mandag 31. juli 2023

Flere gjenoppståtte roser, og en neslesommerfugl


Denne rosen er ikke gjenoppstått, men den er ny av året. 'Eisprinzessin' (Kordes, 2002) fikk en noe tøff start, da den ble plantet i slutten av mai, med en knusktørr juni foran seg. Selv med mange vannkanner i starten, slet den med uttørkede blader. Jeg hadde jo så mye å vanne... 


...men heldigvis kom rosebusken seg etter hvert. Dette er altså den mystiske knoppen fra forrige post.  'Eisprinzessin' har større blomster enn forventet og en fin, lett duft. Nå kommer flere knopper.


Tenk at 'Blauwe Stad Roos' heller ikke var død! Jeg var lei meg i vår, da den ikke var annet enn en tørr brun pinne nedklipt til jordnivå. 'Blauwe Stad' har hengt med her helt siden 2008. En sjelden stilkrose her i Norge med et helt spesielt fargespill fra knopp til vissen blomst. Knoppen er nesten sort, og blomsten går i brunlillarosa toner.David Austins 'Rosemoor' så jeg ikke snurten av i våres. Tenkte den hadde strøket med denne harde vinteren. men opp vokste en liten busk, og her er den i blomst!
Roser er mye tøffere enn vi tror, og kan skyte nye skudd fra roten selv om alt ser håpløst dødt ut om våren. 
Som nevnt, er Verbena bonsarensis en svært attraktiv plante for sommerfugler. I dag er det neslesommerfuglen (Aglais urticae) som poserer for meg. Som navnet antyder, legger den egg på brennesle (Urtica dioica), og larvene beiter på den. Den voksne neslesommerfuglen overvinter i uthus, garasjer og på loft. Deler hos


28 kommentarer:

 1. Hei! Gjenoppståtte roser blir man lykkelig av. Vi har omtrent ikke sett sommerfugler. Selv om vi har mange kjempeverbena. Det er trist. Du har så fine roser.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det blir man :) Hm. Kjempeverbena er en sikker vinner hos sommerfuglene her. Trist og rart at de er borte. Tusen takk! Ha det godt.
   /Irene

   Slett
 2. Heldige deg både med roser og sommerfugler! Jeg har mye brennesle her på en kompostdynge, men i år har jeg kun sett en sommerfugl så langt. Jeg håper at de dukker opp snart. Ja, roser kan heldigvis dukke opp igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :) Da burde du jo ha bra grunnlag for neslesommerfugler, da. Får håpe det! Med de variable vintrene vi har er det sannelig godt at rosene gjenoppstår.

   Slett
 3. The roses are beautiful but the last pic is the winner! Lovely! #WWOT

  SvarSlett
 4. Hvis ikke man er religiøs er det jo lige før man bliver det af alle dine genopstandne roser:-) Hvilken livs-vilje og kraft! Forstår din glæde over at se disse skønne blomster igen. På dansk hedder din flotte sommerfugl 'nældens takvinge', og er vist Danmarks nationalsommerfugl. Her ser vi den gerne i krydderurterne, hvor der kan være mange sammen - og jeg elsker den. Smukke billeder du har taget!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :D En enorm livskraft, som gjør en imponert, om ikke religiøs ;) Fint navn på den danske nasjonalsommerfugl! Vanlig her også. Det finnes jo mange brennesler rundt omkring. Tusen takk.
   /Irene

   Slett
 5. Hej Irene!
  Så fint med rosorna, jag har ingen som blommar just nu. Fjärilarna har hållit sig borta medan det regnat. Kanske tittar de fram igen då det blivit sol. Fina bilder och Jätteverbenan med fjärilen är riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Jeg må jo ha noen moderne, remonterende roser også, for å få roseblomstring også utover sensommeren. Men ganske få nå sammenlignet med midt- og høysommer. Tusen takk! Ja, de kommer nok frem igjen, skal du se,
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 6. These are lovely photos! Thank you so much for sharing at http://image-in-ing.blogspot.com/2023/07/rural-hood-ornament.html

  SvarSlett
 7. Preciosas rosas y mariposa. Besos.

  SvarSlett
 8. Flotte roser. Det er så fint når noe en tror er borte kommer igjen, har hatt en par sånn jeg også i år. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Svært gledelig syn, ja. Det var en vanskelig vinter, men livskraften til rosene vant. Ha en flott dag!
   /Irene

   Slett
 9. Lovely collection of flower photos.

  SvarSlett
 10. Beautiful roses and a lovely capture of the butterfly. Your photos are beautiful. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a great weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. I am so happy to hear. Take care!
   /Irene

   Slett
 11. What a gorgeous butterfly. And it's so hard to get good photos when they flutter away. Lovely flowers too!

  SvarSlett
  Svar
  1. They are difficult, and yet very exciting to capture. Thanks a lot!

   Slett
 12. Nydelig med roser, også så godt som de lukter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rosene er jo dronningene i hagen :)

   Slett
 13. Roser er vakkert. Men jeg har vært dårlig på å kjøpe nye når gamle roser har gått ut.
  Jeg har istedet stiklingsformert noen favoritter, og en av dem er Sympathie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stiklingsformering er jo kjempesmart. Jeg driver også litt med det, og hadde 5 "nye" roser til utplanting i år. Det er særlig sorter jeg er redd for å miste, jeg prøver å formere.

   Slett
 14. flowers and butterflies, what more can you ask for. Beautitul

  SvarSlett