lørdag 13. juli 2013

'Reine des Violettes' og andre purpur-fiolette roser

Eller skal vi si lilla??


Den livlige dronningen av fiolett blomstrer så overdådig for tiden, at hun forjener enda mer oppmerksomhet...

Damen skifter farge hele tiden. Fra det mørkeste purpur, til syrinlilla. Også klima og jorsmonn bidrar til de ulike uttrykkene. Særlig mer herdig enn til H3 er vel ikke å forvente. Riktblosmstrende som få, her i skarpt solskinn:


Til en høyst moderne busk i blålilla. Nemlig rosen fra amatørforedleren Frank Colishaw som ble valgt til årets rose i Storbritannia 2003. Nemlig rosen med det musikalske navnet 'Rhapsody in Blue':


En flott busk for de som liker denne fargetonen, og synlige støvbærere. Jeg gjør! Også at blomsten falmer til grålilla. Fin duft. Lekker sammen med både aprikos- og lysrosa roser. Strålende ved gule liljer :-) H3-4?


Jeg, som ikke skal kjøpe klase- eller stilkroser, falt jo for denne lilla japanske skjønnheten av tvilsom herdighet: 'Purple Rain' fra Hiromoto Kawamoto (1995). Litt usikker på om det er en the-hybrid, grandiflora eller floribunda. Samma det. Sterk duft har den i alle fall!

'Purple Rain' får rett og slett bo i en stor krukke sammen med lekre hvite 'Helga'. Flyttes inn i drivhuset om vinteren, Så får vi se hvordan det går...


Ja, jeg har flere lilla roser. Men denne gangen fikk det bli disse tre!

13 kommentarer:

 1. Purpur och violett låter väl mycket vackrare än lila... min favoritfärg.
  Kram

  SvarSlett
 2. Flotte bilder Irene, du har virkelig mange flotte roser... Jeg har tre stiklinger av Reine des Violettes og vurderer å la de få et eget bed i plenen et sted i hagen. Er din plaget med soppsykdommer? Den skal visstnok ikke være den enkleste?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen antydning til soppsykdommer foreløpig. Har bare hatt min i to år, og første vinteren stod den i krukke i drivhuset. Gravde den ned i bakken i fjor høst, og de gikk jo svært bra. Er visst glad i veldig god jord og godt stell. Blomstrer svært rikt i første flor, og skal remontere ok. Ulempen er at den ikke holder blomstene så lenge. Jeg har den jo i selskap med andre roser og stauder...

   Slett
 3. Ja, her var det mye flott! Jeg er enig med Inger at purpur og fiolett har en vakrere klang når en skal beskrive rosefarger. Lilla passer bedre til maling ;-)

  Purple Rain var nydelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he. Fint skal det være når det gjelder roser :-)

   Slett
 4. Jeg er blitt helt betatt av de "lilla" rosene. Hvor får du tak i de sjeldne skjønnhetene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Både her og der! For de historiske krever det et utsalg med godt utvalg, og det finnes en del rundt i landet. Går an å bestille hos planteskolen! Noen sender på postordre.
   Vanlige planteutsalg pleier å ha 'Rhapsody in Blue'. 'Purple Rain' kommer fra nettbutikken Hageglede.

   Slett
 5. Hei, jeg har gravd opp busker som er sideskudd fra nydelige gammeldagse roser ( trodde de ikke var poda, jeg!) som ikke har klart den kalde vinteren. Er det sånn at det ikke skal plantes roser på et sted det har stått roser før- at jeg må vente en del år... før jeg kan plante nye?

  Har du ev noen forslag på hva jeg skal plante om mulig` Jeg vil enten ha gammeldagse eller historiske.

  Blir du med på Blogger´s Sunday Walk søndag som kommer? Mer informasjon på bloggen min. Ha en fin dag ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da hadde jeg hatt få roser...
   Graver et stort hull og fyller på med god jord.
   De fleste er podet. Vestby planteskole selger noen rotekte!
   'Louise Bugnet', rugosa, gjenblomstrer, herdig, torneløs. 'Ritausma' rugosa, vakker sterkt tornete. 'Alba Maxima', historisk engangsblomstrende. 'Felicite Parmentier' nett hist. eng bl.'El Ariana' vakker, eng.bl. 'Rose de Rescht' nett gjenbl. historisk. 'Louise Odier' kan få svartflekk, men fantastisk riktblomstrende gjenbl. Gallicaroser generelt: 'Tuscany', 'The Bishop', Aimable Amie', 'La Belle Sultane', 'Jenny Duval' etc.
   Ja! tar en tur søndag :-)

   Slett
 6. PS
  "Rhapsody in Blue'" kommer ikke hos meg i år, trist!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Trist! Mista min førsre, men plana en ny i fjor. Den klarte seg jo :-)

   Slett
 7. For noen nydelig bilder, som vanlig! Disse rosene var helt aldeles fantastiske. Sukk...

  SvarSlett