lørdag 25. mai 2024

Flyt i hagen, første rose og hvite innslagDen kjempesvære trepeonen (Paeonia rockii) er nå mellom 180 - 200 cm høy. I varmen varer dessverre blomstringen kort.

Noen dager går hagearbeidet i en fin flyt. Her om dagen fikk jeg unna mye som har stått på vent en stund. Klippet skjemmende, tørre kvister av den store klatrerosen rundt inngangsdøren. Priklet resten av sommerblomstene over i egne potter. De har ventet tålmodig på planterommet.

 

Fortsatt blomstrer grupper med narsisser. Noen er kritthvite.

Ja, og så har man utnyttet tørken til endelig å få  skrapet vekk mose og gressbelegg fra steinhellene under tørkeplassen. Vært på planen i årevis - men aldri kommet så langt... Nå kunne man ikke se at det var heller der om man ikke visste. Så deilig å få det gjort.
Rensket løvetann og klipte plenen for første gang. Alt ser bedre ut når plenen er tatt. Venter til etter at Scilla er visnet ned.Rosekappløpet ble vunnet av spinosissimarosen 'Mary Queen of Scots'.

Gjenstår fortsatt en del etterjusteringer av rosebeskjæringen. Etter vinterens kulderekord og etterfølgende vårtørke, har jeg måttet skjære mye hardere tilbake enn normalt. Særlig på de høye klatrerosene som ikke har vært bekyttet av snø. Alle lever, men mange må starte fra bunnen på nytt.
Kong Neptun er omgitt av hvite perleblomster (Muscari) hvite dupper (Ranunculus aconitifolius) og ditto narsisser.En kremhvit Clematis alpina. Denne klematisgruppen starter blomstringen i mai. Siden går det slag i slag utover sommeren og tidlig høst.

Hageslangen flyttes rundt fra bed til bed. Knusktørt i bakken. Prioriterer nyplantede roser og stauder.
Kratt og småtrær er ryddet fra naturtomten og skogen som omgir hagen. Må gjøres et par ganger i sesongen.Så en hegre posere midt i elva på en båttur i forrige uke.

I mellomtiden har de fordrevne georginene (Dahlia) vokst seg høye, og er nå på vei ut i krukker eller i bakken.En herlig pinselilje (Narcissus poeticus).

I dag venter rundt 40 tomatplanter på å komme over i høye klematispotter. En hageeier er aldri arbeidsledig 😁

 

Hagens nyeste Rhododendron satte endelig knopper i år.  Ble litt skeptisk da den viste lilla knopper. Lurte på om det var en "vanlig" lilla sort, mens jeg ventet på en hvit. Men hvit ble den, med et svakt rosalilla skjær.  Hvis du lurer på hva det lyse pulveret på alt av bladverk er, så er det furu- og granpollen. Ekstreme mengder av det i år. Legger seg absolutt overalt på alle flater. Ikke har det vært noen regnskyll som kan vaske det vekk heller.


Deler hos

20 kommentarer:

 1. Hej Irene!
  Vacker pion och allt annat som blommar. Ja det är mycket som skall göras på våren. Jag har planterat om alla mina tomatplantor och nu växer de och frodas i växthuset. Det är torrt här också, vi fick några ml regn natten till igår men annars har det varit varmt och soligt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk. Om våren går det slag i slag. Ingen ml med regn her ennå. Dine tomatplanter er heldige!
   God helg til deg.
   /Irene

   Slett
 2. Hello,
  A lovely variety of beautiful flowers, I like the King Neptune statue and the Heron!
  Thank you for linking up and sharing your critter post. Take care, have a great day and happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you so much. Have a great weekend!
   /Irene

   Slett
 3. Spring flowers are so beautiful and welcome. Love the big heron you saw too!

  SvarSlett
 4. Preciosas flores. Un beso.

  SvarSlett
 5. Ja, du har nok at gøre nu og tørken kan godt bekymre, men alt det du viser ser jo bare dejligt ud! Påskeliljer, pæoner og roser på vej kan jo godt hæve humøret, og den første græsslåning virker altid som en afgørende begivenhed. Håber du får regn snart, så den gode udvikling kan fortsætte!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en deilig tid med alt som blomstrer :) Nå er det regn på værvarselet, så man kan snart slippe bekymret løping med slangen fra nødsted til nødsted.
   /Irene

   Slett
 6. Så mye fint som blomstrer hos deg nå. Din rockii er jo virkelig et syn! Ellers har du så mye annet som er fint nå. Pinseliljer er veldig vakre. Vi får håpe at det snart kommer mer regn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Den synes godt ja, spesielt hyggelig fra kjøkkenvinduet :) Det er meldt torden og regn i kveld og til uka, så det hjelper nok på.

   Slett
 7. Fantastisk flot med alle de forskellige hvide blomster. De er så gode til at lyse op i haven. Ja det er dejligt at arbejde stille og roligt i haven og få den ene opgave efter den anden færdiggjort. Mange opgaver kan sagtens vente, og dem skubber vi, men på et tidspunkt er det rart at blive færdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg får stadig mer sans for hvite blomster. Smart i en skyggefull hage. Noen oppgaver skubbes jo fra sommer til sommer til sommer. Ekstra godt å få avsluttet dem.

   Slett
 8. Så flott trepeon. Ja, må nyte mens den er der. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja, den avblomstrer fort i varmen. Heldigvis er andre peoner på vei til å overta. God mandag!
   /Irene

   Slett
 9. Trepionen stjeler mest oppmerksomhet, men det er mye spennende å se på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er et ekte blikkfang. Og sprer duft over hele hagen i tillegg. Ellers er det jo nok av smått og stort som blomstrer og gleder overalt nå :)

   Slett
 10. For en herlig blomstertid! Takk for vakre bilder! Selv viser jeg bilder av rhododendron som blomtrer i arboretet i Bergen. En fantastisk opplevelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er vi midt i den :) Åh, har opplevd Rhododendronblomstringen i Bergen. Helt rått!

   Slett