tirsdag 23. mai 2023

Anemone nemorosa - hvitveis i mange varianter

 

Hvitveis (Anemone nemorosa) kan være så mangt. En av de vanligste og fineste vårblomstene vilt i naturen, og mange morsomme sorter for oss samlere. Førstemann ut her er den sjarmerende sorten 'Blue Eyes' som står foran i bedet hvor jeg har de fleste hvitveissortene.Fra hagen går en sti ut i dette landskapet, hvor hvitveisblomstringen er en flott opplevelse hver vår.Tilbake i bedet finner vi en blå sort, antageligvis Anemone nemorosa 'Allenii'
Anemone nemorosa 'Vestal', den fylte lekre, er antageligvis yndlingssorten min.
Den morsomste sorten er uten tvil 'Green Fingers', med en grønn tust i midten. Virkelig ikke lett å fange disse små godbitene med kamera, der de vokser innimellom alt annet.Men så kommer det store spørsmålet: Hva eller hvem er dette? Noen som kjenner igjen en sort (jeg har glemt å merke), og kan hjelpe meg? Eller er det kanskje en frøplante av 'Green Fingers', som vokser i nærheten? Ut i naturen må man i hvitveistiden. På åsryggene hvor sola tar, er den i ferd med å forsvinne, og fiolene overtar. Nede i dalbunnen, langs skyggefulle stier er det fortsatt fullt hvitveisshow!
Deler hos

17 kommentarer:

 1. Ja, det finnes så mange hvitveiser, og de er så vakre alle sammen.' Blue Eyes' er så flott. Det er vanskelig å velge en favoritt blant de.

  SvarSlett
 2. Dejligt at gen-opleve anemoneblomstringen hos dig, både de fine i haven og alle de fine i naturen! Jeg har ikke forstand på sorterne med nyder bare dine billeder.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre! Ja, det er jo noen av oss som har litt samledilla. Hvitveisene er små, og lette å få til.
   /Irene

   Slett
 3. Ante ikke at det fantes så mange varianter, veldig spennende. Jeg har bare den fylte hvite. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Og det finnes mange flere :) Den er jo ekstra lekker, den fylte hvite. Ha en flott dag!
   /Irene

   Slett
 4. ´Se ven preciosas, me gustan. Besos.

  SvarSlett
 5. Vilken härlig vitsippskavalkad och visst är det fint med hela fält av den vilda vitsippan. Har också 'Green Fingers' som favorit och såg idag att den håller sig fin längre än någon av de andra vitsipporna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Ja, det er moro å dyrke ulike sorter av dem. Vanligvis blomstrer hybridene senere enn, de i skogen, men i år er alt i naturen forsinket.

   Slett
 6. Så många fina vitsippor du har. Helt fantastiska.Visst är det väl en härlig tid nu!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Det er morsomt å samle på dem, og flott i skogen nå.

   Slett
 7. Också vackert! Dessa magiska vitsippor...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, det er magisk i skogen nå.
   Klem,
   Irene

   Slett
 8. Tänk vilken variation och tänk hur vi kan lyxa till lundens golv på våren med de här vackra sorterna :) Visst är de underbara!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, med mye naturhage er disse godbitene helt supre. Elsker overgangen mellom hage og natur, og der er de perfekte. Vil gjerne ha alle sorter som finns :)
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 9. Hej Irene!
  Ljuvliga vitsippor, de dubbla är mycket vackra.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takker! Mange fine varianter av dem, og ja, de doble er vakre.
   Ha det fint!
   /Irene

   Slett