fredag 30. juli 2021

Noen liljer, klematis og mere til.

 

Clematis jackmanii 'Viola' plantet jeg i fjor ved roseportalen. Den har en utrolig intens blålilla farge.

Lilium Martagon 'Sunny Morning'.

 
Liljer er den løken det er enklest å lykkes med i krukker. De står ute hele året, formerer seg, og har det fint.
 

En hvit martagonlilje med opp-ned besøk.
 

Sanguisorba obtusa 'Lilac Squirrel' heter denne morsomme stauden. Denne varianten av blodtopp passer vel bra i denne ekornvennlige hagen.
 

 
Angrer ikke på at jeg la løk av Lilium 'Chocolate Event' i vår.

 
Er dette Lilium martagon 'Mahogany Bells', tro? Eller noe helt annet. Hm. Denne sorten skal være en krysning av Lilium tsingtauense og Lilium martagon var. cattaniae (Luscher 1976). Den jeg har ser litt annerledes ut enn de andre martagonliljene, og blomstrer litt senere.
 

Tantau-rosen 'Sirius' blomstrer i buketter. Her sammen med en lilje i samme nyanser.

En daglilje byr seg frem. Hemerocallis 'Jane Mahan' sparer ikke på kruttet!

Rosen 'Heritage' (Austin 1984) blomstrer så fint og dufter så godt!

 
Plantet noen hvite liljer i Korea-bedet i fjor. Det skal være Lilium 'Kent'.
 

 
Vi gir oss ikke, gjør vi vel? Siden jeg fikk et stort bed etter oppstamming av koreagranen, prøver jeg igjen på solhatter (Echinacea). De vil her få bra med sol og ingen påtrengende naboer. Har jo prøvd flere ganger før uten hell. Riktignok hadde jeg en 'Magnus' i flere år, men den ble nok overkjørt til slutt, der den stod. De er så utrolig flotte, så jeg prøver trøstig igjen!

36 kommentarer:

 1. Så flotte clematis, likjer og roser hos deg. Jeg har en clematis som heter 'Jackmanii Purpurea', og den har også en intens lilla farge. Solhatt synes jeg er enkle å få til, men sånn er det jo noen ganger. Her trives de veldig godt, men det er jo forskjell på jord fra sted til sted. Jeg håper at du får de til å trives hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Jackmanii-klematisene er både fine og villige. Ja, du får jo alle solhatter til som ingenting! Er bare en staude som er verre å få til her, og det er solbrud. Kan ha en sammenheng med at alle gode (og halvgode) solplasser er opptatt av roser... Tar imot alt av håp og gode ønsker om de nyplantede solhattene.

   Slett
 2. Smukke billeder af dine blomster, som ser ud til at trives over al måde!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Heldigvis er det mange som trives, og nå har de til og med fått regn med god vanning. Nedbørrekord, faktisk. Alt vi skulle hatt i juli kom på en gang.
   /Irene

   Slett
 3. Så mange fine Liljer du har i hagen din. Synes at Tantau rosen "Sirus og liljen kledde hverandre godt.
  Hvis det ikke var for liljebiller hadde jeg nok prøvd med på liljer.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, det var rent tilfeldig at liljen og rosen kom på samme sted. Jeg var uten liljebiller i flere år, men nå må de bekjempes. Knuser alle jeg ser, og klarer å holde dem i sjakk så langt.
   Riktig god helg!
   /Irene

   Slett
 4. Hej Irene!
  Så mycket fint, klematisen är vacker, en fin färg. Så många fina liljor. Solhattarna har inte kommit igång hos mig, får kontrollera att de finns kvar, tyvärr försvinner de efter ett tag hos mig med. Magnus har varit den som stannat längst. Ekorrsvansen är fin.
  Ha det gott och en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk. Den klematisen har en lysende farge. Så, det er ikke bare jeg som sliter med å beholde solhattene. Hører at sneglene gjerne tar de spede skuddene om våren. Kanskje de rett og slett er kortlivede stauder? Blodtoppene (som vi kaller Sanguisorba), derimot kommer trofaste hvert år.
   Ha en fin helg!
   /Irene

   Slett
 5. Vilken ögonfröjd din trädgård bjuder på!
  Gillar särskilt den mörka liljan med vitt ute på bladspetsarna. Så snygg!
  Trevlig helg! /Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :)
   Det finnes flere liljer med de fargene. Tror den på bildet er sorten 'Padhye'. Jeg synes også de er ekstra fine. God helg!
   /Irene

