fredag 10. februar 2017

I år skal jeg...


I år skal jeg flytte hagens aller største rosebusk, 'Aïcha'. Den er over tre meter høy, men skal klippes godt med før det skjer. Skal bruke god tid til å grave et dypt hull i jorda som er full av røtter og stein oppå berget. Mye graving blir det også for å få opp dette "beistet". Grunnen til flyttingen er at det er for mye skygge der den står. Antagelig er det derfor den er plaget av svartflekk utover i sesongen. Prøver på nytt med mer lys og luft på toppen av tomta.


I sommer skal jeg ha et eller flere hageselskaper for å markere jubileet sist høst, og et visst antall somrer på jorden! Trivelige hagevandringer hører med...

Dette er det jeg vet skal skje i hagen så langt...

Se flere hos Pilgrim med Blommig fredag
Deler hos Mersad med Through My Lens

46 kommentarer:

 1. Det var to fine "skal jeg" ting. Det er duket for lystige hageselskaper hos deg. Hmmm... Jeg plantet Aicha på skyggesiden hos meg med stor begeistring. Den lovet å tåle skygge. Kanskje jeg også må gå løs på svære røtter og steiner i år...
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, begge krever litt forberedelser, så det får kanskje holde for i år. Aïcha fikk sin plassering da jeg hørte/leste at nettopp den tolererte noe skygge. Siden har jeg lest at skyggefull plassering ofte fører til svartflekk på den, og det har jeg jo erfart. En venninne av meg i nærheten, har plassert sin ved en nordvegg og erfarer det samme :( Hvis du bor i tørt innlandsklima, er det jo ikke sikkert det går slik hos deg.

   Slett
 2. Vilken fin ros, kom på att jag har en Lykkefund som står helt fel, måste flytta den, annars överlever den nog inte.
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er riktig vakker! (men ikke bladene etter hvert). Ja, da har du også en jobb foran deg...
   Ha det fint!

   Slett
 3. Rejält projekt att flytta en stor, taggig ros. Hoppas verkligen den blir friskare efter flytt för rosen är ju så fin. Firande låter kul och spännande.
  Trevlig helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det krever solid bekledning, utstyr og tålmodighet. Jeg vil svært gjerne beholde den, og at den kommer til sin rett oppå berget. Ja, det er veldig hyggelig med feiring og besøk i hagen :)
   Ha det godt!

   Slett
 4. Huff,det blir mye graving på deg også, ja! Det er nok litt av et monster du skal få opp. Jeg skal vurdere å flytte min hvis du får det til... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Må nok kutte røttene, som nok har tatt seg halvveis til Kina... Vi får se! Blir mye lirking og tidkrevende graving. Har flyttet mye før, men ikke et så digert og veletablert "monster". Rapport kommer, tenker jeg.

   Slett
 5. Hei. Lykke til med flytting. Det er alltid koselig med hageselskaper. God helg til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk! Ja, jeg gleder meg til det :) Ha det fint!

   Slett
 6. Lycka till med rosflytten, jag ska också flytta flera jättestora rosor.
  Min 'Aïcha' har aldrig haft svartfläck, den står soligt.
  Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Ja, det er ikke for pingler. Lykke til selv!
   Heldige din 'Aïcha'!
   Klem

   Slett
 7. Best of luck to replant your rose. The roots can be very deep after years in the same spot. I hope it will work out the way you planed. Otherwise you can buy a new one......Groetjes Hetty

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Yes, I will have to cut the roots a bit. I would rather not kill this fantastic rose. But of course I will buy a new one if I fail!

   Slett
 8. Oj, det är en riktig utmaning men det går säkert bra. Lycka till!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi får se... En livskraftig rose, dette! Takk!

   Slett
 9. Lycka till med rosflytten, det kan nog krävas en del grävande.
  //Helene

  SvarSlett
 10. Hei Villrose

  2 gode planer! og du har givetvis ret at mere lys og luft vil være godt netop mod "svartflekk" Det er iøvrigt bemærkelsesværdigt at de første kendte tilfælde opstod en masse steder i europa omkring 1830, man kendte det ikke tidligere.
  Mon sådan noget ville være blevet fanget i den stringente kontrol man har idag?

