søndag 28. oktober 2018
Noen som holder ut: Storkenebb og daglilje
Noen stauder har lenger sesong enn andre. Men hva har skjedd med Geranium 'Rozanne'? "Noen" har åpenbart forsynt seg, og synes at det blå smaker best...
Geranium endressii ser nærmest frodig ut når vi nærmer oss november.
Enkelte dagliljer (Hemerocallis) forsøker også tappert å åpne seg i 0 grader og isvind.
torsdag 25. oktober 2018
Skjebnetid for Dahlia
Ennå springer flotte Dahlia/georginer ut hver dag.
'Natal' er en av de beste sortene.
'Petra's Wedding' kan bli fin i en bukett!
Blomstre nå, vakre eksotiske skapning. I morgen kan det være for sent...
Deler hos
Floral Friday Foto
TrädgårdsFägring
fredag 19. oktober 2018
Akkurat nå....
...tusler jeg rundt i hagen og legger løk. Omgitt av flotte høstfarger. Som dette bladet på en brunstorkenebb (Geranium phaeum 'Samobor') Brunstorkenebb har flotte mønster på bladene, men slik fin høstfarge kan jeg ikke huske å ha sett.
Grønt er skjønt. Jeg sådde ikke denne sorten blomstertobakk (Nicotiana langsdorffii) i år. Var ikke helt fornøyd med den i fjor. Så hadde den sådd seg selv, gitt. For å vise meg at den er både sirlig og dekorativ- Spesielt mot den store grå roseurnen.
Flere sommerblomster er fortsatt hjertelig til stede. Lobelia, ministemor og sommeraster pynter opp i krukken foran drivhuset.
Og georginene (Dahlia), ja de henger med til frosten kommer. Veldig trivelig å grave ned 100-vis av løk med disse vakringene som selskap. Ja, de som kjenner meg vet at jeg gjerne går amok med løkbestillinger og -innkjøp hver høst. Kanskje kommer det en liste etter hvert.
Fargene er utrolig intense denne sesongen. Må bare ta noen turer på stiene ut av hagen for å oppleve narurens overdådige fargepalett.
Deler hos
Floral Friday Fotos
TrädgårdsFägring
All Seasons
tirsdag 16. oktober 2018
Et søtt mellomspill
Akkurat som tidlig om våren, er det nå rett tid for å oppdage de små skattene i hagen. Midt på sommeren blir de litt borte mellom prangende roser, peoner og liljer.
Kinasøte, eller Gentiana, som er det latinske navnet, har den klareste blå farge som tenkes kan.
Stauden starter sent, og blomstrer ofte langt inn i frosten.
Sjekk den fine klokkeformen, og de flotte stripene.
Akkurat denne sorten er Gentiana 'Inverleith'. Den er på ingen måte høyreist, men svært hardfør. Trives best i sur jord.
onsdag 10. oktober 2018
Bruk av klematis
Clematis viticella 'Polish Spirit'
Noen sorter, for eksempel fra viticella-gruppen, gir seg ikke før langt ut på høsten. Presenterer først en del av de som sørger for blomstring nå i oktober.
Clematis jouiniana 'Mrs. Robert Brydon'
Mengder av bittesmå stjerneblomster har denne sentblomstrende søtnosen.
Cl. 'Mrs Robert Brydon'
Her får den ligge utover en skråning. Bra å ha noe som blomstrer så rikt når det meste gjør seg klar til vinterhvilen.
Clematis 'Jackmanii'
En lettdyrket og trofast sort med svært lang blomstring. Tåler mye skygge. Klippes helt ned om våren, men klatrer opp en stolpe, og videre opp i et stort morelltre i løpet av sesongen.
Clematis 'Multi Blue'
'Multi Blue' blomstret for fullt i juli, men har rett og slett bestemt seg for å remontere... Favoritt av de storblomstrete fylte.
Clematis 'Summer Snow' (syn. Paul Farges')
Den svært livskraftige sorten har også en ekstra lang sesong i år, og opptrer nå som "høstsnø".
'Summer Snow' kan plasseres på vanskelige steder i hagen, hvor lite annet vil blomstre. Men hold den unna steder der den kan overkjøre mindre vekstkraftige planter.
Nå kommer en liten kavalkade over noen av sommerens trivelige klematis-stjerner.
Den på bildet over her ble plantet sammen med en lav klatrerose for noen år siden. Ikke har den blomstret før den dukket opp helt i toppen av rosetårnet i år. Man må ha en smule tålmodighet med klematis. Ikke gi opp og ikke grave opp.
Clematis 'Piilu' og Clematis 'Westernplatte'
Clematis 'Romantica' med Astrantia major 'Sunningdale Variegated' (stjerneskjerm)
Clematis 'Mikelite'
Klematis går selvfølgelig også sammen med andre klatreplanter. De kan avløse hverandre i blomstring. 'Mikelite' klatrer sammen med klatrehortensia og ildblomkarse.
Clematis 'Ville de Lyon'?
En rødlilla klematis vokser i rosetårnet sammen med blant anne rosa 'Constance Spry'. Klematisen blomstrer stort sett når rosene har pause. Denne her var feilmerket, men jeg tror det er en 'Ville de Lyon'.
Clematis 'Etoile Rose'
Nok en rødrosa sort, men helt annerledes i fasong og størrelse. En viticella-klematis som tåler å stå i skyggebedet. Blomstrer etter de historiske rosene den vokser med.
Clematis 'Black Prince'
Clematis fusca
Denne er ikke storblomstret og prangende, men en morsom sort. Klematis er også noe for folk som samler på planter... Mange interessante arter og sorter.
En vakker burgunderfarget klematis slynger seg opp i rosa 'Louise Bugnet'. Jeg prøver også å plante rosebusker og klematis som kan blomstre samtidig. Dette var en fulltreffer!
Clematis 'Princess Kate' ('Zoprika')
Denne lekre sorten plantet jeg i år.Håper virkelig den vil trives der den får klatre i den historiske rosebusken 'Tuscany'.
Til sist en riktig storblomstret sak, som blomstrer på tradisjonelt vis i et espalier på veggen. Navnelappen er søkk borte.
Marit, hvis du ser dette, ligner ikke den på en du har presentert i år?
Deler hos
Friday Floral Foto
TrädgårdsFägring
All Seasons
torsdag 4. oktober 2018
Sommer eller høst?
En lav sol forsøker å oppmuntre rosene til å fortsette blomstringen.
Frostnettene rykker nærmere. Hagen lever enn så lenge på nåde fra Hufsa...
Derfor imponerer fortsatt georginene (Dahlia) rundt i bed og krukker. Utrolige 'Fleurel' får lov til å være hagens primadonna. Om vi kommer over denne helgen uten minusgrader, kan det vare en stund til.
En litt sliten Zinnia i en krukke foran huset. Den overlevde mirakuløst vårens velteulykke i drivhuset, da jeg trodde alle småplantene av Zinnia var gått tapt. En lengeblomstrende sommerblomst!
Skogen som grenser til tomta sladrer om hvilken årstid det egentlig er.
Og vi vet hvem som vinner...
Deler hos
Floral Friday Foto
TrädgårdsFägring
Abonner på:
Innlegg (Atom)