lørdag 15. august 2015

Roser, Clematis og en litt sjenert lilje


'Sirius', en lav buskrose fra Tantau kommer med de nydeligste blomsterklaser over sunt bladverk. Bittelitt duft, og jeg tester ut herdigheten.


'Mozart' har et helt annet uttrykk. Moschata-hybriden fra Lambert, 1937, har store klaser med små blomster. Riktblomstrene, H4. Har du ikke den, så løp og kjøp!


 'Crocus Rose' fra Austin må jeg bare ha med. Her er den nesten kremgul, men den skifter i lys rosa og lyesgule nyanser, og har en utsøkt duft! Det lilla i bakgrunnen er vingefrøstjerne (Thalictrum delavayi)


'Blush Rambler' produserer klase på klase med sjarmerende"epleblomster". Mulitiflora-slyngrosen kommer fra Cant (Storbritannia 1903), og klarer neppe mer enn H3.


Satser på milde vintre, for den er jo så fin! Jeg har hatt den noen år, og den fryser en del ned i strenge vintre. Ingenting de par siste, så den har mange meter lange grener nå.


En stilkrose er også på sitt fineste nå. 'Blauwe Stad Roos fra Interplant i Nederland (2007), har en veldig spesiell brunrød farge.


Klematis og roser utfyller hverandre, og blomstrer etter hverandre eller samtidig på buer og stolper. Her er en nyutsprunget Viticella-Clematis.


'Hagley Hybrid' blomstrer over en lang periode. Den slynger seg ned en skråning og opp i en gammel trestamme.


'Romanze' (Tantau1985) støtter seg til Austins 'The Alexandra Rose. Førstnevnte skal være en svært bra rose. Den er ny hos meg, så erfaring kan jeg ikke komme med ennå.


En riktig trivelig rose er 'Raubritter' (Kordes 1936), som legger seg utover en bratt skråning. Oppkalt etter Tysklands "Robin Hood" Franz von Sickingen (1481 - 1523) som var en røverridder.


Clematis 'Blektiny Aniol', som betyr blå engel, er ny hos meg. Virker både villig og blomsterrik, så den blir nok bra på veggen.


Klematis har også dekorative frøstander...


En yndling er 'Piilu', som har et flor med doble, og siden et med enkle blomster.


 Min kjære 'Louise Bugnet' viser seg fram innrammet mellom plankene i verandarekkverket. Busken er nå full av blomster igjen, etter en pause på noen uker. Den er så grei å blomstre rikt på tidspunkter hvor ikke altfor mange andre roser er i blomst :)


Til sist en av de vakreste liljene, nemlig 'Kushi Maya'. Måtte helt ned på bakken for å få tatt bilde, enda den vokser i en skråning. Kanskje ikke rart den er litt reservert, siden jeg holdt på å spa i stykker løken like etter at den var plantet... (en ulempe med tett planting og lite plass).
'Kushi Maya' er en krysning mellom Lilium Nepalense (som den ligner svært på) og en orientalsk lilje.

Vi er med på Bloggparty hos Håkan i Malevik!

30 kommentarer:

 1. Hei Villrose

  Der er rigtig meget godt at sige om Kushi Maya - en super lilje!
  Nu ved jeg ikke hvor længe du har haft den, men har du bemærket om planten har flyttet sig - nepalense er jo stoloniferous, og mine Kushi maya er også begyndt at komme op de mærkeligste steder!

  "Blauwe Stad Roos" Har en superfantastisk farve, den har jeg ikke set før. Skal man til Holland for at få den?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!

   Flott, den ja :) Ikke merket det enda, siden den er ganske ny. Veldig glad den kom opp i det hele tatt, siden løken ble litt skadet.

   'Blauwe Stad' kommer fra Interplant i Holland, ja.

   Ha en flott aften selv :)

   Slett
  2. Jeg har prøvd å finne denne rosen her i UK, men den er ikke for salg her så nå har jeg sendt en email til et firma i Holland og spurt om de kan levere til meg :-) Den heter forresten Rosa ‘Blauwe Stad’ – roos betyr rose på hollandsk, og Blauwe Stad betyr ‘Blue City’. Selges også fra flere firmaer i Tyskland ser jeg. Jeg skal oppdatere dere hvis jeg får den!

   Slett
 2. Ååå, så vakre blomster du har.
  Berre å nyte !

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, prøver å ha noe nytbart i hele sesongen :)

   Slett
 3. Svar
  1. Ja, anbefaler den veldig dersom du har H3 - 4 ;)

   Slett
 4. Ja, så fine roser, og klematis også. Nydelig frøstand.
  Hilsen ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk :)
   Ja, klematisen er fin også etter blomstring.

