søndag 29. juli 2018

Lyspunkter i en tørketid

Rosa 'Northern Yellow'

 2-3 måneder med varme og tørke er ikke vanlig her. Har faktisk aldri opplevd er så varm og tørr sommer i hele mitt liv! Noen planter lider. Velger å vise flere av de som gjør det rimelig bra. 'Northern Yellow' fikk stygge brekkskader under de store snømassene i vinter. Var bekymret i vår, men den har klart seg fint, heldigvis. En moderne gallica-hybrid, skapt av tyske Rolf Sievers i 1977.  Bra gjenblomstring på denne rosa.

 Dahlia 'Platinium Blonde'

Den første georginen på friland kom i blomst 12. juli. Riktig tidlig til å være her. Det var den livskraftige Dahlia 'Platinium Blonde'. Bare må ha noen av disse storblomstrede skjønnhetene... Surrer kobbertape rundt stilkene for å unngå snegleangrep.

 Leucanthemum 'Broadway Lights'

Foredlede prestekrager gjør seg godt i hagen, men er ikke alltid lett å etablere. Glad for å se igjen denne, som ble plantet i fjor. Den liker seg visst øverst i bedet ved baktrappen.


 Svart nyserot - Veratrum nigrum

Veratrum nigrum lyser vel ikke direkte opp der den står. Men den staselige stauden synes godt og er flott i år.

Rosa 'Sally Holmes'

Lyse opp gjør i hvert fall 'Sally Holmes', med store, kritthvite blomster i klaser. En ikke altfor herdig rose, men den har klart en del vintre hos meg i sone H3. En moschata-hybrid med engelsk opphav.

Lilium 'Toscanini'

Kritthvite liljer blir aldri feil! 'Toscanini' er en L.A.-hybrid, en krysning mellom trompet- og asiatisk lilje.

Tørketid

Synes dette bildet illustrerer stemningen i hagen nå. Liljene klarer seg veldig bra, men noen har litt mindre blomster, og blomstrer fortere av, akkurat som rosene ('Heritage' her). I bakgrunnen skimtes den brunsvidde plenen.

Klatrelilje (Gloriosa)

I en ikke altfor stor potte på terrassen vokser den morsomme klatreliljen. Første gang jeg prøver denne eksotiske skapningen man legger ned som knoll. Skal naturlig nok overvintres frostfritt.

Deler hos
TrädgårdsFägring
All Seasons

26 kommentarer:

 1. Ja, flott med noen planter som tåler mye. I år ser en stor forskjell på hvem som takler tørken godt. Flotte liljer. Gloriosa har jeg hatt lyst til å prøve, men jeg har for mange ut og inn planter ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nokså tydelig, ja! Får håpe de mer eller mindre inntørkede kommer tilbake.
   Altfor mange :) Noe svinn i drivhuset (grunnet tørke på vårparten, grunnet ufremkommelighet) gjør at det åpnet seg en mulighet... Den svarer jo godt på sjansen den fikk.

   Slett
 2. Bilderna visar väldigt vackra och välmående plantor så en del går ju bra i år ändå. Rosorna tycker jag har klarat sig fint här också. Northern Yellow är verkligen läcker. Har mina dahlia i krukor och det är väldigt fin blomning i år. Förra året var den riktigt dålig så det är nog ett bra dahlia-år också.
  Ha det fint.
  Helene

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Anbefaler 'Northern Yellow', men den er nok ikke så vanlig å få tak i. Ja, de fleste dahlia er i krukker. Rekordtidlig blomstring, men de krever mye vanning!
   ha det fint!

   Slett
 3. Hello dear villrose
  Great to see that your garden is bringing beautiful flowers despite the drougth!!!! It s a strange summer also in holland.
  Have a wonderful week ahead.
  Rosehugs marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Marijke,
   Thanks a lot! I did not show the dry plants... Strange all over North Europe (+ more).
   Have a great week!
   Hugs Irene

   Slett
 4. Hei Villrose

  Ja, dette år er helt unikt. De erfaringer vi får er super vigtige!
  Jeg er også forbløffet over så meget visse planter kan tåle.
  Din Rosa 'Northern Yellow' har en superspændende stamtavle!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!

