onsdag 25. september 2024

Knallfarger, blomstring og matauk


Inn i den siste uka av september er det mildt, og fortsatt mye blomstring. Fargepaletten er helt vanvittig ute. Her blomstrer purpursolhatten, Echinacea purpurea 'Green Twister' fortsatt frodig.



En kontrast i samme bed er sølvfarget malurt (Artemisia absinthium) mot villvin (Parthenocissus)
 


En som byr på knallrøde frø, er Paeonia obovata. Peonarten som er vakker i alle stadier.



Når naturen selv får bestemme. En variegert Pieris i forgrunnen, og rosa oktoberbergknapp (Sedum telephium) 'Herbstfreude' omgitt av lysende oransjerød villvin.


Alunrot (Heuchera) er en fargerik staudefavoritt i hagen. Den har dekorative blomsterstengler, men bladverket er viktigst. Finnes utrolig mange attraktive sorter. Her brukes de som kantplanter i et rosebed.


Fuglene er magre etter sommerens strabaser med revir og unger. Nå må de fete seg opp før det blir ordentlig kaldt. Her sitter en gråspurvhunn (Passer domesticus)


Kjøttmeisen (Parus major) finner mat i kokosnøtten. Det er et yrende liv rundt fuglematerne. På et kvarters tid observerte jeg mange spurver og tre meisearter.



Deler hos

6 kommentarer:

  1. Det er så gøy at du har fått til den solhatten. De blomstrer helt til frosten tar de. Jeg så her om dagen at det var nye blomster på gang. Flotte farger hos deg. Så heldig du er som har vanlig gråspurv. Her finnes ikke den i det hele tatt, bare pilfink. De er sultne nå ja, og det haster nok med å få spist mye fett før vinteren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er kjempefornøyd med en solhatt som trives og kommer tilbake :) Gråspurven oppdaget jeg i fjor vinter. Hadde ikke sett noen på mange år. Nå er det mengder av dem. Ja, de spiser på, og vi må fylle på.

      Slett
  2. So beautiful. All of them are so beautiful. Love the bird.

    Thank you for joining the Wordless Wednesday Blog Hop.

    Have a fabulous Wordless Wednesday. ♥

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you so much :) Have a great Wednesday!
      /Irene

      Slett
  3. ...your garden looks gorgeous, I love your collection of Alum Root.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thanks a lot. I am very fond of them, and have still more variations.

      Slett