søndag 30. september 2012

Den siste liljen - og vandring i mørket

Så er vi kommet til den siste liljen i blomst. Tre måneder har liljeblomstringen vart. All grunn til å være fornøyd :-) Liljene holder humøret oppe når alt annet ser mistrøstig ut.

Dette er nok en Lilium speciosum, fikk jeg nylig hjelp her inne til å identifisere-


Like bortenfor faller gyldent høstlys på rosa 'Louise Odier', som også hører til de som har prestert bra i sommer:


En alliumart blomstrer også på tampen av september. Allium carinatum minner om et lite fyrverkeri! Artig å vite at den er hermafroditt, men trenger en bie til å hjelpe til med pollineringen.


En ny storkenebb i hagen heter 'Havana Blues' Den har enormt digre blomster, nærmest sølvskimrende:


Her forleden traff jeg et par andre 'hagegale' inne i Asker til en hyggelig prat. Satt på med Lene hjem, og da ville hun absolutt ta en titt på hagen. Alltid en god ide, bortsett fra at det var stapp mørkt... Pytt, vi prøver, sier jeg. Så der vandret vi da, rundt i hagen. Jeg pekte og fortalte, og sa "lukt på den og den". Passe gale folk som går på hagevandring midt på natten!


En plante som vakte begeisrting, var hagens kuleste gress: Miscanthus sinensis 'Zebrinus'. Den har stipene på tvers i stedet for på langs!

18 kommentarer:

 1. Morsomt å prate med andre hagegale, ja! Flott lilje den der. Det gresset var virkelig spesielt. Det navnet må noteres...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gresset har jo vist seg herdig her. Vil ikke være det foruten!

   Slett
 2. Så flott gresset var!..nydelige liljer:)
  Ønsker deg en fin ny uke:))

  SvarSlett
 3. Fremdeles flott blomstring hos deg! Nydelig storkenebb. Black Beauty er en av de siste liljene som blomstrer hos meg også.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. 'Havana Blues' er en av de fineste storkenebbene jeg har sett!
   Fin uke til deg også :-)

   Slett
 4. Så nydelig lilje du viser her! Ja, liljeblomstringen varer heldigvis en god stund, når mye annet har gitt seg! Praktfull geranium, og det zebragresset er skikkelig flott! Jeg kjøpte mitt i fjor, men det har ikke komt igjen noe særlig i år! Håper ikke det forsvinner helt....
  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Første vinteren var jeg glad bare zebragresset overlevde. Nå øker det sakte men sikkert med 1 -2 stengler hvert år :-)

   Slett
 5. Jeg har nettopp bladd meg bakover og sett massevis av delikate liljer i bloggen din. Det er en favoritt i hagen, og jeg får aldri sett meg mett :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har visst noe felles :-)
   Liljedilla blir bare verre, jo flere jeg får. Jo mere jeg lærer, jo flere blir interessante å prøve!

   Slett
 6. Oi, vakker storkenebb jeg ikke har sett før. Ønskeplante ble det. Og gresset var sikkelig fint, ha sett det på hagesenter, men det sto ikke herdighetssone på det. Kanskje det går her om jeg blander jorda med leca, det hjelper for mange av de sarte staudene det.
  Nyt høsten...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og den storkenebben er verd å skaffe seg ;-)
   Ja, gresset liker nok god drenering, og nyter jo godt av sikkert snødekke. Prøver forresten gresset Imperata cylindrica 'Red Baron' for ørtende gang. Ikke fått den til å trives/overvintre før, men skam den som gir seg!

   Slett
 7. Utrolig fin storkenebb!Og veldig fin lilje!

  SvarSlett
 8. Fantastic flowers, wonderful colours, I like such views. I am greeting

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks, you have a nice blog too :-)

   Slett
 9. Hej Villrose
  Dejlige blomster - imponerende at du har liljer så sent på året - Når jeg ser den du har, tænker jeg mere på en ren Lilium speciosum?
  se evt her:
  http://www.the-genus-lilium.com/speciosum.htm

  SvarSlett
 10. Hm, ja du sier noe! Har begge deler. Men denne var merket 'Black Beauty'. Hadde egentlig ventet meg mere 'Black'. En som jeg har på en annen kant av hagen ligner egentlig mer på den...
  Takk skal du ha! Ser ut til at jeg må merke om.

  SvarSlett