tirsdag 27. februar 2024

Forbrødring på naturtomten

Ekorna (Sciurus vulgaris) er tilbake på plass. Innbiller meg at de ligger i et hult tre eller noe når vinteren er på sitt aller verste, og spiser av forrådet sitt. De er av arten eurasiatisk rødekorn. De er alltid minst to sammen, og jeg forestiller meg at de er brødre. Denne er mye lysere enn broren...

 

....som er nesten svart. For flere år siden hadde vi en svart som var veldig hissig, og jeg kalte "Sinnataggen". Kan vel ikke være den samme som er her fremdeles? Her finner den nøtter i ekornmateren. Materen har vært gjennom en rekke reparasjoner. Hakkespetten har det med å hakke den i stykker.


"Ja, her er jeg igjen!"

Eneste vårtegnet som er å se, er raklene på hasselbuskene, som skimtes her. Bedre enn ikkeno, så klart.
Ekorna er alltid morsomme å studere. De synes nok det er kjekt med egen mater. Beklager dårlig billedkvalitet, da det er lang avstand til naturtomten hvor de holder til for tiden.
To brødre som ikke er brødre

I morges la jeg merke til en flokk større fugler på bakken der oppe. Der er sannelig nøtteskrika (Garrulus glandarius), som heller ikke har vært å se på lenge. Og den styrer på sammen med svarttrosten (Turdus merula). De ser jo ut til å trives sammen.
Ja, her er muligens to brødrepar. Svarttrosthannene holder sammen og er vel forlikte hele vinteren.
Men når fruene kommer hjem fra Syden, begynner de plutselig å forsvare revir...

Sånn er det i fugle- og dyreverdenen for tiden.Deler hos

26 kommentarer:

 1. Jeg har ekorn her hele året, så det må være litt annerledes hos deg :)
  Ekornkasse har jeg også, og i den er ekornene hver eneste dag og ser etter mat. Jeg legger ut meiseboller til de annen hver gang jeg forer fuglene. Jeg tror de bare venter på at de skal dukke opp i kassa. Så merkelig med nøtteskrika. Den har vært her i hele vinter, nen ikke svarttrosten. Flotte bilder av de! Morsomt at de trives i sammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er ikke å se når det er ekstra kaldt. De er jo på alle de andre materne også, men liker seg godt på sin egen nøttemater. Nøtteskrikene er her i perioder, mens svarttrosten er den mest fastboende av alle. Tror den er livredd for å miste morelltreet "sitt" av syne.... Takk, takk! Ja, det var overraskende. Mange arter krangler og jager jo hverandre.

   Slett
 2. Sure is fun watching these squirrels and birds!

  SvarSlett
 3. Hej Irene!
  Så härligt med ekorrar och fina fåglar. Koltrasten har kommit tillbaka den var borta ett tag. Vi människor har något att lära av djuren som kan leva tillsammans.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Ja, nå er det livlig i hagen. Svarttrosten er her året rundt. Selv denne harde vinteren klarte de seg. Hm, ja. De klarer å dele ressursene uten å krige.
   Ha det så fint!
   /Irene

   Slett
 4. Det er en fin iagttagelse du har gjort omkring foderpladsen, og dine billeder er dejlige! Hvis man sidder længe nok og kigger ud på dyrene får man en fornemmelse for deres relationer og det er altid morsomt.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk. Det er mye liv og røre utenfor vinduene nå, så det er lett å få med seg det som skjer. Alle som er på besøk blir fascinert av dyrelivet tett på og i hagen.
   /Irene

   Slett
 5. Jeg skulle ønske jeg hadde ekorn jeg også, de er så trivelige små individer

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig trivelige. Har du noen høye trær og noen hasselbusker å by på, kommer de!

   Slett
 6. Skønt at se på naturen og følge med dyrene og fuglene. Det betyder meget for dem at du fodre i denne strenge vintertid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? De trenger all den hjelp de kan få.

   Slett
 7. Delightful photos! I do love to watch squirrels. We don't get them over here but there are a lot of grey squirrels in the UK, though they are considered a nuisance.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much! I never get tired of watching them :) The red squirrels are smaller, and more timid than the grey ones.

   Slett
 8. Oh so cute. All your shots are huge Awww's.

  Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

  Have a fabulous day and rest of the week. ♥

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you for kind comment :)
   Have a great weekend!

   Slett
 9. wonderful photos of nature ~ great squirrels ones too ~ thanks,

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you :) The squirrels are so fun to watch.
   Have a great weekend!
   /Irene

   Slett
 10. Hello,
  Love the cute squirrels and all the birds are beautiful. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   They create a lot of entertainment in the garden now. Have a lovely weekend!
   Irene

   Slett
 11. Hello Irene :=)
  It is nice that you have a feeder for the squirrels that visit you. They are cute, and fun to watch. I have two squirrels that come here every day and they eat the food meant for the birds. I have a love hate relationship with them, but always let them eat, and then replenish the feeders. I spend more money on bird food and squirrel food than my own!:=( It's uncommon to see the Jay and Blackbird feeding together. I enjoyed your nature photos.:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   They have all the nuts for themselves. But of course they eat the bird food as well... And they complain if the feeders are empty. I love to watch them anyhow. Yes, it was special to see the birds together. May be we humans have something to learn from them.

   Slett
 12. Squirrels are always so determined to get to those seeds! Love the birds you saw too. Enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. They have many ways to reach the food. Little acrobats. Have a great weekend!

   Slett