onsdag 9. september 2020

Vakre hortensia-busker: Hydrangea paniculata og serrata

Hydrangea paniculata 'Kyushu' har vokst seg stor og fin

Prydbusker er et selvfølgelig innslag i hagen. Hortensia er slående vakre! Favorittene mine er syrinhortensia, Hydrangea paniculata. Plantet de fleste av mine for ca. 10 år siden, så de begynner å se ut som små trær nå.

Hydrangea serrata 'Blue Bird'

Hydrangea serrata ser nesten ut som smykker! Så nydelige detaljer. Buskene til Hydrangea serrata og andre hagehortensia har så fin avrundet vekstform.

Hydrangea paniculata 'Limelight' blomstrer tidlig, og skifter farge fra limegrønn til rosa.

Den største og flotteste syrinhortensiaen min er 'Limelight'. Den ble plantet i 2009. Fikk seg en alvorlig knekk av et dyr (?) som løp ned en hovedgren i fjor vinter.

Hydrangea paniculata 'Magical Mont Blanc'?

Jeg kjøper nye sorter når jeg ser dem på salg. Dette er hagens mest kompakte, og jeg tror det er sorten 'Magical Mont Blanc'.

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'


En av grunnene til at jeg bruker mange syrinhortensia i hagen, er jo at de blomster flott til tross for skyggefull plassering. De er i det hele tatt problemfrie planter. Hvis noen lurer på om jeg har flere sorter i hagen, så stemmer det på en prikk 😊

Deler hos

My Corner of the World

Wordless Wednesday 

TrädgårdsFägring

28 kommentarer:

 1. Hehe, vi har mye lik smak :)
  Jeg har også mange paniculata, og jeg er så glad i de. Serreta har jeg ikke lykkes noe særlig med her. Jeg har en men den står nok ,itt for mørkt og for tørt. Jeg har ikke kommet i gang med å vise de på bloggen enda. Det kan være greit å ha noe å vise litt senere også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser sånn ut :)
   Jeg har samlet opp bilder en stund, og tenkte å presentere dem før det ble for sent på sesongen. De er så flotte. Husker jeg falt helt i staver da jeg ganske nyinnflyttet i strøket spaserte nedover veien og så en slik utenfor et hus. Beundrer den fortsatt dagstøtt... Min serrata står faktisk temmelig mørkt. Men i god, moldrik jord. Ser fram til å se dine ;)

   Slett
 2. Så många fina hortensior du har. Helt underbara.

  SvarSlett
 3. These are beautiful! I'm so glad you came by to share your photos at http://image-in-ing.blogspot.com/2020/09/tufted-titmouse.html

  SvarSlett
 4. Your hydrangea shrubs are beautiful. I have several in a protected area. I wish I could plant them about, but we have a lot of deer that come into our garden. Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you :) It is tiring to have to work a lot with protection. We live next to a forest, and the deer pass by. Seldom into our garden. Luckily. Have a lovely day!

   Slett
 5. Så mange fine Syrinhortensia du har i hagen din, kjekt med busker som blomstrer om høsten.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, de gir en flott avslutning på buskblomstringen :)
   Ha en flott dag!

   Slett
 6. Hej Irene!
  Vad trevligt med ett inlägg om hortensior. Har länge tänkt skaffa mig någon, nu skall det bli av.
  Vilken av dem tror du passar bäst på en något skuggig plats.
  Dina är fina, ser välmående ut.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika!
   Jeg tror generelt syrinhortensia trives og blomstrer bra i skygge. Både Hydrangea paniculata 'Pinky Winky', 'Vanilla Fraise', 'Kyushu' og Hydrangea serrata har mye skygge her. De bruker jo noen år på å vokse seg fine.
   Ja, de trives uten tvil.
   Ha det så fint!
   /Irene

   Slett
 7. Gorgeous captures!

  Happy Thursday!

  SvarSlett
 8. Vackra hortensior!
  Många som blommar här i Wales nu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :)
   Ja, det tror jeg! Mange vakre hortensia på de britiske øyer.

   Slett
 9. Hej Irene,
  vilka vackra hortensior (och bilder på dem). Kul att se Kyushu i blom, eftersom min ännu inte blommat för mig. Har precis som du flera olika sorter i min trädgård, varav en som blommar före 'Limelight' och heter Early Sensation/'Bulk'. Min äldsta H. paniculata vägrar blomma i år och jag trodde det var för att den numera skuggas av en smällspirea, men kanske det är torkan som varit problemet istället:)
  Hydrangea serrata är också fin men en buske jag inte vågat testa. I vilken zon odlar du?
  Allt gott!/Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulrika!
   Tusen takk. Ja, de bruker jo litt tid på å utvikle seg. Interessant med Early Sensation/'Bulk'. Skal selvfølgelig slå til om jeg ser den til salgs :) Kan jo hende spireaen har stjålet vann fra H. paniculata? Tror for øvrig ikke de liker å bli overvokst, men tåler virkelig mye skygge.
   Jeg holder til i sone H3. Vanligvis blir det ikke kaldere enn -17 grader om vinteren, men det har en sjelden gang vært -24. De siste vintrene har vært milde.
   God helg!
   /Irene

   Slett
 10. Hydrangea är så vackra. Hydrangea paniculata 'Kyushu' har jag också och den har blommat ovanligt mycket den här sommaren. Din blå, Hydrangea serrata 'Blue Bird' är ljuvlig. Precis den där blå färgen jag älskar. Men ofta så brukar ju hortensiorna gå över mot rosa när ph-värdet i jorden förändras, i varje fall hos mig. Det är härligt med syrenhortensior. Dom fortsätter att glädja oss även när hösten kommer.

  Önskar dig en fin helg!
  Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sikkert! Hm. kanskje det er all nedbøren i juli etter en varm vår som har gitt dem sånn futt til å blomstre? Ja, den har en fantastisk blåfarge! Akkurat H. serrata har beholdt blåfargen gjennom alle år. Men en blå Hydrangea macrophylla, som står et annet sted i hagen, kan ha tendenser til rosa. Jeg har faktisk kalkrik jord, men i dette bedet fyller jeg på med torvjord av og til. Syrinhortensia gleder lenge utover!

   God helg!
   /Irene

   Slett
 11. Kyushu var fin - den ser ut att ha lite mindre blomklasar. Jag är lite avvikande tror jag - hortensiorna med stora vippor finns inte här. Däremot flera olika serrata och andra med mindre och glesare klasar. Men visst är det ett fantastiskt släkte med sin variation och sena blomning :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den har litt kortere klaser. Alle Hortensia er svært attraktive :)

   God helg til deg!
   /Irene

   Slett
 12. Wow! Those are some wonderful flowers! I haven't heard of the lime green one, but I want one now!!

  How great to see you at 'My Corner of the World' this week!! Thanks for linking.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! You must get one. They are wonderful :)
   Have a great Sunday!

   Slett
 13. Lovely blossoms! Thanks for sharing.

  SvarSlett
 14. Nydelige blomstrende busker, ja, det må en ha. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Det må en absolutt ha! Ha en fin dag!
   /Irene

   Slett