tirsdag 19. september 2023

Naturmagi, blomstring og høsting

 


September er måneden for magiske naturopplevelser. Langs en sti ett par hundre meter nedenfor der jeg bor, dukker dette tjernet opp. Det er ikke høstfarger som speiler seg i vannet, men en gyllen solnedgang som skinner i trærne.Mange av hagens klematis blomstrer rikt nå. Her er Clematis 'Mikelite', en av de første jeg plantet.Hver dag må det høstes inn fra alt jeg dyrker. Gule squash i mengder, bønner og sukkererter. Snacks-agurk som har gitt avling i tre måneder. Og tomater i alle farger og fasonger. Jeg liker spesielt godt de brune sortene, som har en krydret og aromatisk smak. Tomatplantene må stelles hver dag. Toppe, fjerne tyver, og blader angrepet av gråskimmel (blæh). Tørste og sultne er de også.Geranium 'Crystal Lake' har vært i hagen siden 2008. Ikke av de mest invasive storkenebbsortene, men den har spredd seg med frø fra sitt plantested og til et annet bed langt unna. Ved hjelp av maur? Fugler? Synes ikke jeg ser så mange edderkopper som det bruker å være rundt her. Men har har vi en. Vet ikke hvilken art, men tar gjerne imot tips. 
En klematis vokser rundt en syrinhortensia (Hydrangea paniculata). Antagelig er det Clematis 'Madame Julia Correvon'
De siste høstfloksene er den blålilla Phlox paniculata 'Goliath' og 'Nora Leigh' med variegerte blader.

I dag har det vært fint vær, men de ekstreme regnbygene i går kveld har gjort det vått og ekkelt ute. Ser ikke ut som det skal tørke opp med det første.Deler hos

29 kommentarer:

 1. Så vakkert bilde av tjernet i skogen. Naturen er magisk ja. Vi som er over gjennomsnittet opptatt av hage og natur legger kanskje til mer ute enn mange andre? Ja, det er mye å spise av når en har drivhus. Jeg har spist så mye tomater i sommer og høst at nå holder det ;-)
  Nå venter jeg bare på at et par tonn med chili skal høstes. Nydelig varigerte høstphlox. Mine av de samme overlevde ikke her dessverre. Om det var vinteren eller herdigheten på de vet jeg ikke, men jeg skal prøve igjen så klart!
  Ja det er ufyselig vått ute. Jeg tviler på at det vil tørke opp med det første.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk. Ja, vi beveger oss så mye og ofte ute, at vi får med oss mange detaljer.
   Blir aldri lei av tomater. Pleier å ha fram til ut i desember, med de som tas inn og henges i vinduene.
   Lurer på hva som skal gjøres med chiliene... Som vanlig :D
   Hatt mine variegerte høstfloks i mange år. Flott, kraftig plante. Bare å prøve igjen!
   Ugh, ja. Ikke så gøy å holde på ute da.

   Slett
 2. love tomatoes.... they look so fresh... yummy.
  Thank you for sharing beautiful photos

  SvarSlett
  Svar
  1. They are yummy and aromatic. Love them too :)

   Slett
 3. Herlige blomster og farger i september :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Glad for alt som finnes nå.

   Slett
 4. Hei! Det er et vakkert lys i bildene dine. En glød. Edderkopper er et (en) insekt jeg er veldig glad for å ha i hagen. Nyttedyret. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så hyggelig å høre :) Ja, de er virkelig nyttedyr. Og mange fascinerende arter. Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 5. Your September is looking so beautiful with flower and produce, and a lovely spider (some type of orb-weaver). I've noticed spiders decreasing every year here. I do like the geranium, and the pond looks very inviting.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! I wonder why the spiders are decreasing. I have never noticed it until this year. People are talking about decreasing birds and pollinating insects, but around here there still are lots of them.

   Slett
 6. Nice to see you are still getting fresh produce. I have a few tomatoes and kale left. Enjoy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! I really love the time with our own crops.

   Slett
 7. Hej Irene!
  Så härligt med egna tomater, här har jag redan tömt alla tomatplantor från växthuset. Det blev inte en lika fin skörd som det brukar. Riktigt vacker färg på din flox, tror att jag bara har en kvar som blommar. En rosa som blommat hela sommaren. Tror den heter Sherbet Blend.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Ja, jeg har mange sorter, både ute og inne, og setter veldig pris på de egendyrkede. Det går mot slutten i drivhuset, men fortsatt mye chili, paprika og agurk som modnes med de siste tomatene. Henger opp de siste klasene i vinduene på kjøkkenet, og bruker å være selvforsynt til ut i desember.
   Tror sannelig jeg har fine Phlox Sherbet Blend. Ha det fint!
   /Irene

   Slett
 8. Vi har en liknende edderkopp som kommer fram hver høst. Den bor på stuevinduet vårt. Verken spyling eller vinduspuss har greid å fjerne den enda. Den finner nok en kro å gjemme seg i. Litt fin å se på, da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jammen det er jo nyttige dyr! Må ikke spyle vekk dem ;) Det er nok husedderkoppen din. Bra den har steder å gjemme seg. Skal bringe lykke, sies det jo.

   Slett
 9. Beautiful view of the pond. Your flowers are lovely, the clematis is a favorite of mine. Great harvest, you have a nice variety. Neat capture of the spider. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much. Have a great weekend!
   /Irene

   Slett
 10. Du har været på pletten og har fanget en smuk solnedgang. September er vist højsæson for edderkopper. Vi har mange forskellige både i huset og i haven, men jeg kender ikke navnene på dem. 'Crystal Lake' kender jeg ikke, men den ser rigtig fin ud. Blomstrer den hele sommeren?

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var heldig med "timingen" :) Det er litt morsomt å observere de ulike edderkoppartene. Men merkelig nok ikke så mange å se nå. Nei, 'Crystal Lake' blomstrer fra sensommeren og utover, som den siste av storkenebbene. Synes den er ekstra fin.
   /Irene

   Slett
 11. I love your flowers, especially the clematis. Your harvest is impressive! Great job capturing the spider!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks a lot! I was hunting spiders :)

   Slett
 12. Fina, stämningsfulla sensommarbilder. Man ser hur naturen (i trädgården och utanför) håller på att sakta ner även om det finns mycket vackert kvar. Härlig skörd i korgen och jag är helt enig med dig om de bruna tomaterna.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, heldigvis går det sakte. Ingen brå temperaturfall. Brune tomater er luksus, men jeg dyrker dem i overflod :) Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 13. The first photo is stunning with the yellow reflected in the water! It's a beautiful time of year and some nice late flowers blooming too!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes September often has clear air and beautiful colors. Thanks!

   Slett
 14. Se ve precioso. Me encanta tu cosecha, mis tomates esté año no han estado muy bien, aunque he recogido bastantes. Besos.

  SvarSlett
 15. Høstfloksen `Nora Leigh´ har jeg ikke sett før. Spennende plante !

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er skikkelig fin! Bladverket er dekorativt hele sesongen.

   Slett