mandag 7. juni 2021

Fus, sa Rosa 'Mary Queen of Scots'

 

Jeg liker å tro at de to tidligste rosene i hagen har en innbyrdes konkurranse gående hvert år. I år så jeg at 'Louise Bugnet' hadde knopper i ferd med å springe ut, men da jeg gikk ned trappa til nederste plan, hadde spinosissimarosen greid å trøkke fram noen roser rett foran nesa på Louise. Egentlig kom den 3. juni, omtrent en uke senere enn i fjor. Spinosissimarosene er blant de tidligste til å blomstre. 'Mary queen of Scots' er blitt en svær, høy busk, som er nydelig når den er full av søte små blomster og summende bier. Og så setter den masser av rotskudd. Herdig til sone H5 - 6.

Må presentere et par nyanskaffede sorter også. De blomstrer nå, siden de har fått et forsprang i drivhus. Den tettfylte, lett duftende skjønnheten over her ble foredlet fram av Rudolf Geschwind i 1886. 'Aurelia Liffa' er en setigera-hybrid som remonterer. Skal også være herdig til H 5- 6.Denne sjarmerende skapningen med store blomster og blafrende øyevipper bærer navnet Sourire d'Isabelle. En remonterende  klatrerose med lett duft lansert av Lens i 2019. Derfor er herdigheten i Norge usikker. Jeg satser på at den klarer H3. Noen sjanser skal man jo ta.
 
Deler hos

36 kommentarer:

 1. Vakre roser. Her har de fineste sagt takk fr seg i vinter. Masse ragn, så en lang kulseperiode med dyp tele ble for tøfft.
  Så nå gir vi dessverre opp roser:-(
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det var da trist :( Hører at mange har mistet mange roser i vinter. Her har det ikke gått flere enn "normalt", egentlig. "Rett rose på rett plass" er jo mantraet, og jeg satser på en base av herdige historiske roser (mest alba og gallica) samt solide buskroser av rugosa- og spinosissimatypen. Ramblere som Lykkefund og Geschwinds herdige sorter klarer seg, og pussig nok en del Austin-roser. Prøver alltids noen mindre herdige, men da regner jeg med svinn. Håper dere ikke gir opp, men prøver tøffere sorter!

   Slett
 2. Så flotte roser du viser frem nå! Jeg falt pladask for den siste. Den var helt nydelig. H3 selvfølgelig... :(
  Det er det definitivt ikke her når det gjelder roser. Jeg venter ikke å få noe i blomst av roser her før langt ut på sommeren tror jeg da...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Hvor herdig Sourire d'Isabelle er, kan ingen si noe om, da den er helt ny i Norge. Hesleberg satte den til H3-4. Jeg er villig til å gjøre et forsøk, da den er så vakker. Hvorfor ikke prøve gallicarosene Complicata eller Velutinae Flora? De er herdige, og har mye av samme sjarmen. Og selvfølgelig Frühlingsmorgen, som også remonterer!

   Slett
 3. Så vackra rosor (och bilder) du visar. Den sista rosen 'Sourire d'Isabelle' var ju en verklig skönhet och hon remonterar också! Hoppas hon klarar sig hos dig.

  Allt gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Ja, det vil tiden vise. Bruker å unne meg en rose eller to som er på kanten, men de fleste er godt herdige.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 4. Hei Iene

  Flotte sager!
  Sourire d'Isabelle kunne måske godt minde om en del andre lækre roser, men er den sund og er frodig så er den da noget af et hit!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!
   He-he, jeg må jo prøve alle med omtrent dette utseendet. Lens har mye fint, og jeg falt pladask for denne her, som var ny hos rosegartneriet i nærheten. Er spent på hvordan den utvikler seg.

   Ha en fin sommerkveld!
   /Irene

   Slett
 5. Så underbara Rosor du har de är riktiga skönheter allihopa.Hos mig är det ingen blomning ännu men inom en snar framtid så får även jag njuta av vackra blommor och sköna dofter.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja, varmen den siste tiden får fart på knoppene. Ha det fint!
   /Irene

   Slett
 6. Hej Irene!
  Riktigt vackra rosor och tidigt i blom jämfört med mina. Får nog vänta ett tag till- Har en buskros som varje år börjar blomma till skolavslutningen, också i år. Det blir fler blommor för varje dag. Den sista bilden är en riktig skönhet.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   De første blomstrer ofte i slutten av mai. Nå er det bare så mange knopper som venter på å springe ut. Liljer, peoner, akeleier og mer er i full gang. Ja, den er utrolig lekker. Tusen takk!
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 7. oh these roses are so lovely! thank you for sharing, stay safe, and thank you for stopping by my blog today.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Have a great day, and stay safe!

   Slett
 8. Beautiful and elegant roses. Lovely images.

  Happy #wordlesswednesday

  SvarSlett
 9. All so pretty, sure to brighten up any gloomy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Certainly brightens up the day :)

   Slett
 10. Are wonderful!
  I like very much those that look like the shrubs and have small and many flowers.

  SvarSlett
 11. Så søte! Her må vi fremdeles vente ei stund på de første rosene. Spinosossima-roser overvintrer i Bodø, iallfall Poppius og den "ville" hvite. Kos deg i roseduften! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Ja, spinosissima-roser (en del av dem i hvert fall), bør klare seg bra nordpå. De kommer jo fra Skottland, og er vant til vær. Takker :)

   Slett
 12. How beautiful! My flowers are settling down for the winter.

  I'm happy you chose to share your link at 'My Corner of the World' this week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Mine are just coming out.
   I'm happy to be at your linky-party :)

   Slett
 13. Alla 3 är vackra men jag orkar inte jaga rotskott... Så den sista läckra och klättrande rosen blir min önskeros :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Rotskudd er slitsomt, det er helt sikkert. Lett å falle pladask!
   Ha det så fint!
   /Irene

   Slett
 14. Så fina och näpna rosor du visar upp. Själv går jag och spanar efter att vår honungsros ska börja blomma.

  Ha en fin helg! Hälsar Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, den blir vel et syn :) Jeg har Lykkefund full av knopper.
   God helg!
   /Irene

   Slett
 15. Det er gøy å følge med på rosene fremover nå, og jeg har sagt til mannen min at jeg ikke vil reise noen steder ... ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Går ikke an å reise bort i disse tider, nei! Såmange spennende knopper på gang. God søndag!
   /Irene

   Slett
 16. I love roses, regardless of whether they are rather wild or double beauties!
  Have a great weekend!
  Hugs, Traude
  https://rostrose.blogspot.com/2021/06/nexinger-schweiz-muschelberg-und.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you!
   I also love all of them, the queen of plants.
   Have a lovely weekend!
   /Irene

   Slett
 17. Nydelige bilder av vakre roser! Vi er så heldige å ha en gammel klungerrose som strekker seg over taket på utestuen vår. Nå begynner den å blomstre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Roser som dekker vegger og tak er utrolig lekkert!

   Slett