   Slett
 5. Roser, liljer og klematis – mine favoritt planter! Ja. Jeg har mange favoritter i hagen min, men har et spesielt forhold til disse tre. ‘'Blauwe Stad Roos’ er nydelig og litt uvanlig, kunne tenke meg den, og ‘Piilu’ er allerede på min ønskeliste for neste år.
  Jeg kan tenke meg jeg har noen roser og liljer som kunne friste deg også hvis du tar en titt innom, men jeg bor i London så mine liljer er nå nesten ferdig med å blomstre så da må du titte på juli postene mine. Ha en god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er dronninger og konger i hagen :) 'Piilu' anbefales på det varmeste :) 'Blauwe Stad' også, om man får tak i den.
   Har vært en liten tur innom deg, ja, og kommer nok tilbake! England er jo drømmelandet for haging, og en stor inspirasjon.

   Slett
 6. Skuffer ikke denne gangen heller - jeg leser med stadig større glis! Superliljen Kushi Maya blomstrer her også nå - og 'Blush Rambler' er inne på listen over roser som det bør planlegges plass til. Vet om om andre enn Randesund som har den?

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Ja, den liljen er noe for seg selv! Ja, du kan jo gjette tre ganger hvilken faste rosepusher i Vollen som leverte 'Blush Rambler'?
   Lønner seg å bestille, gjerne om høsten.

   Slett
  2. Jeg lurer på om jeg skal stikke innom Knut rett etter at du har handlet.. og spørre hva du fikk :-) Nå har du fått to roser inn på listen, selv om den egentlig er stengt for roser !

   Slett
  3. O lykke :-) Nå står den og venter på meg på meg hos den nevnte rosepusheren! Tenk: han hadde flere av denne nydelige så sent i sesongen. Tusen takk for reklamen/kunnskapen :-)

   Slett
 7. Mye spennende du viser her! Jeg hadde Romanze før, men den forsvant etter en kald vinter. Hadde 3 stk., og alle døde samtidig. Hadde den der jeg bodde før, men da inntil en vegg. Den klarer seg sikkert fint hos deg som bor i "syden" ;))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rosedyrking er en risikosport når det kommer til litt mer tandre sorter... Her i "syden" kan det gå bra :) Hender at noen som skal være pingler greier seg mye bedre enn en skulle tro!

   Slett
 8. Ser jeg må ut å handle meg en ny lilje :-)) Lekre roser hos deg! Jeg har jo selv ingen menjeg ser jo at du ikke er alene om å ha en fantastisk roseblomstring samtidig som jeg selv har lite som vil seg akkurat nå. Sånt kan resultere i spontanhandling av roser..? God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har du ikke den! Absolutt "møst" blant plantegale... Skal se du plutselig en dag sitter der som rosedyrker ? ;)
   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Now is the time to enjoy all these beauties! I am surprised to see how many varieties you grow in your garden. Groetjes,
  Hetty

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, the last summer month is here.... It is very hard for me to resist a plant temptation, and I happily seek temptations!

   Slett
 10. Det var noen flotte roser og en kraftig og suveren lilje! Så deilig, som du skriver, at roser og klematis kan holde hverandre med selskap og avløse hverandre! Deilig når det ene floret avløser det andre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tkk, takk! Veldig lurt å dyrke roser og klematis sammen, ja! Da er det noe i blomst omtrent hele sesongen.

   Slett
 11. Dear Villrose, you really have some lovely roses growing in your garden! My favorites are 'Sirius', which is new to me, 'The Crocus Rose' and Raubritter. I also like your clematis. I don't have any clematis in my garden due to our heat, but maybe I just should try out one to see if I can grow them in my climate. That lily is indeed stunning. Enjoy the summer days!
  Christina

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Christina, thanks a lot! 'Sirius' is a new rose from Tantau. Very healthy! Perhaps you can grow Clematis species not hardy enough for me, like Clematis armandii, Cl. Chirrosa, Cl. repens. They are evergreen.
   Wish you a great week!

   Slett
 12. Lekre roser og klematis, en nytelse å se :-) "Blauw Stad Roos" var utrolig lekker!
  Ha en fin sommeruke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar :)
   Ha en flott uke selv!

   Slett
 13. A collection of such beautiful flowers! I love the roses but also the Klematis! Gorgeous photos!

  SvarSlett
 14. Wow, I'm stunned with you awesome flower pictures, SO beautiful. Thank very much for the feast for the eyes♪
  Sincerely from Japan, xoxo Miyako*

  SvarSlett