søndag 2. september 2012

Samplanting, så enkelt?

Ha-ha. Er det noe vi (eller de fleste, da) hagetullinger strever med, så er det å få plantene våre til å fungere sammen. Lettere sagt enn gjort når en absolutt skal ha bare en av hver sort. Så nå har jeg tatt en runde for å vise noen jeg synes fungerer sånn nogenlunde.


Først fra plattingens tøffeste krukke: Ricinus communis 'Carmencita' (oljeplante) var villig som bare det i år. Synes den kler selskap av småbladet limefarget "bunndekker".

Bedet ved inngangen ser heller ikke så verst ut for tiden. Lav og høy Hortensia i bakgrunnen. Den lyse er syrinhortensia 'Limelight'. Den blå hagehortensiaen har fått juling i sommer og har lagt seg utover. Favorittprydgresset Hakonechloa macra 'Aureola' +  Laminum. Koreagran ved fotografen.


Den sartrosa Austinrosen 'Redoute' har fått Artemisia ludoviciana 'SilverQueen' i bakgrunnen.


Litt kaotisk, kanskje? Tett planting blir temmelig tett på slutten av sesongen. Her har den mørkbladete Euphorbiaen fått selskap av to sorter storkenebb.


Liljer mellom roser er kanskje ikke så spennende. Men når man har engangsblomstrende roser, er det ganske lurt å plante inn noe fargerikt som kommer når rosene har gitt seg. Som LO-hybriden 'Bellsong'!

12 kommentarer:

 1. Hei og takk for sist!
  Det var morsomt å treffe deg, også så tilfeldig.
  Jeg synes samplanting er litt vanskelig, slik at de ikke tar luven av hverandre. Derfor prøver jeg å sette de sammen i litt fargekoder som blått og gult/orange osv. Men så planter man jo ting som man ikke vet hvordan blir også, hvilken farge.
  Det ble veldig nydelig med roser og malurt, flott tips.
  Ha en flott uke Hilsen Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten utrolig hvor "tilfeldige" vi er!
   Prøver også komplementærfarger som oransje/blått osv. Men form er minst like viktig som farge. Ikke lett det der...
   Fin uke til deg og :-)

   Slett
 2. Mange fine sammenplantinger hos deg. Bedet ved inngangen var veldig flott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Her var det faktisk bare noen glisne gresstuster da vi flyttet inn...

   Slett
 3. Her var det mange flotte samplantinger! Likte spesielt godt oljeplanten med de limegrønne bladene i bakgrunnen, og rosen Redoute med sølgrå Artemisia i bakgrunnen! Hortensiaene var også store og flotte! Jeg har ikke vært så flink til finne flotte samplantinger, men jeg må nok flytte noen planter og få det å fungere bedre enn i dag!
  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Flytting og dandering er jo litt gøy også :-) (Men kansjkje plantene blir litt lei)

   Slett
 4. Flotte sammenplantinger du viser her. Oljeplanten har et fantastisk bladverk, så den passer sammen med det meste. Tenk om alt var like lett å palssere som den :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en så skulpturell sak som oljeplanten kan være prikken over i'en i ethvert bed!

   Ellers blir det mye grubling med ny (eller oppgravd) plante i handa...

   Slett
 5. Veldig mykje flotte samplantinger. Oljeplanten var spesiell og ei flott plante....delikate bilder di viser :)
  Ha ein super dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :-) Oljeplanten er jo ganske giftig (men blir også bruk til å fremstille bl. a. lakserolje..), men mange planter både i hagen og naturen er jo det.

   Slett
 6. Liljer blant engangsblomstrende er en strålende ide! Jeg har plantet inn mange liljer - og flere blir det :) I tillegg har jeg pinseliljer, som jeg liker veldig godt. Tett blir det - men pytt samme :) Ha en strålende dag! Hanne

  SvarSlett
  Svar
  1. Pytt samme! Liljene klarer i hvert fall å trenge seg opp gjennom det tette, som ofte består av rosebuskas, storkenebb og stjerneskjerm. Og tulipaner, narsisser m. m. tidligere i sesongen.

   Slett