fredag 21. september 2018

En liten runde før stormen "Knud"

Malva sylvestris 'Zebrinus' har sådd seg selv.

 "Knud", som har tatt veien opp fra Danmark, har blåst med orkan styrke enkelte steder på Vestlandet. I denne lune hagen er det bare meldt om stiv kuling, men kastene kan nok komme opp i storm. Merker det rykker allerede. Best å ta en tur i hagen før det blir for ille.

 Villvin (Parthenocissus tricuspidata) og klatrehortensia (Hydrangea petiolares) i høstskrud.

Må ta noen bilder før alle bladene blåser/faller av... Disse klatrer på naturdelen av tomten, som jeg kaller "Berget".

 Geranium wallichianum 'Crystal Lake'

Mange storkenebb blomstrer fortsatt.  'Crystal Lake' synes jeg er ekstra fin. Den tåler mye skygge og frør seg relativt beskjedent.Bumerang-bedet ser ikke så aller verst ut langt ut i september. Her blomstrer roser, Cosmos og diverse annet. Hunden følger med på runden.

 Dianthus 'Chianti'

I vår fikk jeg endelig sådd noen 10 år gamle frø jeg hadde liggende. Sådde tett, da jeg ikke hadde stor tro på spiring. Men der tok jeg feil... Frøene var høyst spiredyktige - Plantene fyller en lang balkongkasse i tillegg til her og der i bedene. Liker fargen!

 Vingefrøstjerne (Thalictrum delavayi) 'Splendide White'

Vingefrøstjerne er min favorittstaude. Vanligvis er de lilla, men den hvite er jo lekker der den blomstrer nå. Akkurat denne står skyggefullt plassert i det hvite bedet.

Pelargonium, ukjent

En mørkerød Pelargonium har kjempet seg opp og fram. Trodde den var død da jeg sjekket pottene i drivhuset i vår. Men så så jeg et bittelite skudd, og da fikk planten en sjanse. Som den grep.

 Hydrangea paniculata 'Little Lime'?

Denne syrinhortensiaen kjøpte jeg på salg i fjor. Navnelappen er utilgjengelig, men tror kanskje det er 'Little Lime'.

Acer palmatum 'Dissectum'

Utrolig høstfarge på denne japanske lønnen. 'Dissectum' ble kjøpt på samme salget. Nei, blir aldri lei av syrinhortensia og japanske lønner 😃

Håper det går bra med dere alle i stormen!

Deler hos
TrädgårdsFägring

29 kommentarer:

 1. Alltid noe fint å finne i høsthagen :-)) Her ser vi at det er tynnet godt i bladene på trærne nå etter stormen, men ned skal det jo uansett :-)) Håper du ikke får skader i hagen av været!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis :) Vi kom greit unna denne stormen også. Kan aldri vite hvor den slår verst inn, og den har jo gjort en del ugagn på sin vei - også i nærheten.

   Slett
 2. Hei Villrose

  Dejlige billeder!
  Jeg har set 'Little lime' og den ligner jo en lavere udgave af den vildt kendte 'Limelight'så det kunne sagtens være den.

  Håber ikke stormen bliver hård ved jer!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten!
   Tusen takk.
   Ja, vet at jeg kjøpte den, men husker ikke nøyaktig hvilken som ble satt hvor...
   Vi overlevde :) Har vært på en riktig interessant temadag om peoner i dag.
   Ha en fin kveld!

   Slett
 3. Så vackra bilder och vilken höstfärg lönnen fått. Här är den fortfarande grön. Här blåste det och lugnade sig. Nu blåser det mer igen och det är väl nu den 'riktiga' stormen ska komma.

  Håll i hatten :) Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Ja, plutselig ble det høstfarger her. Stormen gjorde ikke spesielt skade hos oss. Men best å holde på hatten, ja!

   Ha en fin helg!
   Irene

   Slett
 4. Ja, Knud kom og gikk uten skader her også, men den var heftig nok andre steder i nærheten.
  Jeg kjøpte 'Little Lime' i høst, og den har mer grønne blomster enn 'Limelight'. Men til neste høst vil jeg se hvordan den egentlig vil være, for den er propp full av hormoner og fargestoff tror jeg i år. Flotte høstfarger hos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom og gikk. Bare én stor tomatplante veltet. Alt av løsøre var tatt inn.
   Synes ikke noe særlig om bole-planter! Får vente og se om blomstene er grønnere. Ble visst lurt, siden jeg ble tiltrukket av en nett og fin utgave av flotte 'Limelight'. Syrinhortensia er så vakre i seg selv, at det skulle ikke være behov for å tukle med dem.

