fredag 3. februar 2017

Om jeg skulle begynne helt på nytt...


...ville jeg definitivt igjen ha plantet historiske albaroser i det "hvite" bedet.  Og holdt meg til hvite planter der.....ville jeg ungått å plante Rhododendron i dette bedet. Her var det bare en trist trekant med glissent gress da vi flyttet inn. Fornøyd med forvandlingen, men det er mer sol og tørt enn jeg trodde.


 

Å begynne helt på nytt er egentlig ikke mulig, siden hovedlinjene for lengst var lagt da vi flyttet inn. I en overgrodd hage som hadde vært forsømt i flere år. Hagen består av flere nivåer med trapper mellom. Det var bare å begynne og grave opp kjedelige potentillabusker og anlegge bed.


Morelltreet burde aldri vært plantet her. Altfor stort og altfor nær huset.Hva? Du tenker vel ikke på å hogge morelltreet mitt?

Neida, en hage må være dyre- og fuglevennlig, så det får nok stå.

Ville ikke ha plantet peonen 'Sorbet' akkurat her. For den ble for stor og bred! Så ikke det for meg da jeg la ned den lille rotbiten... En typisk hagefelle mange går i. Planter blir ofte (betydelig) større enn man ser for seg...
Hadde jeg vært klar over den grunne steinjorden,  er en sak klar. Ville startet med å bestille et stort lass god hagejord og fordele det over hele tomten.


Drivhuset skulle vært høyere. Ville ha murt opp en halv meter og satt drivhuset oppå. Reglene for hvor stort og høyt frittliggende uthus kan være, er endret siden vi satte det opp.


Og så det håpløse epletrebedet, da. Som er så uendelig vakkert under tulipanblomstringen. Det var et stort søkk i plenen rundt et epletre. Visstnok fordi tidligere eier hadde fjernet et frukttre. Fylte på sekk etter sekk med billig plantejord. Så søkk er det fortsatt. Planla nøye et bed med stauder for tørr skygge. Omhyggelig sammensatt av få sorter. Jadda. Helt til jeg begynte å plante inn alt mulig... Dette vil jeg gjerne gjøre om igjen helt fra begynnelsen! Uten japanske lykter (Physalis alkekengi)!

Ellers vil jeg nok ikke begynne helt på nytt. Hagen er  lekeplassen min. Koser meg med å flytte planter, endre planer og forsøke alt mulig. Mange ganger mislykket, andre ganger vellykket 😊

Se flere tolkninger hos Pilgrim med Blommig fredag
Deler hos Floral Friday Fotos

35 kommentarer:

 1. Ler när jag läser! Tänk vad vi lärt oss genom åren. Din trädgård ser lummig och härlig ut. Jord är nog det som gett mig mest huvudbry i de två trädgårdar jag haft. Och så mycket tid jag lagt på att få till BRA jord :)

  Trevlig helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, heldivis lærer vi litt underveis :) Jeg har to komposter gående, og fyller på en masse kugjødselkompost hvert år + mulching. Mye styr og bæring når man må gjøre alt etter hvert og for hånd...
   God søndag!

   Slett
 2. Hehe, den samme tabben med Sorbet har jeg også gjort! Den må faktisk graves opp og flyttes et sted hvor den kan få breie seg :)
  Det er jo så koselig med ekorn i hagen, og trær må de jo ha i nærheten. Jord var nok det flere skulle begynt med, ja... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jasså? Ja, her ble den plassert midt i glaningen fra terrassen, men på et hjørne av gangveiene, som den brer seg aldeles for mye utover... Flyttet den faktisk i høst, og krysser fingrene for at det går bra...
   Ekorn og trær får nok bli. To faste ekorn nå for tiden :) Huff, ja. Hadde man bare visst fra begynnelsen! Særlig når man satser på roser og klematis.

   Slett
 3. Ler igenkännande när jag läser om fällan vi ofta går i, att växterna blir betydligt större än man tänkt sig. Beror väl på att när man anlägger en rabatt vill man så gärna att den ka vara tät och fin från början, och inte en perenn här och där.
  Du ser ut att ha en fin och lummig trädgård, och ekorren är ju bara för söt :D

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Ja, det er like overraskende hver gang ;) jeg vil ha det tett, så da får jeg bare ta deling og flytting som det kommer. Ekorn er et stort pluss i hagen :)
   God søndag!

