tirsdag 27. september 2022

Fine roser og en leucistisk spurv

Det blir et spesielt lys i hagen nå som sola blir lavere og lavere på horisonten. Noen favoritter av gjenblomstrende roser holder koken fortsatt. Den første er en lav buskrose fra Kordes; 'Weg der Sinne'.


'Smarty' er en søt bunndekker (Ilsink 1977), som kommer med blomsterklaser sommeren igjennom.


David Austins 'Crown Princess Margareta' har alltid noen klaser å by på sent i sesongen. Ja, her kan vi jo se høstfargene som er i ferd med å komme.


 

Da jeg skulle på et hagearrangement i Oslo forleden, ble jeg stående å vente en stund på Majorstua t-banestasjon. Da fikk jeg øye på en spurveflokk (Passer domesticus) på strømledningen.Dessverre hadde jeg bare mobiltelefonen for hånden, og fuglene satt høyt oppe. Jeg har hørt om den hvite spurven på Majorstua, og nå fikk jeg se den. Den har en forholdsvis sjelden tilstand som blir kalt leucistisk. Disse fuglene har en genfeil som påvirker melaninbalansen. Fjærene tar ikke opp det brune fargestoffet under utvekst. De finnes stort sett i urbane strøk. Det kan faktisk være næringstilgangen, i form av junkfood, som forårsaker denne melaninmangelen.
En tankevekker?


Deler hos
My Corner of the World
Saturday's Critters
TrädgårdsFägring

 35 kommentarer:

 1. Hello :=) you still have some beautiful roses in your garden, and the sparrow is definitely leucistic a condition which only affects dark coloured feathers.
  I loved seeing all your lovely blooms as mine are now practically all gone.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you :) Yes, a special condition for this bird. A pity your flowers are gone! I hope for a long, mild Fall.

   Slett
 2. Så flotte roser du fortsatt har i hagen! Ja, høstfargene har så vidt begynt her også. Det var spennende å se den albino spurven, og det har jeg aldri sett før. Junkfood er nok ikke sunt for fugler eller mennesker nei...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :) Ja, de kommer alltid litt brått på. Ikke albino, da den har brune øyne og bein. Søppelmat skaper helseproblemer både for mennesker og dyr. Veldig mange fugler lever av rester av gatekjøkkenmat som folk slenger fra seg.

   Slett
 3. Nydelige roser, så at min Crownprincess også produserte en blomst for litt siden, selv om den hadde dødd helt ned i løpet av vinteren, kjekt med alt som kommer igjen. Så artig at du så den fuglen, men litt trist da, jeg hadde aldri hørt om det. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! En vakker rose den der. Min hadde nesten forsvunnet under en diger Hosta som hadde fått breie seg for mye. Fikk hostaen delt og flyttet litt unna. CPM kvitterte med nye skudd og blomstring. Spurven lever jo fint sammen med de andre gråspurvene, men det er trist at søppelmat som folk kaster rundt seg kan få slike konsekvenser. Ha en fin kveld videre!
   /Irene

   Slett
 4. Hej Irene!
  Otroligt fina rosor, har fått några nya blommor på mina blåa rosor.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Marika!
   Tusen takk :) Ja, det er en god bonus med nye blomster nå utover. Veldig hyggelig når man holder på med rydding, løklegging og så videre. Ha det fint!
   /Irene

   Slett
 5. Det var dog en mærkelig spurv du der har fanget med mobilen! Der findes vist albinoer indenfor alle slags dyr, men jeg har aldrig set en gråspurv i den udgave. Tænk hvis det virkelig er junkfood der ødelægger dens farver... Stof til eftertanke! Til gengæld er der intet i vejen med farverne på dine roser, og de liver op i haven sammen med høstfarverne!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg hadde jo hørt om den lenge før jeg så den. Det er ikke albinisme, for den har brune øyne og bein. Mangler det stoffet som gir farge til fjær. Det kan forårsakes av feilernæring. Ja, rosene er herlige å ha nå :)
   /Irene

   Slett
 6. Jag gillar Majorstuen men tyvärr har min dotter flyttat till Sagene området nu istället. Fast hon är nöjd. Dina rosor är jättefina - tyvärr tog rådjuren nästan alla knoppar här. Får spruta med Trico garden nästa år.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Men Sagene er jo et kjempekoselig område :) Har bodd i nærheten. Tusen takk! Rådyrene har holdt avstand i sommer (har en avtale med dem). Ha det godt!
   /Irene

   Slett
 7. Nydelige roser! Jeg har aldri sett en hvit spurv før! Ja, fuglene kan vel også ha sine "tilstander", og nå er den blitt en severdighet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Det kan de tydeligvis. Virker som den og de andre spurvene bare betrakter den som en vanlig spurv. Heldigvis!

   Slett
 8. Beautiful roses. I especially admire the Crown Princess Margareta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. It's a wonerful rose with a lovely scent.

   Slett
 9. idag var det din gula ros som fick min uppmärksamhet :) Och duvorna förståss. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den rosen er bare herlig! Det er faktisk spurver på bildene.

   Slett
 10. Det er skræmmende at høre om den hvide fugl. Der er vel ingen, der vil påstå at junkfood er sundt, men der er alligevel børn , der næsten dagligt spiser det.
  Det er nogle meget smukke roser, du har valgt at vise. Det er svært at vælge "vinderen", men jeg tror, det er 'Weg der sinne', den har så glade farver.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en diett på junkfood (som altfor mange elsker) er jo direkte skadelig. Ikke minst for barn som skal vokse og utvikle seg. Et godt valg :) En meget sjarmerende rose, som varierer i farge fra skarpt rosa til mørk lilla.

   Slett
 11. Nice photos. How wonderful to catch a glimpse of a white sparrow. That rose Smarty has my heart. It is so pretty.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! The bird glimpse made it worth waiting for the tram. Smarty is my signature rose :)

   Slett
 12. Nice blooms! The white sparrow stands out.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! It was an interesting observation.

   Slett
 13. I love the roses, especially since ours are gone now after first frost. And the sparrow! That's fantastic!

  SvarSlett
 14. How amazing to see this rare sparrow! I know you were happy to spot it!

  SvarSlett
 15. Fina rosbilder. Vi har haft en sådan sparv här ute på landet. Kraaam Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Ja, det kan jo være en genfeil. De synes jo svært godt blandt de vanlige gråspurvene. Jeg har aldri sett en sånn før, men har hørt om denne.
   Klem
   Irene

   Slett
 16. Beautiful. Regine
  www.rsrue.blogspot.com

  SvarSlett
 17. Hello,
  Beautiful flowers and photos. It was neat to see the rare sparrow. Sorry, I am late visiting. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, have a happy new week !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   No problem :) Thanks! Have a great week!
   /Irene

   Slett