   Slett
 6. Hello Irene,
  Your flowers are gorgeous. I love the clematis and all the lilies. You have a beautiful garden. I am sure the bees and insects are happy there. We have the sun hats in our garden but some critter is eating the flowers, maybe a deer? Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend! PS, thank you for the comment on my blog.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thanks a lot! Deer are not supposed to eat sun hats. Snails & slugs do. Have a great weekend!
   /Irene

   Slett
 7. Nice to see all these pretty flowers. Excellent captures!

  https://craniumbolts.blogspot.com/2021/07/pics-from-hoskote-home.html

  SvarSlett
 8. Så mycket som blommar nu :) Och jag som tänkt att det börjar lugna sig men det beror lite på vart jag riktar blicken. Den okända L martagon var väldigt läcker som en mörkare 'Orange Marmalade'.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo det, men altså litt mer avhengig av hvor man ser ;) Men mange klematis å skue. Ikke sant! Heller mot at det er 'Mahogany Bells'. Ikke så hengende blomster, litt smalere kronblad, litt flekker og et "lakkert" utseende. God helg!
   /Irene

   Slett
 9. Your garden is beautiful this year. Do love the Heritage rose and the white echinacea's. My cone flowers look a bit rugged with all the super hot weather, but they always manage to survive. I have "white swan" which doesn't last many years, but I always replace it when it disappears.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! You are lucky, that they survive. I guess they won't get too old, but will be replaced again. Just love these pretty flowers!

   Slett
 10. There's so much detail that you don't see until you zoom in on these flowers! Just beautiful!

  SvarSlett
  Svar
  1. It's important to take a stroll in the garden every day, to see what is happening. And also look for the little details. Thanks :)

   Slett
 11. It was a pleasure to see this enchanting series of flowers!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh, thank you for joining me in the garden :)

   Slett
 12. Hei Irene!
  Du tar gode bilder. En nytelse å se. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Anne!
   Veldig hyggelig å høre :) Hage, planter og annet liv er så inspirerende og gøy å ta bilder av. God helg!
   /Irene

   Slett
 13. Fin kavalkad! Har aldrig tänkt på att odla lilja i kruka, men det vore ju nåt att testa.
  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Det kan anbefales. Liljene som har bodd lengst i krukker har vært der siden 2007.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 14. Hej Irene,

  Otroligt vacker färg på din klematis, djup och mustig. Liljorna är också fina och ser ut att ha klarat sig från liljebaggar. Har liten erfarenhet av andra liljor än martagon-typen och någon annan, men kanske kan de vara något att testa.
  Solhattarna lyckas jag bäst med om jag sår dem själv. Det brukar ge kraftiga plantor andra året efter sådd som sedan lever kvar bra många år. Tror de man köper är stressade och därför har sämre förutsättningar.

  Ha det fint! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Ulrika!
   Takk! Den klamatisfargen er ekstra dyp, vil jeg si, selv sammenlignet med mange mørk lilla jeg har. Ja, jeg vant over liljebillene i år også. Det lurer seg en og annen unna, men liljene ser stort sett bra ut. Har både, asiatiske, orientalske, trompetliljer, og diverse krysninger av disse, samt liljearter. Anbefler å prøve ltt forskjellig, og pesielt såkalte OT (Orientpet) liljer, som blomstrer utover høsten. For eksempel 'Miss Feya', eller Lilium speciosum var. rubrum.
   Jeg har forøkt å så solhatt også. De har spirt, men jeg strever med å finne et bra sted å oppfostre dem på, hvor de kan vokse i fred etterpå. Du har nok rett i at å så er best, og at kjøpeplantene er stresset.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 15. Vad härligt med så många plantor i blom just nu det måste jag se över i min trädgård!
  KRAM från mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er herlig :) Det må du gjøre, for den som leter, den finner.
   Klem
   Irene

   Slett
 16. Your flower photos are stunning. (I could not find the button to translate to English; I wish I could read and write in your language) . But words are not needed at all to enjoy the wonderful flowers. Thank you for sharing. (I will try. I think I want to say "takk!)

  SvarSlett
 17. Clematis 'Viola' är en av de vackraste, både till färg och form (tycker jag). Och flera fina martagonliljor har du också. Rosen 'Heritage' ör helt ljuvlig. Ha en fin kommande vecka, den andra i augusti.

  SvarSlett
 18. Hello! I allowed myself to borrow a photo from your blog and post it, with the necessary link, here: https://povestiripescurt.blogspot.com/2021/08/de-la-altii-MFC.html
  Thank you very much!

  SvarSlett