mandag 26. september 2011

Erfaringer med varmkompost

Dette blir et skikkelig nerdete innlegg om jord og sånn...
For at det ikke skal bli for brunt, åpner jeg friskt med hagens nyeste purpursolhatt:Hvem vet, kanskje dette bedet får super"boost" av min flotte kompost til våren?

Her og her har jeg blogget om komposten før.

Det viktigste først: Det virker!
I vår var jeg til og med på kompostkurs i kommunal regi, og fikk mot og svar på spørsmål.
Forrige helg var tiden kommet for tømming. En smule engstelig før jeg skred til verket og åpnet luka. Ville det være en kompakt, stinkende halvfordøyd gugge? Nei. Ingen ekkel lukt, bare den lett sure, som av kompostrø som jeg har erfart hver gang jeg har fylt på.Fordeler med Biolan kompostbinge:
Solid med tykke vegger og god isolasjon gjør at bingen kan fylles i og "går" hele året.
Damp fra massen kondenserer under lokket og renner tilbake i massen.
Følger med kjekke redskaper. En kompostlufter. En smal krum spade som er ideell til å blande det øverste laget med ved påfyll og til å grave ut den ferdig omdannede massen med. Brett til å skyve under beholderen. Tar imot eventuelt væskesig, og brukes til å samle opp og flytte jord ved tømming.

Ulemper:
Hvorfor kommer ikke den digre, glatte, uhåndterlige bingen med hjul og håndtak?? Har behov for å flytte den noen ganger i året.
De svakeste delene på bingen er hempene til lokket. Kan bli sprø og ryke i sterk kulde. Burde absolutt vært bedre med tanke på pris og ellers svært solid utførelse.
Skrekkelig dyr! Asker kommune burde refundert en god tusing av den flere tusen kroner dyre renovasjonsavgiften. De sparer mye på at folk komposterer selv.Sånn ser råkomposten ut. Nå ligger den under presenning for ettermodning. Jeg har lært at den helst skal ligge tre måneder. Og til våren vil jeg ha prima jordforbedring fra både kald- og varmkomposten :-D

5 kommentarer:

 1. Så flott!!
  Dette var bra...jeg tenker på å skaffe meg en slik,men syns de er dyre...
  Men det blir så flott næringrik jord av det...Har kaldkompost og kunne ikke vært foruten:)

  Ved flytting av bingen kunne du kanskje bruke en sekketralle?

  SvarSlett
 2. Ja, en sekketralle kommer nok snart i hus! Trenger den også til store potter og kasser.

  SvarSlett
 3. Jeg tenkte og skaffe meg en varmkompost så her var det jo mange fine opplysninger ,Marit.

  SvarSlett
 4. Jeg måtte dessverre gi opp vår varmkompost. Orker ikke grave i den selv og mannen var mye borte. vi får se hva det blir til vinteren, om jeg komposterer i biolan eller med bokahi som jeg startet på og som i hovedtrekk funket bedre for meg. (akkurat nå er jeg jo bare lat og gjør ingen av delene...)

  SvarSlett
 5. Ja, man må bruke mye krefter for å stake ned og lufte hver gang det fylles på!

  Jeg må jo fortsette, siden avtale med Asker kommune er inngått. Resultatet blir forhåpentlig flotte stauder og roser (og armmuskler som bieffekt...)

  SvarSlett