

Var veldig skeptisk til at Blush Noisette overlevde sist vinter. Tvilsom herighet skal den ha. Ingenting som tyder på det, så frodig og rikt den blomstrer! I det hele tatt mye som er rart denne sesongen. Den "eksotiske" planten under her, Kirengshoma palmata pleier kanskje såvidt å rekke blomstring før frosten setter slutt. Men i år, som jeg lurte på om den i det hele tatt ville overleve, har den blomstret siden august, og holder fortsatt på:

Kirengeshoma palmata i "Måneskinnsbedet"

I dag fikk jeg strippet ned og berget inn alle Fuchsia'ene til kjelleren. Trist å ribbe spreke planter fulle av knopper, men slik er det å være eksotisk i Norge...

Fuchsia, ved en av dem

7 kommentarer:

 1. Nu är det bara en lång vila för hagen, hoppas inte vintern blir som dom sista två jag heller, gärna snö men helst inte mer än 50 cm, tack. Flott planta, din Kriengeshoma Palmata. Månskenshage låter också spännande.. Ha det fint :)

  SvarSlett
 2. Takk for øyensfryd med og uten rim! Her har det vært så kaldt (-4) at det aller meste har sagt takk for seg. Vemodig!

  SvarSlett
 3. Kriengeshoma Palmata var skjønn du! Nydelig :)
  Her har det vært bittelitt minus, nok til ørrlite rim i gresset, men både georginer og erteblomster greide seg, og nå er det ikke meldt minus på 10 dager. Hurra :D

  SvarSlett
 4. 50 cm er akkurat passe, Mia. Og ikke under -15 grader!

  SvarSlett
 5. Georginene klarer seg (med et skrik) fortsatt. Med varmegrader framover går det vel bra en stund til...

  SvarSlett
 6. Vemodig er rette ordet ja. Trist at sommeren er over for i år. Det har vært tre frostnetter her, og jeg strippet fuchsia her om dagen jeg også. Det skjærer meg i hjerte hvert år, for det er jo da de er på sitt fineste. Urettferdig! ;)
  Jeg kjøpte meg Kirengsholma palmata i vår, men må vel regne med noen år før den kommer i blomst. Din var i hvertfall helt nydelig!

  SvarSlett
 7. Kjøpte min Kirengeshoma for 4 år siden, da den var merket "skyggeplante" og jeg trengte noe i dyp skygge. Den nektet å blomstre, men døde ikke heller. Flyttet den etter et par år til halvskygge, og siden har den (prøvd å) blomstre.

  I år er den praktfull :-)

  SvarSlett