tirsdag 14. juni 2022

Klematis, ny trepeon, og støyende fugl

 


De større klematissortene har nettopp startet å blomstre. Clematis jackmanii 'Viola' er intens mørkfiolett. Under skimtes klatrerosen 'Camelot'.



Med skam må jeg innrømme at alpeklematisene i den mest bortgjemte delen av hagen ofte rekker å blomstre ferdig før jeg oppdager dem.  Ikke så lett å få øye på denne, som klatrer innimellom noen frukttrær.



En lyseblå Clematis alpina klatrer i hekken like ved.



En attraktiv sort er Clematis 'Guernsey Cream'. Den dukker plutselig opp mellom grenene på den svære rosebusken 'Suaveolens'


Nyeste åpenbaring i hagen, er knoppen på den kinesiske trepeonen (Paeonia rockii, har sortsnavnet et eller annet sted) som sprang ut i går. Den måtte være fylt og hvit, siden den står i Måneskinnsbedet. Helt innerst på kronbladene er det litt mørk lilla flekker. Den dufter selvfølgelig!



To flaggspetter (Dendrocopos major), antar det er en hunn og en han, lager et svare leven rundt fuglematerne. Gjetter det er noen sultne hakkespettbarn like i nærheten 😀
 
 
Deler hos

25 kommentarer:

  1. Nice to see the flowers and a bird from your garden. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you for visiting my garden :)

      Slett
  2. Så mange flotte alpeclematis du har! Jeg kjenner til problemet med at en nesten glemmer de bort. 'Guernsey Cream' har jeg også, og den er jeg så glad i. Flaggspetten er plagsomt støyende her også, og noen ganger starter den 05.00 rett utenfor soverommet. Nydelig trepeon!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, takk! Midt i "verste" våronna, og dette hjørnet får alltid oppmerksomhet til sist. Husker jeg var på jakt etter 'Guernsey Cream' en stund, og var svært glad for å sikre meg en. Hyggelig at den vokser og trives også. Ja, du har jo mye erfaring med den krabaten! Her om dagen hørte jeg en intens metallisk trommelyd. Da stod Hakke på en trestamme med hodet bakover, og trommet i vei oppover mot bunnen på en fuglemater. Åpenbart storfornøyd med lyden. Heldigvis på motsatt side av soverommene ;)

      Slett
  3. Hej Irene!
    Alpklematis är favoriter hos mig, lyckas sällan med de storblommiga, men alpklematisen kan man lita på. Guernsey cream står på önskelistan, men kanske ingen idé att skaffa den, om den inte trivs. Så vacker liksom Jackmanii Viola.
    Hackspetten tittar in ibland, men har inte hälsat på nu på ett tag.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Marika!
      Ja, de er jo alltid villige. Heldigvis trives også storblomstrende klematis hos meg. Jeg blir stadig fristet av nye sorter. De er jo kjent for å være noe lunefulle, og plutselig forsvinne i noen år. Viticella-sortene synes jeg det er lettest å få til. Guernsey Cream er jo verd å prøve, da. Den er ekstra lekker.
      Det kan bli litt mye hakkespett noen ganger, men de er jo sjarmerende :)
      Ha det godt!
      /Irene

      Slett
  4. Viola var väldigt vacker! De olika alpklematisarna är så vackra men tyvärr dog min vita. Jag ska ersätta den men jag får försöka välja ut ett större träd att plantera den vid. Ett träd som står så att jag ser den. Det var så den var placerad förut och då såg jag också alltid den fina höstfärgen.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Takker! Ja, den har store, vakre blomster. Trist når en klematis dør. Foruftig å plassere den mer synlig, ja :) Mine må man ut på ekspedisjon for å finne.
      Ha det godt!
      /Irene

      Slett
  5. Preciosas todas tus fotografías. Besos.

    SvarSlett
  6. 'Guernsey Cream' er virkelig yndig.
    Det må være spændende at have flagspætter i haven, men jeg kan godt forestiller mig, at de larmer lidt. Snart får du sikkert en flok unger at se.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. En av de fineste hvite.
      Ja, de er morsomme å følge med på. Hadde vært ekstra festlig med en gjeng unger, men garantert bråkete!
      /Irene

      Slett
  7. Å, det er så mye vakkert å glede seg over på denne tiden. Bare synd det regner så mye her!

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt klart! Ja, synd når den aller fineste tida regner bort...

      Slett
  8. I've never seen a Clematis that color....dark purple is striking! Love your photos!

    SvarSlett
  9. Hello,
    I love your woodpecker, great capture. The Clematis and Peony are lovely, beautiful plants. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. The woodpeckers are interesting and funny birds to follow. Thank you for a great post! Happy weekend!
      /Irene

      Slett
  10. Flott trepeon, og den Viola var også veldig fin med den mørke fargen. Her er det bare trepeonen som har blomstret, og den er ferdig, men resten kommer vel snart. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Mange store peonknopper nå. Det er jo silkepeonene som står for tur, etter artene som startet i mai, så trepeonene osv. Kjekt å ha en lang peonsesong :) Ha en fin kveld!

      Slett
  11. I love this time of year with so many flowers. I got home late so my flower seeds just got into the ground. It'll be July before I get to see them in my garden. - Margy

    SvarSlett
  12. My plan this year is to add some Clematis. I had them in the past, but only one still lives here - What's up with that!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm. It's never wrong to try again, and to find the varieties that will thrive in your garden.

      Slett
  13. Klematris er nydelige blomster som strekker seg langt. Jeg har et par stykker, en som er avblomstret og en som står med knopper.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, noen av dem strekker seg veldig langt. Minst to må man ha. Gjerne flere.

      Slett