lørdag 10. august 2024

Skygger, spinn, nyoppstått rose og vakre liljer

 


Liljen 'Lollipop' kaster skygge på betongkrukken bak. En av de søteste asiatiske liljene bor i krukke ute hele året. Den skarpsynte kan skimte en liten maur på tvers av en av støvbærerne.

Lesere med araknofobi advares: Sterke scener kommer nå de neste par bilder.



August er typisk tiden vi ser mange edderkopper ute. Her henger en midt i sitt intrikate nett. Kan det være en summeedderkopp (Anyphaena accentuata)?  Den kjennetegnes ved "karakteristiske sorte vinkelformede tegninger på bakkroppen." Den kan også lage en summende lyd! Som jeg ikke har hørt.



Ser faktisk ut som edderkoppen har fanget en flue som er surret inn i edderkoppspinn. For en skjebne.



Til noe betydelig vakrere. Trompetliljer er ekstra fine, synes jeg. Dette mener jeg er sorten Lilium 'Easter Morn'. Den har faktisk forøkt seg litt, noe som er ekstra hyggelig.


Ekstra hyggelig er det også med roser man trodde var døde, men som plutselig lever og blomstrer likevel. Det har skjedd med flere i sommer. Over her er det da uten tvil rosen 'Astrid Lindgren' (avskrevet i fjor), som blomstrer.



Høstfloksen (Phlox paniculata) blomstrer på sitt fineste. Den startet i juli, og er også tidlig ute i år. Har hele tiden lyst på flere sorter, men floksbedet er fullt!




Noe av det beste med sommeren er å plukke inn fra egen grøde til måltidene. Brekkbønner er stor suksess også i år. Tomatene har begynt å rødme. De første sortene til å modne ute, er cherrytomatene 'Sungold' og 'Annie's Singapore', pluss den brune, lille bifftomaten 'Sputnik'. I drivhuset er 'Black Krim' og den digre australske bifftomaten 'Aussie' spiseklare. Mengder av basilikum kan høstes i drivhuset. Agurker har vi hatt siden juni. Reddiker er sådd på nytt, mens salaten - den visnet før vi fikk spist den.



Deler hos

24 kommentarer:

  1. Beautiful collection of flowers and great capture of the insect and spider's web.
    Thank you for linking up and sharing your post. Take care, enjoy your weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thanks a lot. Have a great weekend!
      /Irene

      Slett
  2. The fresh picked veggies look yummy. And you took neat photos of the spider and beautiful flowers!

    SvarSlett
    Svar
    1. Wish I could offer you some :) Thank you so much.
      /Irene

      Slett
  3. Flotte liljer. En kan ikke være redd for edderkopper og ha hage. De er jo overalt ute. Ja, det er alltid hyggelig med roser som våkner til live igjen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker :) Nei da hadde man jo løpt rundt vettskremt hele tiden.... Ikke sant? 'Astrid Lindgren' var jeg sikker på strøk med i fjor vinter. Klaseroser blir ikke gamle her - trodde jeg.

      Slett
  4. Vakker bildeserie.
    Rosene er min favoritt.
    Jeg ønsker deg en vakker søndag.
    Hilsen Irma

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk.
      Ser ut som vi får en vakker dag. God søndag til deg!
      /Irene

      Slett
  5. Hej Irene!
    Vackra liljor och fina rosor. Visst är det härligt att plocka grönsaker från egen trädgård. De smakar bäst.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Marika!
      Takker! Ja, de er solmodne, gode og helt uten gift.
      Ha det godt!
      /Irene

      Slett
  6. Hello :)
    A fine crop of fresh vegetables, and beautiful flowers. Those of us who have a gardens, and grow what pleases us are indeed privileged. Nice spider capture!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello!
      We are very lucky to pick fresh vegetables for a long time :) Thanks a lot!
      /Irene

      Slett
  7. Du fanger så fint august stemningen på dine dejlige billeder! De skønne liljer og roser man troede var døde er gode i den sene sommer. Dejligt lys og sultne edderkopper - det hører alt sammen med til august!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre! Ja, nå merkes augustluften og -stemningen, og edderkoppene er sultne...
      Ha en fin uke!
      /Irene

      Slett
  8. Det er kjekt med et mangfold i hagen, og edderkopper er fascinerende dyr (mange av dem her også, både ute og inne), ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er så sant som det er sagt! Ja, og inne også, så klart. Manger arter, særlig ute. God kveld!
      /Irene

      Slett
  9. Du har taget smukke billeder af flora og fauna. Som du skriver er det typisk august. Heldig at Astrid Lindgren dukkede op igen. Dejlig overraskelse! Sikke fine floks du har. Jeg har prøvet men de forsvandt. Jeg får lyst til at prøve igen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :) Ja, det var litt av en overraskelse med Astrid Lindgren. Hun er nok mer hardfør enn jeg trodde. Å, du må prøve floks igjen. Så flotte! Jeg har dem i halvskygge i god jord. De har mest ettermiddagssol.

      Slett
  10. Åh, hvor er den trompetlilje smuk.
    Det må være dejligt at kunne gå ud i have og drivhus og høste friske grøntsager. Det er alt arbejdet værd, når det lykkes.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Trompetliljer er fine, ja :)
      Ja, det er jo ikke alt som lykkes av det man prøver å dyrke. Men etter hvert finner man noen som aldri svikter. Et privilegium å kunne høste hele sommeren og langt ut på høsten.
      /Irene

      Slett