søndag 30. september 2012

Den siste liljen - og vandring i mørket

Så er vi kommet til den siste liljen i blomst. Tre måneder har liljeblomstringen vart. All grunn til å være fornøyd :-) Liljene holder humøret oppe når alt annet ser mistrøstig ut.

Dette er nok en Lilium speciosum, fikk jeg nylig hjelp her inne til å identifisere-


Like bortenfor faller gyldent høstlys på rosa 'Louise Odier', som også hører til de som har prestert bra i sommer:


En alliumart blomstrer også på tampen av september. Allium carinatum minner om et lite fyrverkeri! Artig å vite at den er hermafroditt, men trenger en bie til å hjelpe til med pollineringen.


En ny storkenebb i hagen heter 'Havana Blues' Den har enormt digre blomster, nærmest sølvskimrende:


Her forleden traff jeg et par andre 'hagegale' inne i Asker til en hyggelig prat. Satt på med Lene hjem, og da ville hun absolutt ta en titt på hagen. Alltid en god ide, bortsett fra at det var stapp mørkt... Pytt, vi prøver, sier jeg. Så der vandret vi da, rundt i hagen. Jeg pekte og fortalte, og sa "lukt på den og den". Passe gale folk som går på hagevandring midt på natten!


En plante som vakte begeisrting, var hagens kuleste gress: Miscanthus sinensis 'Zebrinus'. Den har stipene på tvers i stedet for på langs!

onsdag 26. september 2012

Det intelligente ekorn



Dere har vel ikke glemt meg?

Må sørge for å få fyllt lagrene før den strenge vinteren setter inn! En eksklusiv "ekornmater" ble satt opp litt unna fugleforingsplassen. Var spent på om de små krabatene i det hele tatt ville finne ut at de måtte åpne lokket for å komme til godsakene. Ingen grunn til bekymring! Det intelligente ekorn finner selvfølgelig raskt ut hvordan komme til der det lukter deilig solsikkefrø!

Filmen under viser Nøtteliten som koser seg med maten. Det regner dessverre litt, som det stort sett har gjort i hele sommer. Men så øker regnet i styrke, og vi ser at ekornet tenker hardt på hva den skal gjøre. Spise mer? Eller komme seg i ly for regnet. Halebevegelsene understreker det beinharde valget! Brått må både ekorn og fotograf løpe i sikkerhet.

 

lørdag 22. september 2012

En dag i september

Hustrig er det. Men passende forhold for å legge løk. Underveis kan en beundre de av hagens vekster som stadig holder ut.


Rosa 'Herkules' lansert av Kordes i 2007

'Herkules' er ny av året. Busken viser lovende takter :-) Duften er intens, ja i en klasse for seg! Ikke rart den vant gullmedalje i 2009.


Blåeste blå ridderspore.

Riddersporen står strunk igjen. Den ble klippet ned til bakken etter første blomstring. Rundt meteren høy, så den legger seg ikke så lett over.

Filippa?

Eplene modnes på trærne. Denne sorten tror jeg er 'Filippa', et syrlig og aromatisk vintereple. Hvis noen vet noe annet, hører jeg gjerne fra deg! Sorten er oppkalt etter frøken Filippa Johannsen, en lærerinne fra Fyn. Hun sådde eplekjerner i 1880, og en av spirene ble morplanten til denne sorten.

Clematis 'Romantica' og Cl. viticella 'Purpurea Plena Elegans' 

På toppen av rosebuen møtes to klematis i mine favorittnyanser :-) 'Purpurea Plena Elegans' er en morsom, fylt Italiaklematis. Vokser veldig raskt og er rå til å blomstre.

 Geranium 'Rosetta'

I trappa er det nå en storkenebb som dominerer. Det er Geranium  wallichianum 'Rosetta', en lav og frodig sort.

 Hydrangea paniculata 'Kyushu'

Et solgløtt når fram til syrinhortensiaen. Godt med busker som blomster på denne tiden!

Hemerocallis 'Sammy Russel'

Dagliljeblomstring pågår fra slutten av juni til frosten tar de siste knoppene. 'Sammy Russel' er en av de iherdige, sene. Må se å få lagt ut en løkliste. Har pådratt meg altfor mange, som vanlig.

tirsdag 18. september 2012

Ildblomkarse!

Nei, skulle du ha sett! Her har jeg gått og irritert meg over en ultradiger Koreaklematis som har okkupert et rosetårn. Og det uten å presse frem en eneste blomst. Brått skimter jeg noe rødt i toppen. Koreaklematis er slett ikke rød...


Knoppene er jo utrolig artige. Minner om en hel gjeng med nisser...

Ganske umerkelig har min lille ildblomkarse jobbet seg opp fra sin lave posisjon og entret oppover klematisjungelen. Tropaeolum speciosum er på kanten herdig her, og jeg har et par mislykkede forsøk bak meg. Kjøpte denne på auksjon på et hageforumtreff for noen år siden (om jeg minnes rett). Den har overlevd, men holdt seg i knehøyde, og uten blomstring hittil.



Bladverket er vakkert og karakteristisk. Blomstene lever opp til navnet! Nok en plante som belønner tålmodighet. For at den skal etablere seg og overvintre her, er det viktig at den graves dypt ned ved planting.
Virkelig greit å ha noe som liver opp rosetårnet når roser og klematis er på hell.






mandag 10. september 2012

Finest i september?

