tirsdag 16. august 2022

Hortensia/Hydrangea - slår til i august

 


Ja, både klatrehortensia og hagehortensia blomstrer lenge før august, men det er syrinhortensia (Hydrangea paniculata) og Hydrangea serrata som er høydepunktene for meg. Jeg har unnet meg en ny busk i år, og det er Hydrangea paniculata 'Polar Bear'. Den sees på det øverste bildet, med en "hekk" av fagerfredløs (Lysimachia punctata) i bakgrunnenEn favoritt hoa meg er dn blå Hydrangea serrata 'Blue Bird'. Den står i enden av syrinkrattet, i nærheten av 'Polar Bear'. Det er greit å ha noe som blomstrer rikt der på sensommeren, når syrinene er ferdige for lengst, og albarosene som kommer etter også er ferdige med årets show.Jeg har dessverre ikke helt oversikt over hvilke sorter jeg har. Denne hvite er så lekker, og blomstrer i bedet med de historiske rosene. Veldig greie planter, ganske problemfrie.Ved siden av Trappebedet, mellom øverste og nederste plan, har jeg plantet en rekke hortensia. Aller øverst troner Hydrangea paniculata 'Limelight', som er limefarget først, og rosa senere. Den med de store blomstene, og den under der igjen, har utigjengelige navnelapper.


Her er samme bed etter det kraftige regnskyllet siste døgn. Det har vært 1000-vis av lyn på Østlandet, men heldigvis ingen nedslag i nærheten. En mindre skogbrann noen kilometer unna, riktignok.Den aller lekreste? Tror det kan være Hydrangea paniculata 'Saville Lace'. Dissse hortensiaene minner nettopp om blonder eller kniplinger.
 
 
Deler hos

19 kommentarer:

 1. Så mange fine hortensia du har! Den siste var virkelig lekker. Hvor fant du den? Det navnet har jeg notert nå :)
  Endelig kom det regn her også. Ikke noe lyn, men bare litt buldring i natt. Fra i går til i dag har det kommet 44 mm her, og nesten alt nå i ettermiddag. Jippi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Ja, det var det, da... Vet jeg har kjøpt flere på høstsalg på Lier planteland, så det kan være der. Gratulerer med endelig vanning! Har kommet bra mye her også. Trengtes både her og der.

   Slett
 2. Your hydrangeas are beautiful!
  Happy Wednesday, Wild Rose!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you so much :)
   Have a lovely evening!

   Slett
 3. Hej Irene!
  De är väldigt fina. Unnade mig själv mina allra första förra året. Vet inte varför jag inte skaffat dem förut. Trodde nog kanske att de var svåra. Båda kommer fint i år, och ser ut att trivas. Den ena är en Limelight den andra får jag leta efter etiketten. Din Saville Lace är mycket fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Takker :) Ja, disse skal man virkelig unne seg. Jeg oppdaget dem hos en nabo i vegen her, da vi flyttet inn for 17 år siden. De er jo slett ikke vanskelige.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 4. Ja, Hortensier kan lide vand, så tillykke med regnen! Det er dejlige buske du viser og både blomster og blade er så forskellige. Godt du har noget der kan afløse roserne og beholde blomsterne længe. Skønne billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. De var litt tørste nå, ja. Setter stor pris på dem alle! Nemlig. Tusen takk!
   /Irene

   Slett
 5. Helt enig, det er flott med hortensia. Jeg har en vierhortensia som er veldig fin i år etter at jeg flyttet den, måtte også flytte syrinhortensiaen, den var halvdød der den stod, men nå ser det ut som den kommer seg, tror det er Limelight. Mine likte ikke vinden, så nå har de fått mer ly. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at de trives på nytt sted. Er ikke så vindutsatt her, men et rådyr (eller annet dyr) klarte å knekke en stamme en vinter. Ha en fin kveld!
   /Irene

   Slett
 6. I had no idea there were so many different hydrangeas; I only thought they differed in color. The last photo reminds me of a wild brush here called hobblebush: it's a Viburnum. Fascinating.

  SvarSlett
 7. Alltså både Polar Bear och Saville Lace var urläckra och helt nya för mig :) Tack för tipsen! Jag gillar ju de där som har lite sirligare blomställningar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp dette sirlige blondemønsteret som gjør dem ekstra lekre :) Værsågod!
   Ha det så fint!
   /Irene

   Slett
 8. I am discovering so many types of hydrangeas and loving them all! Great pictures.

  Thanks for sharing your link at My Corner of the World this week!

  SvarSlett
  Svar
  1. It's an interesting genus! I'm falling in love with new ones all the time :) Thank you!

   Slett
 9. Jag har några hortensior men inser att de är helt felplacerade och de inte trivs alls. Bara att göra om och göra rätt! Men vackra är dom :)
  Kram från en solig ö & Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Får håpe de trives etter flyttingen! Jeg har en lun hage, og mye halvskygge. Det trives de tydeligvis med. Ja, vakre er de :)
   Klem
   /Irene

   Slett