fredag 30. oktober 2020

Rosestatus i slutten av oktober og noen klimabetraktninger

 

'Crocus Rose' (Austin 2000)

En siste statusoppdatering fra rosehagen. Ser tydelige tegn på at hagen er på vei inn i vinterhvilen, og det skal den få lov til. Har ellers aldri merket noe til mer nedfrysing på de som blomstrer lenge utover.

Austin, blomstret også 22. september: 
The Lady's Blush
Crown Princess Margareta
Rose of Picardy

Austin, nye:
William Shakespeare 2000
Crocus Rose

'Stanwell Perpetual' (Spinosissima, James Lee 1821)

Busk, blomstret også 22. september:
F.J. Grootendorst
Astrid Lindgren

Busk, nye:
Stanwell Perpetual
Ghislaine de Féligonde
Mozart

Litt morsomt at 'Stanwell Perpetual', som ikke viste tegn til knopper i slutten av september, har klart å presse fram noen roser på tampen. Kunne jo ikke være dårligere enn slektningen og konkurrenten 'Paula Vapelle', som blomstret sist 😅.

'Ghislaine de Féligonde' (Turbat 1960)

Historisk,  blomstret også 22. september:
Louise Odier


'William Shakespeare 2000' (Austin)

Klatrer, blomstret også 22. september:
Kordes Aloha

'Mozart' (Musk, Lambert 1936)

Klase, blomstret også 22. september:
Sirius

Nye:
Rokoko

'Sirius' (Evers 2005)

Ja, det tynnes i rekkene. Blomstene begynner å se slitne ut. Det er ikke bare årstiden som tærer på. Oktober har vært preget av ekstremt mye nedbør. Ofte tung. Det går faktisk mot nedbørrekord her.
Vi erfarer at været har blitt "varmere, våtere, villere" de seneste årene. Konsekvensene i hagen er at kraftige rosebusker har blitt bøyd helt ned i bakken gang på gang. De mest solide stauder har blitt lagt flate av tung nebør. Har ikke sett noe slikt tidligere.
Fakta om varmen:
Hittil i år, til og med  den 27.oktober 2020, så ligger dette året an til å bli det aller varmeste året noensinne siden år 1900 i de 3 Skandinaviske hovedstedene; København, Stockholm, og Oslo.
København har 11.7 grader i middeltemperatur så langt i år, Stockholm 10.6, og Oslo 9.7 grader.

Deler hos

22 kommentarer:

 1. Du har jo fortsatt mange fine roser selv om de begynner å bli slitne naturlig nok. Astrid Lindgren blomstrer fortsatt her også :)

  Jeg tror at det må væte tett på nedbørsrekord for en måned her også. Det regner her i kveld (igjen), og jeg har fått pr. nå 205 mm i oktober. Jeg pleier å ta inn regnmåleren om vinteren, så jeg har ingen data for i fjor. Men nå står den ute, og det bare fortsetter å regne. Ja, det er uten tvil et annet klima som vi har fått nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men mange blomster er det ikke! Astrid Lindgren er en solid og sjarmerende rose :)
   Flere steder på Østlandet ligger an til nedbørrekord.

   Slett
 2. Tack för dina rosenbetraktelser - det är så bra när jag vet att sorterna odlas på platser med någorlunda samma klimat. Och klimatet - ja det är obegripligt att en del, många fortfarande vägrar tro på vår påverkan på klimatet. Det är väldigt blött här också även om regnet ofta kommit på nätterna.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Vær så god :) Det gjør de, jo. Ja, disse klimaskeptikerne, som i fullt alvor velger å tro på åpenbare kvasifagfolk og konspirasjonsteorier i stedet for på seriøse klimaeksperter... Forstår det bare ikke.
   Da er du heldig, som får det på nettene. Her må man skynde seg ut når det er opphold. Litt stress.

   Slett
 3. Vackra rosor. Både imponerande och lite skrämmande att vädret är så milt att de klarar av att blomma fortfarande. Här är 'Menja' fortfarande fin och 'Hansestadt Rostock' slår precis ut sista klasen.

  Allt gott. Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja, det er begge deler. Man vil jo gjerne ha en lag sommer, men naturen blir forvirret.Å, 'Menja' er så fin! Kanskje jeg skal se om det e blomster på min. Sistnevnte har jeg ikke, men den er vakker!

   God helg!
   /Irene

   Slett
 4. så vackra rosor. Och visst har vädret blivit varmare. Även där jag bor i Sverige har blommor och träd svårt att hålla "tiden" en del blommar sent. De kan inte hålla tiden längre.
  Ha en skön helg. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Sånn er det. Naturen er forvirret, og det blir man selv også.
   Ønsker deg en flott helg!

   Slett
 5. Nydelige roser som fortsatt blomstrer hos deg i slutten av oktober.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Ikke noe overveldende flor, men en og annen.

   God helg!

   Slett
 6. Hei Irene

  Ja, det lader til at blive vilkårene for vejret fremover....
  Flot Stanwell P. jeg bemærker at løvet ser sundt ud!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!

   Det er mye som tyder på det.
   Ja, det er ikke mye prikker på løvet på den busken(noen er det). En annen Stanwell P., som står i en karrig skråning mot nordøst (stikk motsatt forhold av denne), er riktig stygg i bladverket!

   Ha en flott søndag!

   Slett
 7. Det er kanskje ikke like uvanlig at rosene blomstrer lenge her, for en god del år siden var jeg i Hardanger i januar, og da var det god roseblomstring. Min Ghislane blomstrer aldri så sent, men mange andre roser gjør det, selv om blomstene er mindre enn om sommeren. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. I januar er det tradisjonelt en meter snø her, så det er bare isroser som blomstrer :) Rosene er tydelig forvirret i år, grunnet ekstra tidlig vår og sommer. Ghislaine har blant annet hatt en pause når den "skulle" ha blomstret. Ellers er jeg bare glad for å ha noen som blomstrer langt utover høsten, selv om farger og størrelse endrer seg. God kveld!
   /Irene

   Slett
 8. Hej Irene!
  Så vackra rosor du har. Hos mig blommar de inte så länge, men vädret är varmt och blött. Vi får se hur november blir, förmodligen grå och blöt. Det har inte varit någon riktig vinter på flera år.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk :) Nå er mine også på vei ned, men fortsatt noen optimistiske knopper. Varmt og bløtt er det i dag også, og varselet sier mildt framover. Det blir nok vinter her, men kanskje kort, som i fjor?
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 9. Hei!
  Aller først; vakker høstroseblomstring.
  Ja, det bekymrer meg at været endrer seg så fort. Nå er det +9 grader ute, regn og vind. Det regner og regner.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takker :)
   Hvor vått kan det egentlig bli? Ja, grunn til å bekrymre seg for hva vi har gjort med klimaet på kort tid, og hvordan det egentlig vil bli.
   Ha det fint!
   /Irene

   Slett
 10. Hej!
  Vilka vackra Rosor som ännu blommar hos dig. Även här har det varit varmt för årstiden och är det fortfarande så man kan undra om det är enbart klimatet eller om det beror på någonting annat t.ex cyklerna som finns. Det finns mycket att fundera över angående detta.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takker! Ja, i dag er det ekstra varmt her; varmerekord for november. Været er alltid en kombinasjon av mange ting, men gjennomsnitstemperaturøkning har med klimaendringene å gjøre.
   Ha det fint!
   /Irene

   Slett