   Burde egentlig legge ut bilder av de inntørkede, men det er så deprimerende...
   Ja, noen tåler det meste uten å mukke.
   Ikke sant? En gul, remonterende gallica er da noe :)

   En flott uke ønskes deg

   Slett
 5. Hei.
  Vi kommer til å snakke om denne sommeren i flere år fremover. Fint for oss, men når det gjelder hagen er denne varmen over lang tid ikke bra. Her er det også planter som visner, selv om jeg vanner. Noen klarer seg bedre enn andre. Liljen Toscanini er nydelig.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Ja, tenk på det... "Fuktig skygge" er blitt til "tørr skygge", og noen visner uansett hvor mye jeg vanner. Takk, takk :)
   Ha en flott uke.

   Slett
 6. De första växterna var så fint färgstämda och gav mig många idéer... :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre :) Jeg er blitt litt svak for de lysegule fargetonene, og ser at jeg stadig kjøper planter i den fargen. Tusen takk!
   Ha en fin uke!

   Slett
 7. Ja, dette har vært et spesielt år både vår og sommer. Allerede i mai begynte varmen her. Nydelige blomster på bildene dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. En uendelig sommer er sjelden vare her i Norden! Tusen takk :)

   Slett
 8. Liljor älskar jag, men efter det att alla - utom mina lackröda - har blivit uppätna så har jag tröttnat. Nu blir det inga fler! Fast det är klart, man kanske skulle sätta några i en kruka i väthuset.....
  Veratrum nigrum däremot har jag och dom verkar trivas väldigt bra i år i torkan och hettan. Den vackraste blomman var den otroligt tjusiga dahlian. Sån skulle man helt klart kunna tänka sig.....
  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. De er fæle, de lakkrøde billene. Bekjemper dem grundig om våren, og nå ser jeg dem ikke. Elsker jo liljer...
   Ja, enkelte planter er ekstra fine i år. Ja, 'Platinium Blonde' er en flott sort!
   Klem

   Slett
 9. Hej Villrose!
  I år är det verkligen liljornas år, de blommar som aldrig förr. Gloriosa är mycket vacker. Din ljusgula prästkrage är fin, vilket påminner mig om att jag planterade en liknande förra året. Får hoppas att den börjar blomma, ser bara små knoppar på den än så länge.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Ja, heldigvis er det noen som tar oppmerksomheten bort fra de inntørkede. Gloriosa er faktisk finere enn forventet. Innbilte meg at jeg ikke likte fargekombinasjonen, men den er jo vakker :)
   Er det knopper er det håp!
   Ha det godt!

   Slett
 10. Helt magiska bilder! Otroligt vackra liljor. Rosor och liljor verkar ha trivts i torkan och värmen i år. Och i år har det inte heller funnits så många liljebaggar som förstört liljorna. Så skönt att rosen klarade sig trots snön som knäckte den.

  Ha en fin dag!
  /Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig takk :D Ja, og de er tilfeldigvis favorittene! Stemmer det. De dukket opp i vår, men sees ikke nå lenger. Rosene er også mindre plaget av soppsykdom. Ja, jeg er kjempeglad i den rosen, som ikke er så lett å få tak i.

   Ha en skjønn kveld!
   /Irene

   Slett
 11. Your flowers are gorgous! Wishing you a cooling rain.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot :) There is a thunderstorm tonight, but still warm...

   Slett
 12. Lovely series of photos...the first rose is very beautiful!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! It is a favorite of mine :)

   Slett
 13. Gloriosa ser meget flot ud - tak for synet. Den vil jeg prøve næste år. Jeg har ikke overvintringsmuligheder, men jeg kan jo købe en ny hvert år, hvis det bliver en succes.
  Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, bare hyggelig :) Ja, den må du prøve. Jeg har nølt i mange år, da jeg trodde den var litt glorete i fargen. Men nå har den sjarmert meg i senk, og blir nok et fast innslag. Villig er den også.

   Slett