mandag 4. mars 2013

Eksotisk i vinduskarmen: Hippeastrum 'Picotee'

Etter en strålende helg, er det på tide å vende nesa innover igjen. Frø skal sås, kjelleren ryddes (må ha plass til sågreiene) og inneplantene trenger også en smule oppfølging.
I serien "sene, men gode juleblomster", er turen kommet til denne:

 Hippeastrum 'Picotee' med sirlig rød kant

Amaryllis, ridderstjerne, Hipp. Kjært barn har mange navn.
Nå begynner det å dra seg mot påske, og enda har jeg knopper på gang.  Egentlig er det vel og bra at ikke alle kommer på en gang. Nå har det vært konstant Hippeblomstring helt siden jul :-) Hvis noen lurer, så klarer jeg å ta vare på og få ny blomstring på noen - mens andre blir til kompost...

Ønsker alle som titter innom en fin uke!

16 kommentarer:

 1. Heldige du som får lov til å beholde juleblomstene etter trettende dag jul! Hjemme hos oss avliver kånemor alt som kan minne om jul den 6. januar. Amaryllis, julestjerner, asalea. Uansett hvor fine de er settes dem bort for å dø en unaturlig død...

  Lurer på om det finnes en adopsjonsordning for uønskede blomster?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilken vandalisme :-((
   Bør sporenstreks opprettes en aktiv forening for "omplassering av uønskede blomster"!!
   Her får de bli til de dør en - ahem - "naturlig død".
   Jeg er vanligvis god mot planter. Med unntak av visse kaktus med stor vekstkraft, som diskret settes ut i kulden for å dø. Så tar husbonden dem like diskret inn igjen, og sånn holder vi på...

   Slett
  2. Hehe... Høres kjent ut den historien om kaktusen.
   Konemor skjønner ingen verdens ting når hun den 17., 19. og 21. dag jul finner juleblomster fulle av matrester og boss i vinduskarmen.

   Slett
 2. Vakker amaryllis du har bilde av :-) Du må virkelig ha god greie på Hippeastrum. Jeg får bare bladverk på dem etter blomstring, men har løst det med at de havner i kofferten og får et nytt liv i min spanske hage. Der blomstrer de hver eneste vår og har helt glemt de skulle være juleblomster ;-)
  Ha en riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Mor og bestemor var bedre på det der! Men de får i alle fall en sjanse, med gjødselvanning etter blomstring. Setter dem ut til feting om sommeren med fortsatt gjødselvanning. Noen kvitterer med å blomstre om sommeren, og det trives de nok best med :-)
   De skal ha en tørr og kald hvileperiode fram mot ca 8 uker før jul. Da setter jeg dem med ny jord på varmekabler, og det er spennende å se hvem som kommer med knopper.
   Ref. neste kommentar, så burde du så klart åpne "hjem for uønskede juleblomster" i Spania ;-)

   Slett
 3. Så vakker den er! Jeg liker godt blomster med en sånn tynn kant. Du er flink som får den igjen.
  Her blir de kompost relativt raskt ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant det er stilig! Utrolig at det går an å få til noe sånt... Absolutt ikke alle jeg får igjen!

   Slett
 4. Mycket finare än mina gamla röda amaryllisar som blommar nu.
  Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Fine gamle røde amaryllis er flott å ha! :-)Ikke alltid så lett å får dem til å blomstre til jul!

   Slett
 5. Denne var virkelig vakker!

  Klem

  SvarSlett
 6. Utrolig flott! Gøy å se hvor vakker den ble! Jeg bestilte den faktisk selv på postordre, men blomsten som til slutt blomstret, var helt snøhvit! Vakker den også, men denne har liksom det lille ekstra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm. Ja, det er en del feilmerking, også når det gjelder Hippeastrum. Ser jo ikke hva der er før den blomstrer! Jeg var heldig i år :-)

   Slett
 7. Den varcsjelden og usedvanlig lekker! Stas å ha sånn blomstring inhuset!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg falt for denne sorten på en utstilling for noen år siden. Glad jeg fikk tak i den, men alltid usikkert om man får den til å blomstre igjen...

   Slett
 8. This is beautiful. I am Bernideen in Colorado, USA. I am enjoying your pretty garden here - in many seasons. Your greenhouse is very nice.

  SvarSlett