mandag 24. juni 2024

Roser, en mystisk peon og et insekt

 

 
Roseblomstringen er ordentlig i gang. En rosegruppe som gjør det godt i Norge fra nederste sør til øverste nord, er rugosahybridene. Sorter som tåler både saltsprut og real vinterkulde. Altså ikke arten Rosa rugosa, som (dessverre) er svartelistet, men gode sorter i salg, som har arvemateriale fra arten. De sprer seg ikke. Her er det rosa 'Himmelstürmer', som er på god vei mot himmelen. Fikk den som stikling fra ei venninne for noen år siden.



Nylig kom denne peonen i blomst. Den er lys rosa, er den ikke? Det står en peon her som er avblomstret. Den kremhvite 'Claire de Lune'. Planten her, kommer opp i bakkant. Selv bladverket er annerledes og lysere. Lurer på om det er to peoner, eller hva som har skjedd?



Hvem er dette, da? Lurer på om denne krabaten kan være en furumåler (Bupalus piniaria). De kan ha litt varierende utseende. Mange furutrær i nærheten her.



Synes der er så fint å spasere på Hostastien, under den store rosebusken 'Fenja' nå om dagen. En sort fra danske Valdemar Petersen. Krysing mellom Rosa davidii og Rosa spinosissima.




Fineste striperosen, 'Camaïeux', blomstrer nå. En gallicarose fra 1826. Nå er det straks tiden da de historiske rosene slår ut for fullt, samtidig med slyngrosene. Noe å se frem til hele den lange vinteren.


Deler hos

Saturday's Critters

Wordless Wednesday


24 kommentarer:

  1. Your flowers are looking beautiful. Great capture of the butterfly.
    Thank you for linking up and sharing your post.
    Take care, enjoy your day and have a great week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thanks a lot! I am not sure who the butterfly is.
      Have a lovely midsummer week!
      /Irene

      Slett
  2. Den pionen er kanskje et resultat av en krysning? Nydelig er den både i farge og utseende. I planteverden kan mye skje! Det er flotte roser du har i blonst nå :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant? Jeg får bare være glad for den :) Takk, takk. Nærmer seg årets høydepunkt nå, og det før vi har nådd juli.

      Slett
  3. Lovely floral and nature shots ~ thanks,

    Wishing you good health, laughter and love in your days,
    A ShutterBug Explores,
    aka (A Creative Harbor)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much.
      Have a great week!
      /Irene

      Slett
  4. Lovely captures of flowers and butterfly/moth!

    SvarSlett
  5. Hej Irene!
    Så vackert med alla fina rosor, känns som att de blommar fint i år. Tyvärr blommade min första över alldeles för fort då det var riktigt varmt. Just nu blommar honungsrosen, njuter av blommor och doften.
    En riktigt vacker pion.
    Hälsningar Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Marika!
      Ja, de blomstrer bra, selv etter denne harde vinteren. Og selv om jeg måtte skjære ned mye mer enn vanlig. Honningrosen er helt herlig! Vi får bare nyte mens de er der.
      Takk :)
      /Irene

      Slett
  6. Lovely photos, all!
    Thank you for joining us this week at http://image-in-ing.blogspot.com/2024/06/the-lords-new-church.html

    SvarSlett
  7. Jeg har kigget i min insektbog og synes din måler ligner en Camptogramma bilineata - på dansk: okkergul bladmåler - men der er sandelig nok at vælge imellem! Fin er den i hvert fald, og dine roser er jo overvældende! Dejligt der er roser til ethvert formål og klima, og din 'himmelstormer' lever da godt op til navnet.
    Det er en smuk pæon du har frembragt, men jeg nøjes med at nyde den. Ingen navne-idéer her - det skulle da lige være Irene:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du har lett :) Ja, det kan såmenn være den! Gul er den jo, utvilsomt. Helt sant at det finnes roser til de aller fleste klima. Gjelder bare å finne de rette. He-he - ja kanskje jeg skulle kalle den opp etter meg selv.
      /Irene

      Slett
  8. Todas me parecen preciosas. Saludos.

    SvarSlett
  9. Beautiful roses and peonies. Well captured, love it.
    Found your post at image-in-ing. My entries this week are numbered #37+38.
    Please join and share your posts with us https://esmesalon.com/tag/wordlesswednesday/

    SvarSlett
  10. Nydelig den øverste rosen, skulle ønske jeg hadde mer plass til sånne "store" roser. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Jeg har egentlig ikke plass, men har funnet skråninger, hjørner og kroker samt trær til å vokse opp i for de store. God helg til deg!
      /Irene

      Slett
  11. Rosa Rugosa er superfin, og blomstene dukter så godt om de plukkes inn. Jeg har et par av sorten 'Hansa', men naboen har både 'Hansa' og den uglesette ville som ble solgt feilmerket av et hagesenter. Den sprer seg merkbart, mens Hansa ikke har spredd seg på i hvertfall 40 år. Klipper du din ned jegvnlig? Den så veldig blomsterrik og fin ut.

    SvarSlett
    Svar
    1. Himmelstürmer kom til meg som en liten stikling, så den har stort sett vokst fritt (bortsett fra å fjerne visne grener). Det lønner seg å skjære rugosahybrider helt ned etter noen år, for å forynge dem. Ellers så er det lurt å ta vekk noen av de eldste grenene under vårbeskjæringen.

      Slett