søndag 20. juni 2021

Roser og hardførhet etter en tøff vinter

Etter denne tøffe vinteren, med mye barfrost, har mange mistet mange roser. Jeg har ikke mistet mer enn et par, som i en normal vinter.


Det er mange roser i hagen min.. Basisen er tøffe busker, som man kan stole på kommer igjen år etter år. Rugosasorter, kanadiske roser, spinosissimaroser og ramblere etter Rudolf Geschwind tåler mye uten å fryse ned eller gå ut. Albaroser og den engangsblomstrende 'Constance Spry' fra Austin er også å stole på. På det øverste bildet har rugosarosen 'Rotes Phaenomen' startet blomstringen. Den står på naturtomten jeg kaller "Berget" over en mange kvadratmeter stor klatrehortensia (Hydrangea anomala) som klatrer i fjellveggen.

Også på "Berget", blomstrer spinosissima-hybridene 'Frühlingsduft' og 'Aïcha', som skimtes i bakgrunnen. Ingen nedfrysing her i det hele tatt.Så unner jeg meg noen lekre sorter med ukjent herdighet, som får en sjanse eller to i hagen. Moschata- og niosette-hybrider er ikke så herdige, men så attraktive at de må prøves ut. Den gule enkle over her, er Austins 'Tottering-by-Gently' som sjarmerte seg inn her i vår. Merkelig nok klarer de fleste Austinrosene seg bedre enn stilk- og klaseroser som jeg prøver. De sistnevnte kommer og går relativt fort her i hagen.Nok et blikk opp på "Berget". Jeg sørger for å plante noen roser mot kanten, slik at man ser dem nedenfra, fra terrassen og stuevinduet. Noen solide sorter her: Rugosarosen 'Schneekoppe' med Rosa glauca bak.


Veldig hyggelig med roser som kommer og hilser på! Den kanadiske busken 'Louise Bugnet' er hardfør så det holder.

Har også god erfaring med de svenske Balsgård-rosene, som også ble krysset frem for å tåle nordisk klima. Alle har klart seg, men ingen har startet blomstringen foreløpig.


Hva er det for noe fint som kom i blomst i dag i regnværet? Tenker det er busken 'Route 66' foredlet av amerikaneren Tom Carruth. Den har overlevd en del vintre her nå. Jeg er ganske begeistret for rosene til Carruth, og så langt virker denne sorten hardfør for H3 i alle fall. Noe jeg synes er morsomt, er at remontantrosen 'Souvenir du Dr. Jamain', som klatrer i rosetårnet, ikke har fryst ned en millimeter!
Trodde jeg hadde mistet den fine, lille Kordes-busken 'Weg der Sinne' og Austins 'Rose of Picardy', men begge kommer fint fra bunnen.

Konklusjonen er: Sats på et flertall av solide buskroser, og plant inn enkelte mindre hardføre som man har "råd" til å miste.
 
 
Deler hos

28 kommentarer:

 1. These roses are beautiful. I only have a couple of rose bushes.

  SvarSlett
 2. Hej Irene!
  Så vackra rosor du har. Frühlingsduft blir favoriten, ser skir och fin ut. Hos mig är det Louice Bugnét som har börjat och de övriga blåa damerna har bara knoppar än så länge. Rhapsody in Blue, och Blue for You.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk :) Ja Frühlingsduft er et syn tidlig på sommeren. En rose som bruker lang tid på å utvikle seg, men blir kjempeflott med roser i skiftende farger og masse duft. Har sikkert minst 15 sorter som blomstrer nå.
   Ha en fin midtsommeruke!
   /Irene

   Slett
 3. Hei Irene

  Flotte sager og alletiders konklussion!
  Det siges at Austins tidligere var podet på sarte rødder, men at man skulle have ændret på det nu...
  Jeg deler din begejstring for Carruths roser, der går man ikke fejl!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Karsten!

   Takk for det. Jeg ser og hører at riktig, riktig mange stilk- og klaseroser har gått ut i år.
   Austinrosene er også buskroser, og muligens litt mer solide enn de nevnte. Mange klager over at Austinrosene er så sarte, men en del av dem holder i år etter år.
   Det er sikkert! De som tålte denne vinteren er bra.

   En flott dag ønskes deg!
   /Irene

   Slett
 4. Beautiful flowers! thanks for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2021/06/mmmm-magnolia.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! And thanks for hosting :)

   Slett
 5. Så vackra bilder från din trädgård och klätterhortensian är så otroligt vacker inte konstigt att den trivs då den har en så fin plats.Så mysigt när vackra rosor hälsar på Louise Bugnet är ju så fin jag har en själv som blommar fint under sommaren.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Klatrehortensiaen får utfolde seg uten å ødelegge noen husvegg. Ja, Louise B. er en trivelig rose. Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 6. Vilken härlig rosblomning du visar (och fina miljöer). Vilken lycka att så många kommit igång med blomningen redan och att de lite mer känsliga sorterna verkar klarat vintern.
  Planterade några David Austin-rosor förra hösten och väntar med spänning på att de ska slå ut.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Ja, nå var de plutselig i gang, og nye slår ut hver dag :) Jeg har nok vært heldig. Tusenvis av roser har dødd her på våre kanter i vinter.
   Åja, det blir spennende! De er så utrolig vakre og velduftende.
   Ha en fin uke!
   /Irene

   Slett
 7. Your roses are gorgeous! Love the awesome captures.

  SvarSlett
 8. Svar
  1. Thank you, and welcome as a follower :)

   Slett
 9. Tusen takk for dette innlegget. Jeg har vært fristet til å prøve Aicha, den er jo så nydelig, men har vært usikker på hardførheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig :) Den er smellvakker! Jeg vil tro den klarer seg i H5.

   Slett
 10. Du har så mange roser at det er helt vilt :)
  Ja, med Hesleberg rett i nærheten er det jo lett å prøve ut noen sarte.
  Ja, de hardføre er til å stole på, og de kommer igjen år etter år. I dag så jeg to Austinroser i blomst her, og de har overlevd med et nødskrik. Hyggelig var det uansett å se de igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt vilt. Allerede 20 - 30 sorter som blomstrer :)
   Altfor lett, ser du.
   Må ha flest hardføre, ja. Så bra de overlevde! Og blomstrer allerede. Tror alle mine Austin klarte seg. Kanskje noen flere hos deg skyter fra bunnen?

   Slett
 11. Så fint at de fleste rosene klarte seg, tror de fleste har klart seg her også. Ser at dine er kommet lenger enn mine, bare noen få har begynt å blomstre. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er veldig fornøyd med det, men man gjør seg noen tanker om hvorfor så mange har strøket med i offentlige parker og private hager. Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 12. Vackra rosor som du har. Bra tanke att ha en bas av härdiga, robusta sorter som man kan lita på. Jag har bara ett fåtal - alla har överlevt men frusit tillbaka rejält. Men nu såg jag att det åtminstone är knoppar i några stycken.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Ja, jeg kom til det etter hvert. Ble lei av klatreroser som måtte starte helt på nytt hver vår osv. Der jo bra det er liv i dine, da!

   Ha en fin helg!
   /Irene

   Slett
 13. Roses are truly gorgeous but it takes the contrast of other lovely flowers to really appreciate them.

  It's nice to see your link this week at 'My Corner of the World'!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I love to plant roses with perennials and other plants.
   Thanks for hosting :)

   Slett