   Slett
 5. Ich mag auch die schönen Herbstfarben. Der japanische Ahorn trägt jedes Jahr eine knallige rote Färbung. Das ist so schön! Hoffentlich hat der Sturm nichts schlimmes angerichtet.
  Liebe Grüße
  Loretta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ich mag sehr gut japanische Ahorn. Glücklicherweise hat der Sturm wenig Schaden angerichtet.
   Liebe Grüße
   Irene

   Slett
 6. Så mycket fint som blommar hos dig vad tur att fröna grodde på en så läcker blomma där ser man att man ska testa för det kan gå.Så vacker färg på den japanska lönnen.När det kommer stormvarning så kan man aldrig veta vart den tar vägen det är så mycket som den kan förstöra hoppas att det gick bra med den.
  Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg er ikke så flink til å teste, men kaster nødig frø. Man tar ingen sjanser ved ekstremvarsel, og det var bra jeg tok inn alt som kunne blåse vekk. Kun et par tomatpotter veltet.
   Ha det fint!

   Slett
 7. Jag hade bara två japanska lönnar. Tyvärr så trivs dom inte riktigt här i vår kalkrika jord. Trots att jag gjorde allt för att få dom att växa så har en dött, men den andra lever en tynande tillvaro i min "långrabatt". Provade med at tha den i en stor kruka i växthuset, men det gick inte alls. Det blev alldeles för soligt och varmt där inne! Nu får den växa kvar i rabatten tills den tröttnar.....Annars är både lönnar - av andra sorter än japanska - och hortensia stora favoriter!

  KRAM/Susie

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm. Jeg har jo kalkrik jord selv. Og lønnene trives. Den eneste som har dødd for meg var en som stod i stor krukke på terrassen. En stygg vinter. Ja, hortensia er også herlige!

   Klem

   Slett
 8. Hei.
  Flotte bilder og så mye som blomstrer i din hage. Knud ble tøff her på sørlandet. Vi hadde tatt våres forhåndsregler. Hele huset ristet og det er bare å komme seg ut og begynne å rydde. Heldigvis ingen skader.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk, takk. Han var nok tøffere hos deg, Knud. Her veltet bare et par store tomatpotter.
   Ha en fin ny uke.
   Irene

   Slett
 9. Hej Villrose!
  En underbar Thalictrum, har den i lila. En vacker frösådd, då kanske jag skall prova att så mina gamla fröpåsar. Otroligt att de gror efter så lång tid. Vackra höstfärger hos dig.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marika!
   Jeg er veldig glad i både lilla og hvite Thalictrum :) Ja, du kaster vel ikke frø? Noen er jo utrolig spiredyktige etter x antall år. Takker!
   Ønsker deg en fin uke.
   Irene

   Slett
 10. Flotte billeder.

  Her var Knud nådig. Vi havde kun stiv kuling, så der var bare et par dahliaer som knækkede...og de skal alligevel snart op, så det er okay.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk!
   Ja, han var nådig her også. Kun et par tomatplanter veltet.

   Slett
 11. Härliga höstfärger och Dianthus 'Chianti' är verkligen läcker.
  Kram

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja 'Chianti' kommer jeg nok til å så igjen :)
   Klem

   Slett
 12. Hoppas att din trädgård klarade av Knud. Nävan 'Crystal Lake' är verkligen vacker. Och japanska lönnar kan man aldrig tröttna på. Din Acer palmatum 'Dissectum' är verkligen vacker. Vilken fantastisk röd färg.

  Ha en fortsatt fin vecka!
  /Anitia

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gikk bedre enn fryktet! Bare noen små brekk. Ikke sant? Den lyser virkelig opp i bedene nå. Ja, de japanske lønnene er i en klasse for seg når det gjelder høstfarger :)

   Ønsker deg det samme!
   Irene

   Slett
 13. Ja, hösten är på gång, i dag har vi blåst och regn i Stockholm. Det blir till att titta ut på trädgården genom fönstret. Inget löst som kan blåsa ner har börjat förbereda trädgården för det som skall komma.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen tvil om hvilken årstid det er nå. Hadde en hageøkt i fint høstvær i dag. Har mange løk å legge ned!

   Slett
 14. I am jealous of your garden … one day I will show such variety and abundance from my garden - in the meantime, I will try to be patient. Thanks for the inspiration!

  SvarSlett
  Svar
  1. I am so happy to be able to inspire...
   A garden is not built in one season. Patience, curiosity and a lot of work are good ingredients. But the good thing is that you can see (small or big) results all the time :)

   Slett
 15. Så flott det blomstrer hos deg ennå.
  Her blåste Knud forbi så det ble noe vindsjevt etterpå, ja:)
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett