tirsdag 25. oktober 2011

Roser og stauder som avslutter ballet

Innser vel at det ikke blir særlig mer fart i plantene nå utover. Stiller tross alt klokka feil vei nå til helga. Derfor hyggelig å ta med noen av de som faktisk holder ut. De presterer når flertallet kneler mer og mer og forbereder seg på vinterdvalen. Først ut er en feilmerket Austinrose. Lyser vakkert opp i skråningen der krypbuskfuruene måtte vike...
Ukjent Austin-rose

En staude jeg liker bedre og bedre er stjerneskjerm (Astrantia major). Har dem i nyanser fra hvitt til mørkerødt. Kjempefine ved roser, og blomstrer absolutt hele sommeren. Klippet dem ned da første flor begynte å visne. Nye stilker kom straks opp, og blomstene er ikke slitne i det hele tatt. Frøsår seg så jeg har rikelig til andre bed.
Astrantia major

Storkenebb av alle slag er alltid kjekt å ha. Ikke minst sånne som blomstrer utover høsten. Denne under her er ny av året og ganske lav. Vokser i samme skråningen som den gule rosen over. Nydelig liten sak, eller?
Geranium wallichianum 'Rosetta' heter jeg!

Bunndekkende roser gir seg sjelden før vinteren er på plass. Her er den lille 'Sandefjordrosen' mellom nedvisnende dagliljeblader:
'Tommelise' eller 'Sandefjordrosen' (Kordes 1991)

Det verserer en lang diskusjon om klaseormedruen 'Pink Spike' på hagegal-forumet. Hvor rosa er den, liksom. Min er ikke plagsomt rosa, bortsett fra de små indre kronbladene, eller hva det er for noe. Stauden er likevel svært attraktiv, synes jeg. Ja, ganske staselig med svarte stilker og det flotteste mørke bladverk... Dufte gjør den også. Så pink, eller ikke pink...

Actaea racemosa 'Pink Spike'

Rosen under er en rambler, og er ment å hive seg utover skråningen den vokser i. Plantet den lovlig sent som barrot i sommer. Jammen klarer den seg bra likevel :-) Har store klaser med små blomster, og blomstrer langt ut over høsten, som dere ser:
Rambler-rosen 'Super Excelsa' (Karl Hetzel 1986)

Nyper pynter også opp. Forunder meg ikke om denne sitter på 'Frühlingsmorgen':
Akk, ja. Det lakkar og lir. Men fortsatt (rester av) fint selskap for den som roter i jorda i tide og utide.

8 kommentarer:

 1. Ja, du har så rett.. det lakker og lir. Men med så mye vakkert som blomstrer hos deg, så håper jeg været gjør at du kan nyte det en god stund enda. Høstormedruen min ble plantet i fjor og den har enda ikke blomstrer. Lurer på om det er normalt eller kanskje jeg bør flytte den til våren. Hadde vært kjekt med litt av de vakre blomstene nå på høsten da!

  SvarSlett
 2. Hei! Så vidt jeg husker, blomstret ikke høstormedruen min heller første året (eller kom bare med knopper).

  SvarSlett
 3. Takk for blomster i høstmørket!

  Hufsa tok ormedruene mine i år. :( Jeg vurderer å flytte dem, de står snart inne i skjærsminbuskene og ville sikkert hatt godt av litt mer lys og næring.

  SvarSlett
 4. Feilmerket Austinrose er et godt alternativ til buskfuru...:) Lekre bilder for øvrig. Ha en fin dag.

  SvarSlett
 5. ...særlig til forvokste buskfuruer. En fin dag ønskes deg også, Orchis!

  SvarSlett
 6. Alltid kjekt med de som blomstrer lenge utover høsten. Stjerneskjermen liker jeg også godt, men nå har sneglene fått samme tanke. Den største planten ble snauspist og blomstret ikke denne sommeren.

  SvarSlett
 7. Oi! Har opplevd stjerneskjerm som "sneglesikker" (mot brunsnegler, altså). Mine er hele og fine...

  SvarSlett