   Slett
 4. Så underbart vackra bilder från Din trädgård och tänk att vi är många som gör samma fel när vi planterar träd och även en del andra växter vi kan inte förstå hur stora de blir när de vuxit klart.
  Ekorren han tror jag trivs alldeles utmärkt i Din fina trädgård.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Sånn er det bård her og der...
   Jo, ekorna trives :) De stirrer inn vinduene hvis det ikke er mat.
   Ha det fint!

   Slett
 5. Hei Villrose

  Jamen det er jo fantastiskt at vi lærer gennem hele livet. Sikken et luxus problem med din sorbet! Op med den og dele den, der bliver til mange sorbet pludseligt!
  Super billede af egernet!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!

   Lærer noe nytt hver dag! "Luksusproblemet" ble faktisk delt og flyttet i høst. Er spent på resultatet....
   Tusen takk :) Fotogen og rask er den.

   Ha en flott søndag!

   Slett
 6. Fina bilder från din trädgård! Det mesta går att flytta, även (små) träd. Tur det när växterna blir lite för stora... ;) Håller med om att jorden är en viktig pusselbit. Tog mig minst tio år att begripa hur vår trädgård fungerade utifrån hur jorden var (är).
  Kram Kristina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Utrolig hva som kan (og blir) flyttes. Ja, å forstå en hage tar tid....
   Klem

   Slett
 7. Det er så kjekt å kunne leke seg i hagen og flytte, endre og finne på nye ting. Hagen din er nydelig og det er ikke rart at du egentlig ikke ville startet på nytt. Ha ei fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Viser jo de fineste sidene, da ;) Men det morsomste er å finne på nye småendringer hele tiden!
   God søndag!

   Slett
 8. Visst har man en del som man ångrar, eller rättare sagt - som man fått andra idéer om! För ångra det man gjort och glatt sig åt tidigare, det kan man ju inte göra. DÅ när man gjorde det, DÅ var det ju precis vad man ville. NU kanske man vill något annat, men i en trädgård kan man alltid ändra (även på trädplanteringar)!
  KRAM
  Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett! Men det som virket som en god ide DA, lurer jeg veldig på NÅ ;)
   Klem

   Slett
 9. Du har det jättefint och allt kan inte bli lyckat. Desto roligare när det blir bättre än vad man vågat hoppas på.
  Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Næ - alt kan ikke vær perfekt hele tiden... Å sette pris på de små seierene er kunsten.
   Klem

   Slett
 10. Du har det jättefint och allt kan inte bli lyckat. Desto roligare när det blir bättre än vad man vågat hoppas på.
  Kram

  SvarSlett
 11. Ler när jag ser ekorren. Han måste trivas bra hos dig i din lummiga fina trädgård. Antar att du inte har en katt. Glöm inte att allt går att beskära.
  Kram Luna

  SvarSlett
  Svar
  1. De to ekornene som holder til her nå er til stor glede og underholdning :) Naboenes katter lusker rundt, men det går helst bra. Ja, mye må bli og blir beskjært hvert år! Og det som kan, blir oppstammet.
   Klem

   Slett
 12. En helt fantastisk trädgård, skulle nog inte göra om något alls hos dig. Underbar Pion.
  Trevlig helg/Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Er noen ting som ikke vises på bildene, som godt kunne bli bedre...
   God søndag!

   Slett
 13. Hei!
  Så vakker hage du har.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 14. Jeg synes i alle fall det ser nydelig ut! Ha en fin lørdag! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å høre :) Det finnes både bra og mindre bra sider og tider i hagen... God søndag!

   Slett
 15. Gjenkjennelige tanker om å egentlig ikke ha behov for å begynne helt på nytt. Små justeringer her og der jo det beste med hagelivet.
  God helg.
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat sånn er det!
   Ha en fin søndag!

   Slett
 16. Hi! It looks very nice that you will have beautiful flowers in your garden from Spring. The bleeding heart flowers are very impressive.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi! Thanks a lot. The bleeding hearts are getting very big here!

   Slett
 17. Hi! It looks very nice that you will have beautiful flowers in your garden from Spring. The bleeding heart flowers are very impressive.

  SvarSlett
 18. Så mycket du lyckades samla ihop som du ville gjort annorlunda. Jag tycker att allt ser helt fantastiskt ut! Så otroligt vackert!

  SvarSlett
 19. Trevlig post om dina tankar med trädgården. Ser trevlig ut men vi vill ju gärna förnya lite ibland. Lycka till med vad du gör. :)

  SvarSlett