onsdag 24. juni 2020

Sankthansdagen ble en rosedag


Hver gang jeg har tenkt å skrive om noe annet, blir det roser istedet. Skulle skrive om Iris, klematis, Martagonliljer, men de får vente. Nå blomstrer nemlig rosene for fullt! 'Duchesse de Montebello' (gallica fra 1824) kan jeg ikke få anbefalt nok. Over her sender den en stor gren opp etter veggen, og vil være klatrer. Ja, jeg trenger en klatrerose mellom vinduene, så det får gå.


Egentlig er det en busk, som jeg forsøker å holde rundt 120 cm. Svært frodig. Jeg har fem eksemplarer av den gamle franske rosen i hagen 😀


Ja, rosene blomstrer overalt, også på den nye portalen jeg har skrevet om før. De røde flekkene i bakgrunnen til venstre er 'Officinalis' (?), som sender rotskudd i nord og vest. Til høyre for den er 'El Ariana' med hvite blomster.


På portalen til venstre er det 'Leopold Ritter' (Geschwind 1900) og 'Constance Spry' (Austin 1960) som regjerer. Førstnevnte remonterer litt, mens sistnevnte ikke gjør det.På høyre side klatrer 'Aloha' (Kordes 2003) mot toppen. Den gjenblomstrer senere i sesongen.


Under portalen har jeg en buskrose fra Kordes som heter 'Weg der Sinne'. Den skifter fra ganske mørk, til denne intense fargen. Den fanger blikket!


En av de nydeligste historiske rosene synes jeg, er 'Honorine Brabant' i lys rosa med lilla striper. En Bourbonrose som remonterer (gjenblomstrer)!


 'Dronningen av Danmark' er en flott alba-rose fra 1816. Sterk duft! Sunn og herdig.


Men hvem er denne skjønnheten som dukket opp i "bumerangbedet"? Det ringer ingen bjeller. Må nok lete gjennom innkjøpslistene.

En fin og svært varm dag har det vært. Hatt besøk av en barndomsvenninne, som selvfølgelig måtte bli med på en hagerunde. I varmen forfrisket vi oss med mynte/sitronvann og en laksesalat. Sommeren er på sitt flotteste og lyseste og må nytes nå!

Deler hos
My corner of the world 
TrädgårdsFägring

34 kommentarer:

 1. Hi dear!
  Your roses are amazing. Thank you for the names. Two of them are on my list now.
  Happy days and happy gardening
  Elisabeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Elisabeth!
   Thanks a lot! How nice to hear :)
   Happy summer
   /Irene

   Slett
 2. Så mange lekre Roser du har i hagen din. Sommeren er flott for tiden.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er sommer med stor S :)

   Ha en flott sommerdag!

   Slett
 3. Hei Irene

  Så mange lækre roser du viser!
  Man må lige kigge to gange for at finde portalen - hvilken frodighed!

  Ha en dejlig sommerdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!

   Tusen takk :)
   Hi-hi, ja det var meningen at den ikke skulle dominere. Cottage-følelsen er på topp nå.

   Ønsker deg en fin dag!

   Slett
 4. Ja, det blir nok bare om roser fra deg i lang tid fremover :)
  Du har jo så mange fine! Constance Spry har jeg også, men resten har jeg ikke. Flott og frodig nå ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida. Joda. Neida!
   Det er ikke så rent få av dem, og blomstringen er alltid flott. Dette til tross for alt utøy og skit som plager dem rett før blomstringen. Constance Spry burde være obligatorisk i norske hager ;)
   Kan nesten ikke bli mer frodig!

   Slett
 5. It sounds like you are enjoying summer a lot! How nice to have company that appreciates your garden. The roses are just stunning to see on my rainy winter day.

  I'm glad you are a part of 'My Corner of the World' this week! Thanks for linking up.

  SvarSlett
  Svar
  1. It really is enjoyable right here right now. What we are looking forwards to all rainy and snowy winter days! You just will have to wait and dream and plan for a few months.
   Thank you for hosting :)

   Slett
 6. Your rose captures are stunning! Love them!

  SvarSlett
 7. Billedet med portalen er fantastisk. Jeg kan vældigt godt lide, når alt blander sig sammen.
  Duften må være fantastisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar :) Ja, formålet mitt med hagen er frodighet. En blanding av Cottage Garden, lundhage og jungel!
   Ja, duften ligger over hele hagen.

   Slett
 8. Hej Irene!
  Så många rosor du har i din trädgård, syns så fint på översiktsbilden. Jag har bara några få, och i år verkar de trivas bra. Inga bladlöss och ohyra som jag inte är förtjust i. De har slagit ut väldigt snabbt i värmen, känns skönt att det är svalare väder på gång.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika!
   Har blitt ganske mange, ja. De er virkelig fine i år. Her er det like mye utøy som alltid, men når de begynner å blomstre er det verste over. Alt kommer på en gang i varmen. Ser fram til mer levelig temperatur, selv om det er skjønt med varme kvelder.
   God helg!

   Slett
 9. Du har så mange fine roser, jeg har også blitt fascinert av roser de siste årene, fantastiske planter. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Set er lett å bli fascinert av dem. Når de blomstrer, kommer alt annet i skyggen. God natt!
   /Irene

   Slett
 10. Hei! Dette var en fin blogg, så her slår jeg følge. Nå er rosene i blomst hos oss også, og nå kom etterlengtet regn også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du vil følge :) Fineste som er! Litt vel tørt nå, ja.

   Slett
 11. Vacker och när du skriver 5 exemplar jamen då vet jag ju att den är alldeles extra. Låter trevligt att den kan tänka sig att klättra också :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk :) Ja, den har en utolig rik blomstring, duft, og er nær tornefri. Det er mange som kan tenke seg å klatre hjemme hos meg.

   Ha det så fint!

   Slett
 12. Jag undrar inte, att du vill skriva om dina härliga rosor! Alldeles underbart <3 Jag har bara 'vanliga' och starka rosor, som behöver inte skötas så mycket.. Den som blommade jättebra denna sommar var Hurdalrosen - den är hög upp till 4 meter! Njuta av rosendoft!

  SvarSlett
  Svar
  1. De er jo veldig fotogene, og "ber" om oppmerksomhet :) Jeg satser også mest på solide og hardføre buskroser. Hurdalsrosen har jo navnet fra Norge, men kom visst fra Tyskland til Hurdal med en prestekone på 1800-tallet. Ja, duften ligger over hele hagen nå :)

   Slett
 13. The pale pink is such a gorgeous color of your roses! When (in the past) had roses, it was great, without having to take care of them - except for trimming, which I did often, to put the blooms on my table. A great idea for my next house:) Many thanks for sharing these stunning roses with All Seasons - enjoy your week, Jesh

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank yoou! The large bushes mainly need some trimming. Of course :)
   Have a lovely week!

   Slett
 14. Så många vackra rosor du har. Och vilken riklig blomning. Det är nog en riktig rossommar i år. 'Duchesse de Montebello' är väldigt vacker och jag förstår att du har fem exemplar. Bilden på portalen och alla rosor som blommar är makalöst vacker. Det är vad jag kallar rosenträdgård.

  Önskar dig en fin fredag och helg!
  Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :D Ja, tenk at det ble en slik rosesommer to år på rad :) Det har jo blitt en rosehage etterhvert, men min greie er å blande inn alle slags andre planter også, og finne ut hva som passer sammen med roser.
   Ha en fin helg!
   /Irene

   Slett