fredag 3. februar 2012

Blå som himmelen...

Dagens farge hos Moseplassens X-faktor-konkurranse er blå. En farge jeg er mye mere komfortabel med enn gårsdagens rosa... Men blått er ikke bare blått. Mange "blå" planter er egentlig mer lilla. Selv de riktig blå blomstene er vriene å gjengi riktig på fotografi. Her kommer mine kandidater, med førsteplassen øverst:

1) Den utvalgte er blå valmuesøster, elller Meconopsis betonicifolia. Hun fanger himmelens farge på en helt spesiell måte, selv på vei mot nedvisning! Planten har en noe strevsom historie i hagen min. At jeg skulle ha denne skjønnheten i hagen, var helt sikkert. Men å få henne til å trives på Østlandet i sone H3, kalkrikt og med varme somre, det var ikke helt enkelt. Første forsøk var i et lite surjordsbed på østsiden, der jeg antok det var skyggefullt. Neida, bedet unngikk slagskyggen fra huset, og er svært så solrikt viste det seg. Valmuesøstrene mistrivdes. Prøvde så i skyggen fra skogen, nederst i en skråning. Men nei, tuslete resultat. For tørt, kanskje? Til sist fant jeg et sted hvor planten tydelig trives, og blomstrer år etter år :-). En sval, halvskygget plass nedenfor en bergvegg på vestsiden av huset, i woodland-aktige forhold er stedet! Primadonnaen var endelig fornøyd med plasseringen.


2) "Blå" klematis er også ofte blå-lilla. Jeg har vært på jakt etter en riktig blå! Sist sommer lyktes jeg, da denne fine sorten med det fine navnet 'Juuli' fra Integrifolia-gruppen ble min. Den blir ikke så høy, og har fått plass mellom noen gule roser. Hun kommer fra den superdyktige klematisdyrkeren Uno Kivistik i Estland.


3) Så klart den vakreste blomsten jeg vet, må med på lista, nemlig blåveisen (Hepatica nobilis). I motsetning til den blå valmuesøsteren vokser den helt frivillig, og faktisk vilt i hagen min:

4) Blådaggry 'Kniola's Black' sår jeg hvert år. Den har en fantastisk dyp blåfarge og lysende midt. Veldig trivelig å bli møtt av denne hver sommermorgen på terrassen:
5) Til sist en super-sjarmerende løkplante alle bør ha mange, mange av! Snøstjerne (Chionodoxa luciliae) lyser riktig himmelblått opp i vårbedene:

9 kommentarer:

 1. Flott primadonna det der :-) Her på Sunnmøre trives hun overalt ser det ut til. Noen fordeler må vi vel ha her i regnland også :-)))
  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 2. Så sant, så sant, New Dawn!

  Så er det en egen sport i å få "vanskelige" planter til også, da ;-)

  SvarSlett
 3. Valmuesøstre er jammen meg flotte! Og denne var helt utrolig fin!

  SvarSlett
 4. Staselig staude, den valmuesøsteren! Her trives hun utmerket, uten at jeg har gjort noe spesielt for det.
  Men det er vel som New Dawn sier, at hun trives overalt på regnfulle sunnmøre.Surt nok blir det i alle fall =)
  Jeg har sådd den hvite, og i år den lilla, så denne er mer enn velkommen!
  Ha ei kjempefin helg, og lykke til!

  SvarSlett
 5. Nydelige blomstrer hos deg, ha ei fin helg,:O)

  hilsen Lisbeth

  SvarSlett
 6. Nydelige blomster.
  Ha en fin helg

  SvarSlett
 7. Vakker blå samling. Falt jo fullstendig for den mørke skjønnheten jeg da.. :)

  Lykke til i konkurransen, og god helg fra Huldra. :)

  SvarSlett
 8. Veldig spesiell farve på disse Valmuesøstrene, nesten som de blå nellikene fra blårussen - fascinerende! Interessant å lese om forsøkene. Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 9. Ja, jeg er utrolig fornøyd med denne blånyansen. Kanhende er jordsmonnet med og gir dette "lille ekstra". (Eller kanskje den speiler seg i himmelen?)

  SvarSlett