onsdag 5. mai 2021

En nydelig Erythronium, flere små, og vårlig elvebrus

 

Erythronium dens-canis 'Frans Hals' er den første hundetannen som stråler i vårhagen her. Venter på både hvite og gule, men ser bare blader foreløpig. Navnet hundetann har de fått fordi knollene minner om hundetenner.


Ved elva, som renner gjennom et dalsøkk nedenfor tomten, ligger fortsatt snøflekker. Dagens temperatur på 3 - 4 varmegrader hjelper ikke akkurat på smeltingen.Elva fortsetter mot fossestrykene. Det har falt mange trær i vinter, godt hjulpet av tunge snøfall og sterk vind.

Hvitveis i forgrunnen og fossen bak. Her går stien opp til huset.


I bedene pipler juleroser (Helleborus) og snøstjerner (Chionodoxia) opp mellom fjorårets rusk og rask.Årets første påskelilje (Narcissus) kommer nokså lenge etter påske! Allerede er de første tulipanene i knopp. Egentlig glad det skjer gradvis. Rydding og beskjæring etter vinteren tar sin tid, og alt kan nytes litt etter litt.
 
Deler hos

28 kommentarer:

 1. Ja, det lå snø her også ganske lenge, og det tar sin tid når det stadig er frost om natta. Så vakker 'Frans Hals' er! Hundetenner er så fine fremover nå. Tulipaner i knopp her også som ble plantet i fjor høst. Får bare håpe at rådyrene holder seg unna til de får blomstret.

  SvarSlett
  Svar
  1. Får satse på at snøen forsvinner før St.Hans :) Ja, er den ikke fin! De er noen ordentlige favoritter her. De har holdt seg (så vidt) unna hittil, så jeg håper det beste.

   Slett
 2. Det er himla vakkert det som blomstrer hos deg. Nå lengter jeg virkelig etter varmere temperaturer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Håper dette blir siste kneika med gufsekaldt vårvær før temperaturen blir mer levelig igjen. Grillen står klar, men jeg har ikke fjernet presenningen på hammocken ennå.

   Slett
 3. Beautiful pictures! Such details.

  SvarSlett
 4. Hei Irene

  Imponerende med elv i baghaven og den gradvise overgang til det mere kontrollerede i haven!
  Lækker tand!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!

   Det er et litt spesielt sted jeg bor, tett på naturen. Mitt "hageoppdrag" er å forsøke og kombinere natur og kultur. Det er spennende, tar tid, og har sine utfordringer. Noe skal man jo ha å streve og styre med :)
   Tusen takk! Elsker hundetann! De passer jo bra inn her.

   Setter pris på å høre fra deg. Ønsker deg en flott dag!

   Slett
 5. Fine vårblomster hos deg! Med lave temperaturer og polar-vinder så er det utrolig at pantene likevel springer ut.
  Her ved kysten er det kommet ganske langt, men likevel ligger vi ett par uker etter normalen i år. Men det kommer!
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja, de tar sjansen, men fort går det ikke!
   Virker som det er sånn stort sett overalt. Omvendt av i fjor her i alle fall.
   God helg til deg!

   Slett
 6. Wonderful flowers, the first flower I don't know and I've never seen before this visit in your "jungle",
  Greetings
  Kirsi

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! In my jungle, it grows a lot differently :)
   Greetings
   /Irene

   Slett
 7. Hej Irene!
  Hundtandsliljan är riktigt vacker, och den färgen är fin. Den kunde få heta något vackrare. Har satt några lökar och de har kommit upp, men inte blommat. Provade en gång till med samma resultat. Påskliljorna har precis börjat slå ut hos mig också. Idag blir det sol efter några dagars regnande.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takk :) Fine er de, noe kanskje ikke navnet sier noe om. Du må ikke gi opp! Ja, nå kommer påskeliljene litt etter litt.
   Ha det fint!
   /Irene

   Slett
 8. Vacker hundtand och narciss. De där äldre, som jag tror narcissen är, är så tacksamma och vackra. Trist att våren drar ut på tiden hos dig.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Det stemmer nok. Jeg har en del historiske narcisser, men mangler oversikten her og nå. Det går greit. Da får jeg tid til å nyte alle de små, sånn litt av gangen.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 9. The river looks like a fabulous place with such pretty flowers to find :)

  It's great to see your post at 'My Corner of the World' this week!

  SvarSlett
  Svar
  1. It is an adventure to walk there in early spring :)
   Thank you! Thanks for hosting!

   Slett
 10. Her er to tulipaner nesten helt utsprunget hos mamma som bor i nabohuset, hos meg vil de ikke komme opp av jorden engang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo en treg vår. Kommer vel an på både tulipansort, solforhold og lunhet når de springer ut. I dag blomstret de første villtulipanene hos meg :) Andre sorter har knapt kommet opp av jorda.

   Slett
 11. Just lovely - thanks for stopping by #Allseasons

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! Thank you for hosting :)

   Slett
 12. Beautiful springtime - loved these photos! Thanks for joining us this week at https://image-in-ing.blogspot.com/2021/05/ebony-ivory.html

  SvarSlett
 13. Våren går fram i sakta mak även hos dig precis som här men nu kommer värmen och skyndar på det hela hoppas den gör det hos dig också.Så underbart att bo så nära ett vattendrag det är så vackert.Vilken fin Julros du har.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det nok like før farten tar seg opp. Regn de siste dagene har også hjulpet. Julerosene liker seg godt her :) Ha en fin uke!
   /Irene

   Slett
 14. Herlige vårbilder! Nå er det en spennede tid framover! Vi har vært på Arboretet på Minde utenfor Bergen og fått med oss rhododendronblomstring og mye annet fint som spirer og gror nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk:) Arboretet er flott! Vært der et par - tre ganger. Og rhododendronblomstring i Bergen er noe for seg selv!

   Slett