lørdag 8. juni 2024

Lilla hage (og en gul rose)

 


Nå svever Allum-kulene høyt overalt, og maler hagen lilla. De ekstra store kulene til Allium 'Gladiator' har lokket inn sommerfuglen Hvit c (Polygonia c-album).


Både humler og sommerfugler elsker Alliumblomstene,Lilla syriner preger også hagen, både med farge og duft. Sorten 'Syringa  Sensation' har hvite kanter.Sånn er det å vandre i hagen akkurat nå. 


Man kommer forbi en dramatisk hageiris (Iris Germanica) i dypt lilla.Fra terrassen skuer man over en kurv med stemorfioler (Viola wittrockiana) mot syrinene.


Jeg fikk en gang en bøtte full av løker til Allium 'Purple Sensation' fra en tidligere sjef. Nå sprer de seg over hele hagen, som jeg ønsket. Humlene er også fornøyd!Som en kontrast til det lilla, avslutter jeg med en lysegul rosefavoritt, nemlig spinosissimabusken 'Aïcha'. Rosene er utrolig tidlig ute i år, Noen 2- 3 uker tidligere enn vanlig.Deler hos

31 kommentarer:

 1. Så mye fint i lilla som blomstrer hos deg nå! Lilla er en vakker farge, og den passer jo veldig godt til 'Aïcha'. Alt er tidligere i blomst i år, og den hetebølgen vi hadde i mai har drevet akt av blomster frem. Nå er det iskaldt. Litt av en kontrast!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt av en kontrast! På med ull og fleece. Tusen takk. Ja, lilla er en fin farge i hagen, både mot det grønne og det lysegule :)

   Slett
 2. I think you have some shades of lavender....my favorite color! Enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. I do, don't I? Love that color too. Have a lovely weekend!

   Slett
 3. Det må virkelig være dejligt at vandre rundt i din have lige nu og nyde alle de lilla blomster og syrenduften. Du er heldig at have sommerfugle i haven, jeg ser næsten ingen.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hagen kan nytes nå. Jeg prøver å ha en bievennlig hage. Har funnet ut at visse blomster også tiltrekker sommerfugler; Verbena bonsarensis, Zinnia, Ligularia dentata, og selvfølgelig sommerfuglbusk. Brennesle tiltrekker dem også, så man må ikke luke alle.

   Slett
 4. Hej Irene!
  Så fina lila blommor, det är en vacker färg. Rosen Aicha är en riktig skönhet.
  Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takker :) En farge jeg kan like.
   /Irene

   Slett
 5. En dejlig tur i din lilla have, og jeg kan tænke mig der er en skøn duft også. Dine Allium er flotte, og det er så fint insekterne også følger med de store blomstrer. Roserne er meget tidligt på den i år, og står i fuld blomst mange steder i byen. Det plejer de vel ikke her i starten af juni?

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja duften er der, den. Så mange roser pleier slett ikke å være i gang først i juni, nei. Tenkte det ble sen roseblomstring på grunn av den harde vinteren, men den uvanlige sommervarmen i mai fikk dem alle i gang.
   /Irene

   Slett
 6. ...thanks for sharing the beauty of your garden.

  SvarSlett
 7. Roserne blomstrer tidligt i år. Heldigvis remonterer de fleste. Alliumkuglerne giver noget lethed til havens bede. I år er stilkene knækket på en del af vores allium pga regn og blæst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Meget tidlig. Jeg har mange engangsblomstrende, med heldigvis også noen som remonterer. Noen Allium er slått ned av regn og hagl, men de har jeg tatt inn i vase. Det er noen sorter som har tynnere stengler og har lettere for å velte.

   Slett
 8. What beautiful flowers, the color purple is my favorite color.
  I wish you a beautiful Sunday.
  Greetings Irma

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Purple is a wonderful color.
   Have a lovely Sunday!
   /Irene

   Slett
 9. Todas preciosas, me encantan. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gracias muchos, Teresa. Besos.
   /Irene

   Slett
 10. Nydelig rose, og Allium. Jeg har også noen lilla Allium, men de er ikke så store, og klumper seg sammen. Lurer på om jeg må spa dem opp og dele når de er ferdig blomstret, men ikke så lett å komme til i bedet uten å tråkke andre ting i stykker. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Lønner seg sikkert, men det andre problemet du nevner er altfor velkjent. Man føler seg som en klumsete Goliat som tramper ned det ene og det andre. God søndag!
   /Irene

   Slett
 11. Lovely floral photos ~ favorite is the one with the butterfly ~ thanks,

  Wishing you good health, laughter and love in your days,
  A ShutterBug Explores,
  aka (A Creative Harbor)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you :) Have a lovely week!
   /Irene

   Slett
 12. soooo many beautiful shades of purple, my favorite color!! gorgeous images, love the butterfly as well!!

  SvarSlett
  Svar
  1. It's my favorite too :) Thank you!
   /Irene

   Slett
 13. Love that first photo with the Lavender colored flowers as the background! All photos are beautiful, of course. Thank you for sharing all your beautiful photographs with the rest of the world. Be well!!

  SvarSlett
 14. Those alliums are magnificent, and the butterfly on it is beautiful too.

  SvarSlett