tirsdag 13. juli 2010

Frøken Flaten

Vi snakker ikke om Frøken Flaten som kokte maten i den morsomme barnereglen, men hagens stolte deltaker til Moseplassens kåring "Frøken Snitt 2010"!

Frøken Flaten i helfigur

Frøken flaten nær

Frøken Flaten i profil

Frøken Flaten!

Bak Frøken Flatens kanditatur skjuler det seg historier fra både nær og svært fjern fortid. Selve Frøken Flaten heter egentlig Charles de Mills (har foretatt et lite kjønnsskifte for anledningen!) og er en Gallica-rose kjent før 1790. Antagelig oppkalt etter en engelskmann som var direktør for det Britiske Ostindiske Kompani. Han hadde en stor samling kinaroser.

Jeg hadde hørt mye pent om rosen Charles de Mills, og plantet den i -08. Ingen blomstring den sesongen, og ingen blomstring i fjor. Fikk råd om å gi den et gjødselkick om våren, og den fikk både langtidsvirkende + oppløst fullgjødsel med vanning. Om det var dette som virket, eller tiden var inne, vites ikke, men i år kom knoppene :-) Jeg har sirklet rundt planten med jevne mellomrom, noe som ikke er helt lett! Rosen er plassert over en bratt skråning, hvor man må åle seg bak et syrinkratt og ta seg fram ytterst på kanten inntil noe bringebærkjerr (som skulle vært fjernet) for å nå fram. Vurderer å flytte rosen til en mer framskutt plass, men så er det litt spennende å dra på ekspedisjon for å beundre den! Og forleden hadde den slått ut i full blomst - en makaløs rose! Svær, lekkert dandert blomst som ser ut som den er kutttet tvers over. Og i farger fra vinrød til lilla.

Siden busken står avsides, er den perfekt til snitt ;-) Så her var plutselig frøkenkandidaten min. Så klart i den nye lille muggen som "måtte" bli med hjem fra en nylig Englandstur. Nappet av et Senecio-blad til selskap, og et krøllete Heuchera-blad. La til et par limegule anisisop'er. Et stå av silkebygg kjekt på snei, så har vi hagens kandidat til Frøken Snitt 2010!

5 kommentarer:

 1. Den er en veldig vakker transvestitt ;) Frøken Flaten! Kos deg med den. Dufter sikkert nydelig.

  SvarSlett
 2. Ja, han/hun har selvfølgelig en sterk, god duft :-). Kirsebær og sitron, eller noe sånt..

  SvarSlett
 3. FyFlatesåFlott!

  Kjempekoselig at du er med på konkurranse denne gangen også Villrose :)

  SvarSlett
 4. Heisann!
  Ja, de er skjønne. Min dukker opp på skrivebordet hver gang jeg åpner photoshop. Har ikke hjerte til å fjerne den....
  ÅÅÅÅ, konkurransen ja, her må det handles.

  Lykke til med bidraget ditt ;:OD)

  SvarSlett
 5. Så flott og ikke minst tett den var! Ønsker deg lykke til i konkurransen.

  :-)

  SvarSlett