onsdag 8. august 2018

Noen nye (for meg) roser

Rosa 'Odyssey'

Det ble plantet noen roser i år også. Fikk dem heldigvis i jorda før tørken ble altfor merkbar. Alle viser fortsatt godt mot.
Den attraktive skjønnheten over her er foredlet av briten Frank R. Cowlishaw i 2008. En forholdsvis lav floribunda med middels duft. 'Odyssey' må få stå foran i bedet.

 'Guirlande Rose'

En rambler-rose med noe duft er dette.Hvor høy den den kan bli her vet jeg ikke. Ann Boudolf fra Belgia lanserte denne i 2008.

'Purple Haze'

Bunndekkere er kjekt å ha. Særlig foran storkbente artsfrender. Denne har mørkere blomster enn på bildet. 'Purple Haze' virker lovende når det gjelder blomstrerikdom. Skapt av Hans Jürgen Evers, og lansert av Tantau i 1998.

'Theano'

Det måtte jo bli noen roser fra Gescwind i år også. Theano kom i 1895, og er en krysning mellom multiflora og californica. Full av torner og livskraftig, som mange av disse klatrerne.

'The Lark Ascending'

En Austin-rose eller tre måtte også bli med hjem. Denne halvfylte har en uvanlig form til Austin å være. Men duft har den, og blomstrer villig.


Verdt et nærmere studium er 'The Lark Ascending', der den fanger sollyset.

'Frau Dagmar Hastrup'

En god, gammel rugosasort som jeg endelig skjønte passet glimrende i hagen. Store, enkle blomster kan jeg like! Denne ble oppdaget av danske Knud Julianus Hastrup i 1914. Svært så hardfør, med sterk duft og god gjenblomstring. Blir gjerne bredere enn den er høy. Fine nyper til høsten.

'Menja'

Nok en dansk skapelse. Valdemar Petersen lanserte moschata-hybriden 'Menja' i 1960. Søte små blomster i klaser gjennom sommeren. Skal klare H4. Navnet kommer fra Norrøn mytologi. Jeg har også 'Fenja', som er blogget om her


'Summer Wine'

ble platet i fjor. Jeg er så glad den klarte vinteren 😍
Klatrerosa fra Kordes (1985) har god duft, og er herdig til H3-4 (håper jeg).

'Ernst G. Dörel'

Gammeldags sjarm i tonnevis har denne Geschwind-rosa fra 1887. Klatrerosa er oppkalt etter en maler fra den romantiske perioden.

'Olivia Rose Austin'

David Austin mener dette kan være den beste rosa de har fått frem. Oppkalt etter hans barnebarn og lansert i 2014. Fargen minner mye om den nær pudderrosa 'Heritage'. Som vanlig med Austin-rosene, skifter denne nyanser og uttrykk under utviklingen. Nå gjenblomstrer den, og har nydelig fruktaktig duft. Sunn og frisk.

'Babiccina Vonava'

Avslutter med denne storblomstrede, utrolige rugosa-hybriden fra Tsjekkia. Navnet betyr "Bestemors duftende". Jan Böhn er foredleren, og den skal klare H5. Håper den vil trives på berget!

Deler hos
Floral Friday Foto
TrädgårdsFägring
All Seasons 

35 kommentarer:

 1. Åhhhhh... Jeg har prøvd å få tak i 'Odyssey' i flere år hos Hesleberg. Er det der du har kjøpt den? Den er jo bare så nydelig i fargen!
  Den 'Olivia Rose Austin' var også vakker. Du viser frem den ene fristelsen etter den andre, men med Hesleberg i nærheten så må det jo bare bli sånn antar jeg... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jah, det var hos Hesleberg. De hadde nok ikke mange, og det var den første jeg så etter da jeg var innom i mai. Du kan jo prøve å bestille hos dem nå i høst!
   Ja, den er også noe for deg :) Må jo ikke, men jeg mener fristelser er til for å falle for ;)

   Slett
  2. Jeg ringte han samme dag, og har hadde begge. På mandag er de på vei til meg i posten :)

   Slett
  3. Wow! Her var det ingen nøling... Lykke til med dem :)

   Slett
 2. Hei Villrose

  Flotte roser!
  Odyssey er en succes tror jeg hos alle der prøver den!
  'The Lark Ascending' er en ualmindelig vellykket Austin sag!
  Flot at du har både de nutidige og lidt ældre klassikere!

  Ha en dejlig onsdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Takk, takk.
   Da håper jeg den blir sucess her også :)
   Så, den likte du! Austin har egentlig noe for enhver smak.
   Ja, jeg har smak for litt av hvert. Elsker gammeldags sjarm og store busker, men er også nysgjerrig på nye krysninger og kanskje forbedrede egenskaper.