  Ha en dejlig helg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper det! Soppsykdommer er en pest og en plage. Skygge, tetthet og fukt gjør det verre. Noen sorter er mer mottagelige, og man vet det ofte ikke før det er for sent.
   Tja, sykdommer oppstår og sprer seg jo tross kontroller. Sprer seg raskere enn kontrollene, og folk + planter flytter seg også mye raskere enn i 1830.

   Ha en flott uke!

   Slett
 11. Hei! Så flott å ha konkrete planer for sesongen! Både roseflytting og hagevandringer høres ut som gode planer! Har lest at når trær og større busker flyttes, er det smart å stikke en ring rundt planten noen uker før flyttingen, for dermed å begrense rot-radius, og samtidig trigge tilvekst av nye smårøtter som gjør at planten raskere etablerer seg på nytt sted. Vet ikke om dette gjelder roser, men kan være verdt å sjekke. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, de planene la jeg i fjor... Takk for godt tips :) Tenker å bruke god tid.
   Ha en fin uke!

   Slett
 12. Oj Aïcha som är en så taggig dam. Det blir ett rejält projekt det. Hoppas hon kommer att uppskatta den nya växtplatsen.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Må nok bruke verneutstyr! Ja, det håper jeg virkelig :)

   Ha det fint!

   Slett
 13. Jeg håper det går bra med roseflyttingen din! Hageselskapene blir sikkert flotte, det må de i så vakre omgivelser! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 14. Då vet du vad du ska göra. Det blir säkert bra, men var försiktig.
  Trevlig helg Luna

  SvarSlett
  Svar
  1. Jah. Skal være forsiktig!
   Ha en fin uke!

   Slett
 15. Det lyder som nogle spændende planer, omend det der gravearbejde sikkert godt kan blive hårdt. Håber det kommer til at gå godt og at rosen vil trives det nye sted.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Tror jeg kommer til å få bra armmuskler...

   Slett
 16. Lycka till med flytt av ros och kalas:)
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 17. Hårt jobb men roligt kan jag tänka mig, i alla fall när det är gjort. Roligast blir nog ändå firandet.
  Ha en härlig vecka

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, jeg synes det er moro å "ommøblere" i hagen når jeg får nye ideer. Selv om det er hardt arbeide. Selvfølgelig mest moro med feiring :)
   Ha en flott ny uke!

   Slett
 18. Heisann.... jeg gikk langt for å få sju, små, røde roser i dag, morsdagen ble glemt her i huset - og da jeg kom til blomsterbu... Plantasjen...,
  fikk jeg en liten leksjon av en gutt på rundt sju som sto i kø sammen med pappaen sin. "Du kan stikke deg på rosene ... det er ikke godt", sa han til meg ;:OD) "Da må jeg passe meg og holde der det ikke er torner," svarte jeg - og det var han fornøyd med.
  Kan tenke meg at jobben med å flytte rosebusken blir tøff, men den skal bare vite at den får det bedre på det nye stedet!
  Haveselskap, ja, det høres veldig hyggelig ut. Kanskje jeg får invitere til noen også! Ha ei flott uke ;:OD) PS Skal vi møtes på Rosens dag som vi kom inn på, og få flere bloggere til å ta et glass vin eller en kopp kaffe/te sammen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hi-hi :)
   Ja, det blir litt av en jobb - men sånn er det når jeg får nye ideer...
   Det må vi!!! Nå er det så godt som sikkert at Rosens dag blir søndag 2. juli fra 11 - 16 i gården til Bymusset i Frognerparken. Med utstilling, konkurranser, omvisninger, slagsboder, foredrag...

   Slett
 19. Vilket arbete! Hoppas verkligen att den kommer att trivas på nya platsen så att du inte lägger ner arbete på något som blir misslyckat. Jag flyttade min största ros en gång och det fick jag bittert ångra.
  Jag tycker väldigt mycket om din andra bild, där skulle jag gärna tassa fram mellan alla blommor!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmmm. Jeg holder typisk på til jeg møter veggen... Kanskje det skjer i sommer?
   Du får komme en tur og bli med :)

   Slett
  2. :) Men det må vi få til!

   Slett
  3. Det er jo det du foreslår, jeg var litt rask akkurat nå!

   Slett
 20. Good luck transplanting, it's a lovely old fashion rose.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! Yes, I must make it thrive...

   Slett
 21. How wonderful the garden looks. I love roses.
  Amalia
  xo

  SvarSlett