tirsdag 7. februar 2012

En riktig X-faktor i hvitt

Følg med på Moseplassens spennende og vakre X-faktor!
Sommerens råeste begivenhet i hagen var å oppleve denne planten folde ut sin første blomst:


Plasseres vel trygt i klassen "ekstraordinær"? Blant peonkjennere går 'Claire de Lune' for å være en av verdens vakreste. Fra før liker jeg ekstra godt hvite, enkle peoner. Ikke rart jeg har vært på jakt etter denne en tid, og slo til da jeg fikk anledning til å skaffe en rotbit for et par år siden. I slutten av mai i år kom en knopp. Siden svirret jeg rundt planten som en annen blomsterflue, stadig tettere ettersom knoppen ble bristeferdig. Denne åpenbaringen ville jeg ikke gå glipp av!


Tidlig 11. juni hadde jeg fri, og da jeg gikk ut i hagen, så jeg at noe rørte på seg. Midt foran øynene mine foldet hun langsomt ut sine vakre kronblader og blafrende støvbærere. For en perlemorskimrende hvit skjønnhet, som overgikk allle forventninger!

Viktig med de hvite som kan lyse opp i en halvskygget hage som min. Etterhvert er det blitt mange fantastiske kandidater å ta av. Et av de siste tilskuddene er fylt blodrot. Nei, ikke noe vakkert norsk navn på denne bråvakre og skinnende hvite vårblomsten. Sanguinaria canadensis 'Multiplex':

Også veldig greit med Alba-roser som både tåler og lager sommerfølelse i halvskyggen. Jeg er veldig glad i Kystkvitrosa, som her har funnet en svært kledelig partner i en frodig Clematis recta. Sistnevnte kom som en blyantstor barrot med en klematisimport fra Kivistik i Estland for noen år siden. Må innrømme at jeg er ganske fornøyd med denne samplantingen...


En annen hvit og uunnværlig plante er denne staselige hvite Digitalis'en. Sådd av frø fra en hagevenn. Nå sår den seg selv, og dukker opp der den synes det passer i hagen!


Frodige prestekrager hører med i en naturnær hage. Minner meg om moren min, som var så glad i disse, at hun (nesten) lot dem ta over hele blomsterbedet!


Dagliljer er blitt en aldri så liten dille. En grei dille, siden de er så nøysomme og villige. Hvite sorter er utrolig delikate! Dette er 'Gentle Shepherd' (trur eg):

Den siste hvite kandidaten med "det lille ekstra" kom inn i hagen sist sommer. Tilfører friskhet i skyggebedet på nordsiden gjør hun, ønskeklematisen 'Peveril Pristine' (fra viticella-gruppen):

20 kommentarer:

 1. Flott peon!
  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 2. Akk, hvilken strålende peon! Lykke til!

  SvarSlett
 3. For en bloggpost, Villrose! Den ene dronningen etter den andre. Recta'en med Suaveolens håper jeg det er lov å kopiere. Suveren! Jeg trodde først det var en Trifolia.

  Dommer-Anne får trøbbel med den å gå forbi den pionen!

  SvarSlett
 4. Nydelige blomster og bilder.
  Klem Marit.

  SvarSlett
 5. Min favoritfärg :-) Jag var så lycklig i våras när jag fick köpt den där Sanguinarian, hoppas hoppas den kommer i vår!

  SvarSlett
 6. Nydelige hvite favoritter! Den peonen må jeg nok ha meg tror jeg...

  SvarSlett
 7. Fantastiske blomster...og peonen din var spesielt flott:)
  Ønsker deg lykke til med en flott kandidat:))

  SvarSlett
 8. Er det øverste en trepion, hvor stor blomst, hvor høy plante, hvor gammel var den ved første blomstring, hvor dyre er de, hvorfra...? Jammen et lykketreff med at knoppen åpnet seg med deg som tilskuer, akkurat den dagen du var der. Har planten bare en eller flere blomster? Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 9. Wow! Den pionen var griselekker!
  En slik tror jeg at jeg må ha!

  SvarSlett
 10. For et eksemplar av en peon. Wow!
  Masse lykke til:)

  SvarSlett
 11. Tusen takk for hyggelige tilrop fra sidelinjen :-D
  'Claire de Lune' er en hybrid-peon, altså en krysning mellom to arter; silkepeonen ‘Monsieur Jules Elie’ og Paeonia mlokosewitschii. lansert av White, Wild & Son (USA) i 1954. Dyrker og behandler den akkurat som en silkepeon, og forventer at den får flere skudd og blomster for hvert år. "Voksne" peoner har et dusin blomsterstengler.

  SvarSlett
 12. Bare kopier i vei, Maria :-)

  SvarSlett
 13. Fia: Jeg synes det virker som Sanguinaria er ganske tøff! Mine enkle kommer i hvert fall tilbake hvert år, og øker litt for hver gang :-)

  SvarSlett
 14. Grønn fryd: Jeg har faktisk fått den fra Hageglede, et norsk postordrefirma. Noe dyrere enn ordinære sorter, men ikke avskrekkende dyr som noen av Itoh-hybridene kan være.

  Ca 70 cm høy og digre blomster.

  Ja, jeg hadde et anfall av hagelykke da! (Manglet bare filmkamera... men hadde ikke tid til å hente)

  SvarSlett
 15. Nydelig peon, ja! Og vakker sammenplanting med Albarosen og Clematis recta! Hvite blomster lyser skikkelig opp i en hage med litt skygge, og dessuten gir de hvile for øynene! Veldig delikat og vakkert!
  Lykke til!

  SvarSlett
 16. Så nydelig den var. peoner er vakre, og nå håper jeg på å få fler nye i blomst til sommeren.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 17. Oj, her var det mange nydelige hvite skjønnheter! Og peonen var jo helt fantastisk.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 18. Så mange flotte hvite!Skjønner godt at Peonen er favoritt!
  Lykke til!

  SvarSlett