Moseplassen inviterer til høstkonkurranse! Hva er finest i hagen din nå? Følg lenken og bli med!

En rundtur må til i hagen i det høyst fuktige, men milde været. September viser seg igjen å være en frodig tid. Klart det er mye slitent bladverk å skue, men også mengder av roseknopper, klematis og sene stauder. Ta for eksempel Alcea rosea 'Nigra', den nattsvarte stokkrosen:


Grunnen til at stokkrosen for tiden fremstår som "klokkeblomst" er pågående maling av terrasserekkverk. Stokkrosene støtter seg normalt til det, men måtte dyttes forsiktig ut for å komme til...


Eller en klissvåt rose 'Brother Cadfael' . Han har gjenblomstret så flittig og trofast i sommer, men ender oftest opp på dette viset, stakkar...


Liljearten 'Henryii' slutter ikke å fascinere.Enormt høy, med mengder av blomster som står riktig lenge og vaier i bakgrunnen av bedet :-)


En bukett 'Blush Noisette' byr seg frem. En historisk rose som gjenblomstrer er verdifull i hagen! Klatrerosen fra 1817 tilhører  noisette-gruppen. Noisettene skal ikke være veldig herdige, men denne har greid seg hos meg (H3) siden 2008.


Mange klematis, spesielt i viticella- og Jackmanii-gruppene blomster rikt for tiden. Jeg har mange i dypt blålilla, og sliter litt med å holde dem fra hverandre. Denne dekker en stolpe fra topp til tå:


Stauden Kirengshoma palmata har selskap av Cimicifuga ramosa og villvinblader. Blomstrer sent, men godt i Måneskinnsbedet:



Hva med en nydusjet lilje? 'Cali' er navnet til LLO-hybriden fra Marklily i Nederland. Longiflorum x (Longiflorum x Oriental) betyr det. Fin uansett!


Men jeg må dykke i arkivet for å finne favoritt-septemberbildene mine! Bildet knipset 10. september 2009 viser Austin-rosen 'Crocus Rose'. Lansert i 2000. David Austin ga denne robuste buskrosen navn etter "The Crocus Trust", en forening som støtter kreftpasienter. Tettfylt i de lekreste nyanser fra aprikos, via fløtekrem til rosaskjær utpå høsten! En delikat duft byr den også på.
Så deilig  kan det være i hagen en fin høstdag!


Akkurat nå står hun full av knopper. Venter bare på en fin solskinnsdag til å sprette ut....

tirsdag 4. september 2012

Drivhusdrøm VI

På tide å presentere litt drivhusnytt? Nå har det stått - la meg se - 1 år og 5 måneder. Vel så stor forvandling har skjedd med området rundt.  Plattingen har skiftet totalt karakter på denne tiden. Vi har fått en hyggelig, liten sitteplass foran drivhuset, med deilig kveldssol...


Et gløtt inn til tomatene. Drivhuset er  (over-)fylt av tomatplanter i alle stadier av modenhet, chili, litt paprika og to agurkplanter. Oppbindingssystemet må ytterligere forbedres til neste sesong.


Morsomt å sammenligne med et før-bilde. Sånn så det altså ut i mars 2011:


Langs rekkverket mot naboen er nå store sinkkasser, annenhver høy og lav. I de lave dyrkes bønner,erteblomster og Ipomoea på espalier. I de høye barlind.  Ett -1 frø av blomkarse ble sådd i annenhver kasse i vår.


Mulig blomkarsen fikk litt for mye Møllers tran....


En litt annen vinkel som viser potte på potte innover plattingen. Har tomat, squash, agurk, purre, mais, salat og urter i tillegg til blomsterplanter i kasser og krukker. Til både nytte og nytelse her hvor det er sol fra morgen til kveld!


søndag 2. september 2012

Samplanting, så enkelt?

Ha-ha. Er det noe vi (eller de fleste, da) hagetullinger strever med, så er det å få plantene våre til å fungere sammen. Lettere sagt enn gjort når en absolutt skal ha bare en av hver sort. Så nå har jeg tatt en runde for å vise noen jeg synes fungerer sånn nogenlunde.


Først fra plattingens tøffeste krukke: Ricinus communis 'Carmencita' (oljeplante) var villig som bare det i år. Synes den kler selskap av småbladet limefarget "bunndekker".

Bedet ved inngangen ser heller ikke så verst ut for tiden. Lav og høy Hortensia i bakgrunnen. Den lyse er syrinhortensia 'Limelight'. Den blå hagehortensiaen har fått juling i sommer og har lagt seg utover. Favorittprydgresset Hakonechloa macra 'Aureola' +  Laminum. Koreagran ved fotografen.


Den sartrosa Austinrosen 'Redoute' har fått Artemisia ludoviciana 'SilverQueen' i bakgrunnen.


Litt kaotisk, kanskje? Tett planting blir temmelig tett på slutten av sesongen. Her har den mørkbladete Euphorbiaen fått selskap av to sorter storkenebb.


Liljer mellom roser er kanskje ikke så spennende. Men når man har engangsblomstrende roser, er det ganske lurt å plante inn noe fargerikt som kommer når rosene har gitt seg. Som LO-hybriden 'Bellsong'!