   Ha en flott uke!

   Slett
 3. Hei.
  Når noen lager et innlegg om roser blir jeg helt matt. Elsker roser. Mange flotte du viser her. Bunndekkere har jeg også sans for. Oddysey er bare nydelig.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så hyggelig å høre. Roser er liksom hovedinteressen min. Bloggen skal jo være et inspirasjonssted, i tillegg tilhagedagboka mi.
   Ha en flott dag!
   Irene

   Slett
 4. Hej Villrose!
  Helt fantastiskt vilken blomning, dina rosor trivs hos dig. Menja vilken skönhet, har inte sett den förut.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk. Det finnes jo så mange fantastiske sorter, og altfor få er i handelen. Valdenar Petersen sine roser burde absolutt være mer kjent og dyrket.
   Ha det godt!

   Slett
 5. Så mange spennende roser, og deilig at de har klart tørken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! De har jo blitt prioritert i vanningskøen.

   Slett
 6. Hej Villrose
  Så många underbara Rosor du har i trädgården jag blir så hänförd av dessa ljuvligheter det är många som jag verkligen skulle önska mig till vår trädgård.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Margareta!
   Takker! Det går jo an å spørre på nærmeste handelsträdgård ;) Kanskje de kan bestille.
   Ha det godt!

   Slett
 7. Vakre roser!! Odessey er bare praktfull, og Olivia ble også en av mine favoritter her, Er ikke så god på roser, men disse må jeg prøve å få tak i:-)
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ikke så dumme de der. Hadde dem på ønskelista, og nå er de her :) Jo flere som spør etter dem, jo bedre utvalg får vi.
   Ha en flott dag!

   Slett
 8. Så mange nydelige roser du har!
  Og kjempeflotte bilder du har tatt!

  Ha det fint.
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Hyggelig å høre.
   Ha det godt,
   hilsen Irene

   Slett
 9. Den vakre Babiccina Vonava...trives den her på berget? Remonterer den? Hva er erfaringen din? Den vil jeg gjerne ha.Fine roser og flotte bilder, blir fristet ( Olivia må jeg også ha) Kos deg i vakre rosehagen din,hilsen Ilona

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Siden denne vakre og velduftende rosen er ny hos meg, har jeg ikke mye erfaring. Regner med at den vil trives utmerket her, da den er en rugosahybrid, som erfaringsmessig er godt hardføre. Den skal også remontere. Det er kanskje den vakreste rose med rugosablod jeg har sett. Du må prøve å bestille den i høst, for levering til våren. Jeg fant den hos http://www.hesleberg.no/
   Hilsen Irene

   Slett
 10. Så fine de var. Jeg har ikke plantet noen nye roser her i hagen i år, men koser meg med de jeg har . Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Jeg burde nok ha greid meg med de som er, men klarer ikke å stoppe! Får hele tiden lyst til å forsøke nye sorter... Samlemani der, altså. God helg!

   Slett
 11. Purple Haze! Åh, den vill jag ha! Den liknar American Pillar som växte sig fin innan en hård vinter tog död på den.
  Saknar också min gigantiska Hurdalsros som bara dog. Så trist när det sker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? American Pillar er fantastisk, men klarer seg ikke så godt her, dessverre. Jeg har forresten buskrosen Mozart som ligner, og trives godt.
   Ja, det skjer uventet i planteverdenen også...

   Slett
 12. Åhh så många fina. Man kan nästan ana dofterna ända hit. Kraaam Pia

  SvarSlett
 13. Många fina rosentips som du bjuder på idag :) Gillar också både de gamla trotjänarna men är också nyfiken på de modernare... 'Odyssey' har öonfransar och de rosorna faller jag alltid för.

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja, nå var det på tide med noen roser! Der har vi samme syn på saken, for de gammmeldagse og de moderne har litt forskjellige egenskaper man verdsetter. Ja, de er håpløst forførende...

   God helg til deg!

   Slett
 14. Wonderful photos, all of them are beautiful but my favorite was the first.
  Have a happy Sunday
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Maria. It is a real beauty :)
   Happy Sunday

   Slett
 15. Myyye snadder du byr på!
  Den ene vakrer enn den andre:)
  Ønsker en fin ny uke.

  SvarSlett
 16. Underbara rosor. själv är jag lite svag för austinrosor, de där med massor av kronblad men de enkelblommande är också helt förtjusande med sina långa 'ögonfransar'.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvarSlett
 17. Wow! A captivating collection of roses! Your shot of Lark Ascending in the sunlight is a million-dollar picture, and I was also amazed at the fullness of the Olivia Rose Austin.

  SvarSlett