onsdag 14. september 2022

Dobbelhumler, roser og klematis nå

 

Store, enkle blomster er så fristende for humlene, at her stiller de opp som et tvillingpar. Disse boltret seg i en Dahlia i morgensolen.


Mange roser remonterer nå og utover. Fint å ha noe å snuse på og beundre når hagen forbereder seg til vinterhvilen. 'Louise Odier' har ikke tenkt å gi seg med det første.


Ja, hagen er sliten nå, men rosebuskene 'Brother Cadfael' og 'Golden Wings' har både blomster og masse knopper på gang. Det flikete bladverket tilhører Cosmos bipinnatus (pyntekorg) som jo er en typisk septemberblomstrer.

Der albarosen 'Chloris' har blomstershow midt på sommeren, er det nå Clematis viticella 'Negritjanka' som har overtatt.


Årets flotteste rose, 'William Shakespeare' fra David Austin, har fortsatt skjønnhet og duft å by på.


I et rosetårn klatrer både 'Louise Odier' og en klematis jeg tror kan være Clematis viticella 'Madame Julia Correvon'


 
Klatrerosen 'Guirlande Rose' kom til meg feilmerket. Synes den var så fin at jeg slett ikke ville returnere den. Har aldeles glemt hva jeg egentlig bestilte. 'Guirlande Rose' er jeg fornøyd med på alle måter. Livskraftig, frisk og altså remonterende.


 Viticella-klematisen 'Purpurea Plena Elegans' klatret likegodt over balkongrekkverket. Da kan vi beundre den mens vi spiser frokost ute. Ikke hvert år vi kan ha måltider ute i midten av september, men sånn er det i år 😀
Og humlene jobber fortsatt på. Legg merke til de kraftige beina. Tror det dreier seg om mørke jordhumler (Bombus terrestris), men den kan forveksles med andre arter, som kragehumle (Bombus magnus).


Deler hos
My Corner of the World
TrädgårdsFägring
Saturday's Critters

 20 kommentarer:

 1. Så flott bilde av dobbelthumlene :)
  Ja, de liker uten tvil best enkle blomster fremfor fylte. Jeg prøver å ha begge begge deler, for jeg liker best de fylte ;)
  Nydelige clematis. Ja, det ligner på 'Julia Correvon'. Den rosen har jeg ikke sett eller hørt om, men flott var den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk!
   De gjør det. Jeg er svært svak for enkle blomster, men må bare ha begge deler :)
   Da er det nok den, ja. Jeg hadde heller ikke hørt om den, før jeg etter møysommelig detektivarbeid fant ut av det. Hesleberg har den ;)

   Slett
 2. Det er dejligt med det fine septembervejr, så havemøblerne kan bruges lidt endnu. Nogle gange kan man være "heldig" at få leveret en forkert plante, som man ender med at blive så glad for, at man slet ikke kan undvære den. Det er en meget smuk rose, men en ualmindelig fin blomstring i september.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her brukes hagemøblene så lenge som mulig. Sjelden vært så fornøyd md en feilmerket plante :) Den er svært frodig.
   /Irene

   Slett
 3. Hej Irene!
  Så fina bilder och härligt med så mycket i blom. Ser att du har flera Viticella klematis, de är ,mina favoriter, fick en gång rådet att köpa Viticella klematis då jag inte lyckades med klematis, och det har varit det bästa rådet jag någonsin fått om växter. De är vackra och tåliga, helt underbar färg på dina. Har en liknande, men den har blommat klart.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk :) Ja, Viticella-gruppen er et sikkert kort når det gjelder klematis. De kan man stole på. De har jo også en lang blomstringstid, siden noen sorter blomstrer tidlig, og noen riktig sent. Har også gode erfaringer med Jackmanii-klematis.
   Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 4. Kjekt at det er mye humler i hagen, og deilig med de remonterende rosene som er nå. Jeg plantet noen klematis i fjor, men mistenker at to av dem står for mørkt, men får gi dem litt mer tid. Negritjanka som du viser, var jo veldig fin da, og den mørkeste rosen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det summer rundt både humler og bier :) Mange av mine klematis står svært så skyggefullt, og det går bra. Kommer jo an på sorten, da. Takk, takk. God helg til deg!
   /Irene

   Slett
 5. Så fantastiske blomsterbilder. Fint med blomster som tiltrekker seg humler og bier. I år har vi vært spesielt plaget av brunsnegler som spiser opp blomstene :( Klematisens vakre blomster er oppspist! Jeg tenker å fjerne de plantene som sneglene liker bedt, det er så deprimerende når de blir oppspist!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Ja, det er viktig å ha mange sånne i hagen. Det har heldigvis ikke vært mange brunsnegler å se i sommer. Har vært mye tørt her. Og så klematisblomstene, da :( Aldri sett det her, og jeg har mange klematis! De elsker Dahlia, men dem har jeg i krukker med kopperbånd rundt.

   Slett
 6. Fine billeder af roser og klematis, som supplerer hinanden så godt. - Og det må være dejligt at kunne sidde ude og spise midt i september. Det er for koldt her, men måske kommer der lidt mere varme i løbet af efteråret. Humlebierne har ikke så travlt nu i det kølige vejr, men de er stadig i gang i blomsterne. Flot med to i én blomst!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er en genial kombinasjon. Sitter ute så lenge det går, og solen varmer :)

   Slett
 7. Hello,
  Love the roses and all the flowers. Lovely images. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, enjoy your day and have a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thanks a lot! Have a lovely Sunday, and a happy new week!
   /Irene

   Slett
 8. How amazing to get double bumbles! Beautiful flowers for a late summer season!

  SvarSlett
 9. Oj så mycket som fortfarande blommar hos dig. Härligt! Kraaam Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :) Ja, det er blitt en la-a-ang sommer!
   Klem
   Irene

   Slett