torsdag 10. mai 2012

Aliens?

Noen ganger må en bruke lupe for å konstatere spiring i frøpottene. Ikke for disse underlige skapningene som sprenger seg opp av jorda...


Skal jeg endelig lykkes i å ale opp Ricinus communis (oljeplante) 'Carmencita' fra frø? Dette er fjerde gang jeg forsøker. Enten har det blitt 0 spiring, eller jeg har klart å kverke frøplantene... Nå har de fått ordentlige blader, så det ser jo riktig lovende ut?


Frøene er fra 2008, så ferske er de ikke. Nå la jeg frøene i lunket vann i termos tre dager før de ble sådd. Plassert på varmt badegulv. 3 av 3 frø spirte, tenk 100% spiring! Småttisene (nåja, ingenting er smått ved disse plantene) spirte etter en ukes tid.

Hvorfor dyrke en så giftig plante? Jo, de er svært skulpturelle, og fristende å bruke som dekorative blikkfang i svære krukker eller midt bak i bed, nå som det ikke er småbarn i eller rundt husholdningen. Selv om den er giftig, er det samme planten man utvinner lakserolje av. Har dessuten funnet ricin som ingrediens i en norskprodusert lebepomade...

12 kommentarer:

 1. Så gøy at du lyktes! Jeg har hatt dem tidligere, men ikke i år, litt av noen best var de å få ut av planterommet. Apropos gift, trøst deg med at liljekonvall er like giftig, det er ikke så mye snakk om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm. Nei, man har jo revebjeller, konvaller og annet giftig uten å tenke så mye over det.

   Slett
 2. Ja disse er heftige saker. Sådde ifjor, men kunne nok ikke gi de det de trengte for det ble aldri noe fart på de..

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må jeg prøve å fø dem godt, siden de nå har vært så greie å spire ;-)

   Slett
 3. Til lykke!!
  Husker Line Cathrin hadde en meget ivaktig beskrivelse av disse for noen år siden :D
  Ingen tvil om at de er stilige planter ihvertfall.

  SvarSlett
 4. Takk :-)
  Jo, eksotiske så det holder. Så en for første gang i hagen til Lene i Fredrikstad. Flotte bronsefargede blad, røde stilker og noen ildrøde kuler av noen blomster.

  SvarSlett
 5. Denne er kjempestilig. Det blir nok ferdigkjøpt på meg.
  Ha fine hagedager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Mye billigere å så vettu, bare de vil..

   Slett
 6. Har sådd 3 i år, de ble satt ut til herding i dag. Snart halvmeteren og med blomsteranlegg allerede, så de har nok likt seg i vinterhagen. Dessverre er det ikke den med røde blader, i allefall er de grønne ennå...

  SvarSlett
 7. Kn bli mørkere etter hvert?
  Tror mine må bli i drivhuset til jeg ikke orker å ha dem der... Kan jo tenkes at de spaserer ut av seg selv?

  SvarSlett
 8. Mine har akkurat spirt. Var sikkert lurt å legge frøene i vann, for mine tok evigheter før de ville spire. Artig plante. Svigerfar som bor i Spania sier Ricinus regnes som ugress der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ty-ypisk, at planter vi strever og duller med her er ugress andre steder...

   Slett